Czym zastąpić sól? Poznaj zdrowe zamienniki!
Sól to jeden z podstawowych dodatków do żywności. Nadaje daniom wyrazisty smak, konserwuje potrawy i przedłuża ich termin przydatności. W organizmie człowieka pełni ważne funkcje, jednak jej nadmiar może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Najlepiej więc ograniczyć jej spożycie i zastąpić innymi, bardziej zdrowymi substancjami.
Nadmiar soli szkodzi zdrowiu, jednak często trudno nam sobie wyobrazić smaczne danie bez niej. Tymczasem ograniczając lub eliminując ten składnik z diety, wcale nie musimy skazywać się na nijakie, mdłe posiłki! Sól z powodzeniem można zastąpić innymi produktami, które nadadzą daniom ciekawy smak i aromat. Składniki te podkreślą potrawy, nie zwiększając ryzyka problemów zdrowotnych. Czym zastąpić sól? Podpowiadamy!
Co powoduje nadmiar soli w organizmie?
Duża ilość soli w diecie może znacznie podnosić ciśnienie krwi, szkodliwie działać na nerki i serce. Zwiększa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu, czy miażdżycy. Dlatego też należy uważnie przyglądać się daniom, które jadamy na co dzień. Dziś soli nie brakuje w podstawowych produktach spożywczych, zwłaszcza w wysoko przetworzonych artykułach. „Biała śmierć” ukryta jest jednak nie tylko w gotowych daniach, ale też mieszankach przypraw, konserwach, serach, wędlinach i pieczywie. Warto sprawdzać etykiety produktów żywnościowych, by nie przekroczyć ustalonej normy (5 g soli na dzień/ płaska łyżeczka).
Czym zastąpić sól?
Sól na szczęście można zastąpić szeregiem innych, zdrowych i smacznych zamienników. Dobrym pomysłem są np. zioła, które nie tylko nadają potrawom aromat, ale też wspomagają wątrobę lub sól ziołowa/ morska/himalajska, czy inne przyprawy. Szczególnie poleca się bazylię, miętę, koper, rozmaryn, cynamon, kminek, estagon, gałkę musztatołową, kminek, melisę, cząber oraz pietruszkę.
Jakie zioła pasują do konkretnych potraw? Do dań warzywnych i mięsnych doskonale pasuje bazylia. Przyprawa ma zdecydowany smak oraz aromat. Drób, omlety, sosy, jajecznica świetnie komponują się z łagodnym estragonem. Kolendra podkreśla smak ryb i roślin strączkowych. Tymianek doskonale pasuje do owoców morza i marynat. Lubczyk, majeranek lub pietruszka to świetny dodatek do zup, sałatek, mięs oraz sosów. Melisa natomiast doskonale komponuje się z drobiem, sałatą, marynatami. Szałwią można ciekawie podkreślić smak drobiu, ryb i mięsa.
Zwykłą sól można też zamienić ziołową, która jest bardziej aromatyczna. Najlepiej kupić taką z ograniczoną ilością sodu. Dobrym wyjściem jest też sól morska lub himalajska. Bogate są w różne składniki mineralne (magnez, wapń, jod, żelazo, potas…).
Ciekawym rozwiązaniem są też: czosnek, cebula, imbir, szczypior, granulki z alg morskich.
Czym zastąpić sól? Jakich używacie zamienników?
Powyższe informacje są jedynie sugestią i nie powinny zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skonsultować się z lekarzem.