Czym słodzić, by było zdrowo? Ta infografika Ci wszystko wyjaśni!

Na fali trendu związanego ze zdrowym jedzeniem jesteśmy zalewani m.in. różnymi produktami słodzącymi. W powodzi często sprzecznych informacji czasami tracimy orientację, czym słodzić. Wszyscy wiemy bowiem, że cukier nie jest zdrowy a już jak ognia powinniśmy się wystrzegać  syropu glukozowo- fruktozowego, który będąc powszechnym dodatkiem do żywności (nie tylko typowych słodyczy)  może stać się przyczyną otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy (typ II) lub bezalkoholowego stłuszczenia wątroby. Czym zatem słodzić, by zminimalizować ryzyko? Na to pytanie odpowiada w postaci poniższej infografiki Ewa Kurowska, ekspert Zarządzania Kaloriami.

A Wy czym słodzicie herbatę lub kawę? Czy do pieczonych ciast dodajecie tylko cukier? Podzielcie się swoim zdaniem.

Substancje slodzace

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (146 głosów, średnia: 4,21 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. monicitia  10 czerwca 2016 15:56

    Ksylitol górą:)

    Odpowiedz
  2. agata20  10 czerwca 2016 16:29

    Substancje słodzące to sztuczne słodziki, bardzo niezdrowie dla naszego organizmu. Odradzam zdecydowanie!

    Odpowiedz
  3. luna341  10 czerwca 2016 16:46

    DO słodzenia napojów nie używam cukru, -wogóle nie slodzę ..Gorsza sprawa z ciastami,robie mniej słodkie ale z dodatkiem cukru .

    Odpowiedz
  4. martus2833  10 czerwca 2016 18:58

    Od dawna nie słodzę ani kawy ani herbaty. Do wypieku ciast używam miodu albo syropu z agawy. P.S. Uwaga na melasę – jest naturalnym środkiem przeczyszczającym 🙂

    Odpowiedz
  5. martuska665  11 czerwca 2016 13:35

    w tym zestawieniu najkorzystniej wypadają substancje słodzące, szkoda że nie wspomniano o chemii w nich zawartej

    Odpowiedz
  6. mama_kazala  11 czerwca 2016 14:04

    ale kiedyś mowili, ze to zero cukru to jednak szkodliwe

    Odpowiedz
  7. Laura  12 czerwca 2016 20:37

    Moja dieta jest zbilansowana, ale nie uwzględniam w niej cukru czy słodzików. Wychodzi to mnie i mojej rodzinie na zdrowie. Odradzam wszystkim wszelkiego rodzaju słodzidła w trosce o zdrowie i sylwetkę.

    Odpowiedz
  8. Aneta  13 czerwca 2016 16:10

    Bardzo ciekawa infografika! Ja osobiście od dłuższego czasu nie słodzę ani kawy, ani herbaty, jeżeli zaś potrzebuję sobie coś dosłodzić to używam miodu, o wiele rzadziej stewii.

    Odpowiedz
  9. martucha180  20 czerwca 2016 19:37

    Owszem, infografika wszystko wyjaśniła. Jak dawno temu słodziłam herbatę słodzikami, to dla mnie wciąż było gorzko. No i ja mam miód za połowę ceny.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany