Czym kierować się przy wyborze ekspresu do kawy na kapsułki?
Ekspres do kawy na kapsułki to urządzenie o kompaktowych wymiarach, które zmieści się prawdopodobnie na blatach kuchennych nawet niewielkich kuchni. W sprzedaży jest wiele różnego rodzaju ekspresów tego typu, dzięki czemu każdy może znaleźć urządzenie, które spełni oczekiwania domowników i pozwoli na serwowanie gościom pysznych i efektownych kaw. Czym zatem należy kierować się, wybierając ekspres do kawy na kapsułki?
Automatyczny ekspres do kawy na kapsułki
Ekspresy kapsułkowe zaliczane są do grona ekspresów automatycznych. Urządzenia tego typu wymagają do poprawnego działania kapsułek ze świeżo mieloną, hermetycznie zapakowaną kawą. Działają w ten sposób, że po włożeniu kapsułki do ekspresu i włączeniu pożądanego programu kapsułka jest przebijana i pod ciśnieniem wpływa do niej gorąca woda. W efekcie powstaje napar kawowy, który wlewany jest przez specjalną dyszę do filiżanki, kubka czy szklanki.
Prosty sposób przygotowania nawet najbardziej wymyślnych, kilkuwarstwowych kaw za pomocą ekspresów kapsułkowych sprawia, że cieszą się one dużą popularnością. Można dzięki nim przygotować mocne espresso o poranku, którym dodamy sobie energii, albo cappuccino z kremową pianką czy zaskoczyć swoich gości trójwarstwowym latte macchiato. Wszystko dzięki temu, że mamy automatyczny ekspres do kawy. Kapsułki umożliwiają przygotowanie napojów o wielu różnych smakach i zawierają wysokiej jakości kawę, dzięki czemu za każdym razem napar jest tak samo dobry.
Obsługa ekspresu na kapsułki jest bardzo prosta – wystarczy włożyć kapsułkę do otworu wlotowego, uzupełnić wodę w pojemniku oraz przycisnąć odpowiedni przycisk. Wszystko zrobimy szybko i łatwo.
Doskonała kawa espresso? Z jakiego ekspresu?
Espresso to typowa, włoska kawa, która stanowi bazę dla wielu innych kaw, m.in. cappuccino, flat white, caffè latte czy latte macchiato. Za każdym razem kawa espresso powinna być przygotowywana zgodnie ze sztuką włoskich baristów. Istnieją nawet odgórne wytyczne, jak powinno się ją robić. Narodowy Instytut Włoskiego Espresso wskazał parametry, jakie powinna spełniać taka kawa:
- 7 g zmielonej kawy do zaparzenia naparu,
- 88 stopni Celsjusza – temperatura wody w ekspresie,
- 67 stopni Celsjusza – temperatura kawy w filiżance,
- 9 barów – ciśnienie wody,
- 25 ml – objętość kawy w filiżance.
Kupowany przez nas ekspres na kapsułki powinien umożliwić przygotowanie dobrego espresso, ponieważ w dużej mierze od jakości tej kawy zależy, jak będzie smakował każdy inny napój zrobiony na takiej bazie.
Jakie kryteria przyjąć, wybierając ekspres do kawy i kapsułki?
Istnieje kilka najważniejszych czynników dotyczących wyboru ekspresu na kapsułki do kawy. Wśród nich wymienić należy:
- ciśnienie wytwarzane przez ekspres,
- pojemność pojemnika na wodę,
- rodzaje dostępnych kapsułek z kawą i nie tylko,
- temperaturę wody,
- design urządzenia.
Wysokociśnieniowe ekspresy do kawy na kapsułki spełnią oczekiwania smakoszy tego gorącego, czarnego napoju. Ekspresy automatyczne są zdolne do wytworzenia ciśnienia do kilkunastu barów, a im większe będzie, tym aromatyczniejsza i smaczniejsza będzie kawa.
Pojemnik na wodę powinien być na tyle duży, aby wystarczył na zrobienie 2-3 kaw i więcej. To szczególnie istotne, jeśli z ekspresu w podobnym czasie ma korzystać co najmniej kilka osób. Dla wielu kupujących istotne jest to, jakie rodzaje kapsułek do ekspresu kapsułkowego są dostępne – jak w rozbudowanej ofercie NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Temperatura wody powinna odpowiadać w ekspresie wymaganiom stawianym poszczególnym rodzajom kawy. Wcale nie jest powiedziane, że musi być to wrzątek. Design urządzenia jest rzeczą całkowicie indywidualną, a paleta ekspresów automatycznych na kapsułki cały czas się poszerza ku uciesze klientów.