Czy zawsze surowe warzywa są zdrowe?

Męczysz się, gdy jesz surową marchewkę czy kalarepę?A zamiast świeżego pomidora wolisz ketchup? Jarzyny – owszem lubisz ale podsmażone na patelni lub ugotowane na parze? Nie przejmuj się, jeśli wyrzucasz sobie w związku z tym, że nie odżywiasz się zdrowo, bowiem surowe warzywa są zdrowe a ty ich nie jesz.   Naukowcy z uniwersytetu w Parmie zakwestionowali bowiem pogląd, że najzdrowsze są surowe warzywa. Porównywali oni różne sposoby przyrządzenia popularnych jarzyn: gotowanie w wodzie, na parze i smażenie. Po przeprowadzeniu eksperymentu doszli do zaskakujących wniosków!

czy surowe warzywa zawsze są zdrowe

Otóż pod wpływem wrzątku w testowanych warzywach znacznie wzrosła ilość karotenoidów i polifenoli działających przeciwrakowo. Według testów smażona marchewka zawiera około 20 % karotenoidów więcej niż surowa.  Jeśli chodzi o brokuły i cukinie – to szkodzi im gotowanie w wodzie. Warzywa te w procesie gotowania tracą glukozynaty, czyli związki zmniejszające ryzyko chorób serca. Najwięcej glukozynatów znajduje się w cukinii i brokułach, gdy przygotowujemy je na parze.

Czy wiedzieliście, że pomidory dopiero po przegotowaniu są naprawdę bogatym źródłem zdrowego likopenu?

Eksperymenty potwierdziły, że w procesie obróbki cieplnej, zwłaszcza podczas gotowania w wodzie, warzywa tracą wiele cennych witamin i minerałów – ubywa z nich aż do 70% witaminy C, a podczas gotowania na parze około 40 %.

Co zatem zrobić skoro bilans zysków i strat nie jest tak oczywisty? Najlepiej zjadać warzywa w różnej postaci!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (153 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  1 sierpnia 2015 19:16

    Marchewkę wolę na surowo, zwłaszcza młodą. Tak samo kalarepę.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  1 sierpnia 2015 19:58

    Najważniejsze żeby w ogóle jeść warzywa.

    Odpowiedz
  3. Żanett  1 sierpnia 2015 21:43

    Ja lubię warzywa zarówno gotowane, jak i surowe.

    Odpowiedz
  4. Wusia  2 sierpnia 2015 10:20

    Poczekalabym na potwierdzenie tych rewelacji przez innych naukowców.A rzeczywiście najlepsza rada to jeść warzywa pod różnymi postaciami.

    Odpowiedz
  5. macierzanka  2 sierpnia 2015 11:47

    Ciekawe informacje.

    Odpowiedz
  6. IwonaLFC  2 sierpnia 2015 14:15

    Wiem że przetworzone pomidory mają najwięcej wartości odżywczych, dlatego często jem je w formie sosów czy przecierów 🙂

    Odpowiedz
  7. Patriszia  3 sierpnia 2015 14:37

    Najbardziej lubię surowe warzywa 🙂

    Odpowiedz
  8. martus2833  3 sierpnia 2015 15:00

    Dokładnie – najlepiej zjadać warzywa w każdej postaci!

    Odpowiedz
  9. bbo  4 sierpnia 2015 20:32

    Najbardziej denerwują mnie ECOplantacje, które położone są przy bardzo ruchliwych trasach 🙁

    Odpowiedz
  10. Anita  24 sierpnia 2015 16:02

    dobrze wiedzieć, fajny artykuł!

    Odpowiedz
  11. sylwiawes  13 listopada 2015 18:53

    Bardzo interesujące informacje. Ja uwielbiam warzywa na parze i na patelni smażone 🙂

    Odpowiedz
  12. Klaudia  13 listopada 2016 23:16

    a ja polecam warzywa SUSZONE! Tak, sa takie – np w koktajlach warzywnych warzywkubek.pl

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany