Czy wiesz że…? – Weź się za wołowinę

Dania z wołowiny to dobry pomysł na syty, a zarazem wykwintny obiad. Gulasz wołowy, bitki, pieczenie czy zrazy – dla każdego znajdzie się coś dobrego! Dania z wołowiny charakteryzują się tym, że mają zdecydowany, unikatowy smak. W zależności od tego, jakiej marynaty użyjemy do mięsa wołowego, możemy spodziewać się innej kompozycji smakowej. Dania z wołowiny są na tyle wyjątkowe, że nie przygotowujemy ich zbyt często – warto jednak wiedzieć, dlaczego umieszczenie dań z wołowiny w naszym jadłospisie to dobry pomysł!

Wolowina

Czy wiesz, że?

Dr inż. Katarzyna Okręglicka – dietetyk, ekspert projektu „Weź się za wołowinę”

  1. Do najchudszych części wołowiny należą: polędwica, rostbef, elementy udźca, tzw.: zrazowa czy ligawa.
  2. Rekomendowaną przez Chefów Kuchni obróbką termiczną dla wołowiny jest grillowanie, sous vide i gotowanie-duszenie.
  3. Tłuszcz, jaki najlepiej zastosować do przyrządzania wołowiny, to olej rzepakowy tłoczony na zimno.
  4. Porcja 150g wołowiny zapewnia połowę zalecanego dziennego spożycia białka żywności dla mężczyzn i 60 procent zalecanego dziennego spożycia białka żywności dla kobiet.
  5. Dobrej jakości wołowinę, odpowiednio sezonowaną, warto nawet nie solić – doceniamy wtedy w pełni jej walory smakowe.
  6. Aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, warto ograniczyć się do trzech 150g porcji chudego mięsa wołowego w każdym tygodniu.
  7. Zawartość białka w porcji chudego mięsa wołowego jest cechą wyjątkową wołowiny i wynosi 21g na porcję.
  8. Zawartość tłuszczu w porcji mielonej wołowiny wynosi 4 gramy, z czego 2 gramy to tłuszcze nasycone. Oprócz tłuszczu, dostarcza 53 mg cholesterolu, co stanowi 18 procent średniej dziennej granicy.
  9. Badania dowodzą, że umiarkowane spożycie chudej wołowiny nie prowadzi do wzrostu stężenia cholesterolu w osoczu, co może być związane z niskim ryzykiem chorób żywieniowo zależnych.
  10. W porcji chudego mięsa wołowego znajduje się: 8 mg wapnia, 19 mg magnezu, 168 mg fosforu, 294 miligramów potasu i 4 mg cynku. Każda porcja zawiera także: żelazo, tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę B12, witaminę E, witaminę D i witaminę K.
  11. Spożycie dobrej jakości chudej wołowiny może być dobrym źródłem żelaza w diecie, szczególnie ważnym w żywieniu kobiet.
  12. Witamina B12 znajduje się w chudej wołowinie i odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest niezbędna do tworzenia elementów morfotycznych krwi, powłok nerwowych oraz syntezy białek. Bierze ona również udział w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów.
  13. Chude mięso wołowe jest źródłem koenzymu Q10 – antyutleniacza. Koenzym Q10 chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, powstałych jako produkt uboczny przemiany materii i toksyn pochodzących ze środowiska, pomaga zapobiec uszkodzeniu błon komórkowych, białek i DNA. Wspiera także metabolizm.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  11 września 2014 11:18

    Ja zdecydowanie zbyt rzadko sięgam po wołowinę.

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  11 września 2014 12:53

    A ja właśnie na obiad mam dzisiaj zrazy wołowe:-).

    Odpowiedz
  3. martucha180  11 września 2014 18:12

    Ja też rzadko.

    Odpowiedz
  4. efffciaa  7 marca 2016 14:09

    Ja bardzo lubię wołowinę , a moim daniem popisowym z wołowiny jest gulasz , którym zajadamy się bardzo często ze smakiem , najczęściej stanowi dodatek do placków ziemniaczanych .

    Odpowiedz
  5. stokrotkapolna  3 marca 2017 09:31

    Ja z wołowiny robie gulasz Strogonowa.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany