Czy wiesz że…? – Weź się za wołowinę
Dania z wołowiny to dobry pomysł na syty, a zarazem wykwintny obiad. Gulasz wołowy, bitki, pieczenie czy zrazy – dla każdego znajdzie się coś dobrego! Dania z wołowiny charakteryzują się tym, że mają zdecydowany, unikatowy smak. W zależności od tego, jakiej marynaty użyjemy do mięsa wołowego, możemy spodziewać się innej kompozycji smakowej. Dania z wołowiny są na tyle wyjątkowe, że nie przygotowujemy ich zbyt często – warto jednak wiedzieć, dlaczego umieszczenie dań z wołowiny w naszym jadłospisie to dobry pomysł!
Czy wiesz, że?
Dr inż. Katarzyna Okręglicka – dietetyk, ekspert projektu „Weź się za wołowinę”
- Do najchudszych części wołowiny należą: polędwica, rostbef, elementy udźca, tzw.: zrazowa czy ligawa.
- Rekomendowaną przez Chefów Kuchni obróbką termiczną dla wołowiny jest grillowanie, sous vide i gotowanie-duszenie.
- Tłuszcz, jaki najlepiej zastosować do przyrządzania wołowiny, to olej rzepakowy tłoczony na zimno.
- Porcja 150g wołowiny zapewnia połowę zalecanego dziennego spożycia białka żywności dla mężczyzn i 60 procent zalecanego dziennego spożycia białka żywności dla kobiet.
- Dobrej jakości wołowinę, odpowiednio sezonowaną, warto nawet nie solić – doceniamy wtedy w pełni jej walory smakowe.
- Aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, warto ograniczyć się do trzech 150g porcji chudego mięsa wołowego w każdym tygodniu.
- Zawartość białka w porcji chudego mięsa wołowego jest cechą wyjątkową wołowiny i wynosi 21g na porcję.
- Zawartość tłuszczu w porcji mielonej wołowiny wynosi 4 gramy, z czego 2 gramy to tłuszcze nasycone. Oprócz tłuszczu, dostarcza 53 mg cholesterolu, co stanowi 18 procent średniej dziennej granicy.
- Badania dowodzą, że umiarkowane spożycie chudej wołowiny nie prowadzi do wzrostu stężenia cholesterolu w osoczu, co może być związane z niskim ryzykiem chorób żywieniowo zależnych.
- W porcji chudego mięsa wołowego znajduje się: 8 mg wapnia, 19 mg magnezu, 168 mg fosforu, 294 miligramów potasu i 4 mg cynku. Każda porcja zawiera także: żelazo, tiaminę, niacynę, witaminę B6, witaminę B12, witaminę E, witaminę D i witaminę K.
- Spożycie dobrej jakości chudej wołowiny może być dobrym źródłem żelaza w diecie, szczególnie ważnym w żywieniu kobiet.
- Witamina B12 znajduje się w chudej wołowinie i odgrywa wiele ważnych funkcji w organizmie. Jest niezbędna do tworzenia elementów morfotycznych krwi, powłok nerwowych oraz syntezy białek. Bierze ona również udział w metabolizmie tłuszczu i węglowodanów.
- Chude mięso wołowe jest źródłem koenzymu Q10 – antyutleniacza. Koenzym Q10 chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, powstałych jako produkt uboczny przemiany materii i toksyn pochodzących ze środowiska, pomaga zapobiec uszkodzeniu błon komórkowych, białek i DNA. Wspiera także metabolizm.