Czy wiedziałyście, że zakwas z buraków odmładza i jest dobry na kaca? Ma też inne właściwości!
Odmładza, reguluje pracę jelit, wspomaga układ krążenia, poprawia kondycję, a nawet łagodzi syndrom dnia następnego. To dopiero początek długiej listy właściwości zakwasu z buraka. Okazuje się, że jego przyrządzenie nie tylko kosztuje grosze, ale jest też dziecinnie proste. Podpowiadamy jak to zrobić by być piękna, zdrowa i wiecznie młoda!
Zakwas z buraków to nieoceniony skarb i do tego, dostępny dla każdej z nas, bo za kilogram zapłacimy w granicach 2 złotych. Co więcej, przygotowanie tego zbawiennego dla naszego zdrowia i urody napoju również nie wymaga większego wysiłku. Dzisiejszy artykuł postanowiliśmy poświęcić więc zakwasowi z buraka, który powinnaś od dziś zacząć pić!
Czy wiedziałyście, że zakwas z buraków odmładza i jest dobry na kaca? Ma też inne właściwości!
Na początek trzeba napisać kilka słów o właściwościach zakwasu buraczanego. A mianowicie, samo warzywo jest bogatym źródłem witaminy C, której jeszcze przybywa w czasie fermentacji, a której finalnym produktem jest właśnie kwas. Dlatego tak ważne jest jego picie zwłaszcza w sezonie przeziębień, w który niedawno wkroczyliśmy. Buraki to również pokłady Witaminy B9 czyli popularnego kwasu foliowego i B6 oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, sód, mangan, miedź, chlor czy cynk. Dobrze wiemy, że to składniki młodości i źródło zdrowia. Za kiszenie buraków odpowiedzialny jest za to kwas mlekowy, zbawienny m.in. dla naszych jelit.
Na co pomaga zakwas z buraka:
Odmładza
Burak usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Zawiera za to substancje chroniące komórki skóry zarówno od wewnątrz, ja i od zewnątrz. Choćby zawarty w soku likopen zadba o jej elastyczność.
Wzmacnia odporność
Zakwas z buraka to świetna profilaktyka w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Armia witamin, a przede wszystkiej ta najważniejsza odpowiedzialnej za odporność, czyli C ochronią nas przed chorobami. Dużą rolę odgrywa też barwnik buraka czyli betaina, która posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Reguluje pracę jelit
Na sprawną pracę jelit, a więc m.in. na wzorowe trawienie wpływa kwas mlekowy. Zakwas z buraków powinien więc pomóc osobom zmagającym się z zaparciami. Oczyszcza też jelita z toksyn.
Zapobiega nowotworom
Buraki zawierają silne utleniacze czyli bioflawonoidy hamujące rozwój komórek nowotworowych w organiźmie. Podobne właściwości zawdzięczamy też barwnikom: antocyjanom.
Dba o naszą kondycję
Burak poprawia naszą wydolność i dodaje energii. W czasie wysiłku fizycznego redukuje zużycie tlenu, dlatego jesteśmy w stanie ćwiczyć dłużej z mniejszą zadyszką.
Zbawienny dla układu krążenia
Zakwas z buraków zapobiega miażdżycy, zawałom serca czy wszelkim zakrzepom. Do tych chorób doprowadzają bowiem wysokie ciśnienie i nadmiar złego cholesterolu. Na to wszystko idealnie pomaga burak, który m.in. rozszerza naczynia krwionośne usprawniając przepływ krwi w naszym ciele.
Lek na kaca
Zakwas z buraka niweluje syndrom tzw. „dnia po”. Dzięki bogactwu witamin i minerałów nasz organizm na kacu szybciej się regeneruje, a co za tym idzie, możemy poczuć się lepiej.
Zakwas z buraka zwłaszcza dla kobiet
Dzięki bogatej zawartości kwasu foliowego jest wręcz stworzony dla przyszłych mam. Panie natomiast, które wchodzą w trudny okres menopauzy również powinny sięgać po zakwas z buraka, bowiem łagodzi on jej objawy.
Domowy przepis na zakwas z buraka:
Składniki:
– 1 kg ekologicznych buraków
– 2 litry wody
– 4 ząbki czosnku – 2 łyżki soli
– 3 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego – duży słoik
Przygotowane:
Obrane i pokrojone w plastry buraki układamy w słoju, kolejne warstwy przekładając czosnkiem i przyprawami (oprócz soli). Następnie całość trzeba zalać wcześniej zagotowaną, a następnie ostudzoną wodą, do której dodamy sól. Przykrywamy słój i odstawiamy na około tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas trzeba przecedzić przez sitko i odstawić do lodówki. Pij na zdrowie, przynajmniej jedną szklaneczkę dziennie!