Ekspert wyjaśnia: Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Już za kilka dni (11 styczeń) obchodzony będzie po raz kolejny Dzień Wegetarian. Szacuje się, że około 1 miliona Polaków to wegetarianie – ludzie, którzy świadomie zrezygnowali z jedzenia mięsa. Wielu z nas zastanawia się, czy na pewno wegetarianizm jest zdrowy? Na czym polega dieta wegetariańska? Czym zastąpić mięso, aby utrzymać odpowiedni w organizmie poziom żelaza? Specjalistka ds. żywienia Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” odpowiada na te i inne pytania dotyczące wegetarianizmu i tłumaczy główne założenia.
Czy wegetarianizm jest zdrowy? Co to jest wegetarianizm?
Wegetarianizm to sposób odżywiania. Opiera się na wykluczeniu z diety produktów mięsnych, często również ryb i owoców morza. – Podstawę takiego jadłospisu powinny stanowić produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca, groch, bób, fasola, jako substytuty mięsa), tłuszcze roślinne i nasiona oleiste (orzechy, pestki dyni i słonecznika) – komentuje Agnieszka Piskała. Wegetarianizm wyklucza z diety produkty pochodzące od martwych zwierząt, ale pozwala na spożywanie produktów odzwierzęcych: mleka, masła oraz jajek bogatych w wapo. W skrajniejszej formie – weganizmie – wyklucza się te składniki, podobnie jak miód.
Czy wegetarianizm jest zdrowy? Jakie są źródła białka w diecie wegetariańskiej?
Białka pochodzenia zwierzęcego zawierają wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy. Także te, których organizm sam nie może wytworzył – a pozyskiwane są z odpowiednio zbilansowanej diety. – Osoby niejedzące mięsa, powinny tak komponowad posiłki, aby potrawy dostarczały wszystkich aminokwasów. Dobrymi duetami dla wegetarian będzie mleko i płatki zbożowe, ryż i czerwona fasola, soja i kukurydza – tłumaczy Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”. Trzeba pamiętać, że soja, mimo iż jest niezwykle bogata w białko, to nie jest substytutem mięsa. Oprócz niej równie bogate w niezbędne aminokwasy są: bób, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, pestki dyni, pestki słonecznika oraz orzechy.
Czy wegetarianizm jest zdrowy? Czy żelazo z roślin wystarczy?
W szpinaku występuje bardzo mało żelaza i słabo się wchłania. Więcej znajdziemy go w morelach, fasoli czy zwykłej owsiance.– Najlepsze źródła żelaza dla osób, które nie jedzą mięsa znajdują się w pokrzywie, pietruszce, natce, orzechach, produktach zbożowych z żyta i owsa, migdałach i warzywach strączkowych. Bogate w ten pierwiastek są również suszone śliwki, rodzynki, żółtko, drożdże oraz kakao– doradza Agnieszka Piskała. Nieodpowiednia podaż mięsa zwierzęcego prowadzi do deficytu żelaza hemowego, które zapobiega rozwojowi anemii. Żelazo z produktów roślinnych gorzej się przyswaja, jego wchłanialnośd wynosi 3-15%, a z wyrobów zwierzęcych jest na poziomie 80-95%.
Czy wegetarianizm jest zdrowy? czyli świadoma dieta
Agnieszka Piskała sugeruje, że przejście na wegetarianizm nie powinno być decyzją spontaniczną i bez głębszego przygotowania merytorycznego. Na pewno na początku złym rozwiązaniem będzie całkowite odrzucenie produktów pochodzenia odzwierzęcego, czyli skrajny weganizm. Wiedza na temat przygotowywania pełnowartościowych posiłków jest podstawą, która umożliwi prawidłowe komponowanie zdrowego jadłospisu, także wegetariańskiego.