Czy w ciąży warto jeść ryby?
Ryby są bogatym źródłem kwasu DHA, jednak kobiety w ciąży nie powinny spożywać ich bez ograniczeń. Miejsce życia i sposób przetwarzania niektórych gatunków wpływa na to, że mogą one bardziej zaszkodzić przyszłej mamie i dziecku, niż pomóc. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet ciężarnych i dzieci jest rtęć, która wchłania się z przewodu pokarmowego do krwi i może przedostawać się przez łożysko do płodu, w konsekwencji powodować komplikacje neurologiczne, takie jak niedorozwój umysłowy, uszkodzenie wzroku i słuchu u dziecka.
Jakie składniki ważne dla Ciebie i Twojego dziecka zawierają ryby?
Mięso ryb, szczególnie morskich dostarcza wielu cennych składników mineralnych i witamin, na które zapotrzebowanie w okresie ciąży znacznie wzrasta. Ryby są źródłem fosforu, selenu, magnezu, wapnia oraz witaminy A. Dostarczają ponadto jodu, fluoru, potasu i witaminy D. Są również źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3, bardzo cennych dla przyszłej mamy i jej dziecka.
Dlaczego w ciąży nie powinnaś jeść ryb?
Działalność człowieka doprowadziła do zanieczyszczenia rzek, mórz i oceanów oraz żyjących w tym środowisku ryb. Federacja Konsumentów w Wielkiej Brytanii ostrzega, że wysokie stężenie dioksyn i rtęci w rybach oraz suplementach opartych na olejach rybich jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet ciężarnych i dzieci. Rtęć zagraża nienarodzonemu dziecku w trakcie rozwoju głównych narządów, w tym ośrodkowego układu nerwowego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności , a także polski Państwowy Zakład Higieny podkreślają, że kobiety ciężarne, karmiące piersią oraz małe dzieci powinny powstrzymać się od spożywania ryb, szczególnie śledzi i łososi bałtyckich.
Co będzie dla Ciebie najlepszą alternatywą ryb?
Najlepszym źródłem kwasu DHA wolnym od zanieczyszczeń są algi morskie. Zapewniają one mamie i dziecku DHA wysokiej jakości, bez ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi takimi jak rtęć, dioksynami oraz innymi szkodliwymi dla kobiety w ciąży, matek karmiących, niemowląt i dzieci toksynami.
Co zyskasz zamieniając ryby na algi?
Wybór alg jako źródła DHA wiąże się ze zmniejszonym spożyciem tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Potwierdzony w badaniach korzystny wpływ suplementacji DHA z alg w okresie ciąży na rozwój płodu i zdrowie niemowlęcia powoduje coraz częstsze jego zażywanie przez kobiety ciężarne. Nic dziwnego, jest to czysty, naturalny składnik, którego podawanie zapewni zdrowie naszemu dziecku, już od pierwszego dnia życia.
Od kilku lat głośno jest o tym, że ryby żyjące w mocno zanieczyszczonych wodach zawierają szkodliwe dla zdrowia metale ciężkie: rtęć, kadm, ołów, cynk i miedź. Chcąc zadbać o prawidłowy poziom kwasów Omega-3, a w szczególności DHA, który dba o prawidłowy rozwój dziecka już od poczęcia, każda mama powinna wzbogacić swoją dietę o DHA z alg.