Czy picie kawy mielonej jest zdrowe?

Spis treści:

Od zawsze ludzkością rządzą przeciwieństwa. Nie inaczej jest w świecie baristów. Dla jednych kwintesencją smaku jest starannie zaparzona kawa ziarnista, a picie tej w wersji mielonej to istna profanacja baristycznego świata i dobrego smaku. Z kolei inni nie wyobrażają sobie domowej kuchni bez zapasu zmielonych ziaren. Czy jednak miłośnicy mielonej kawy mają racę? Jakie składniki odżywcze może dostarczyć nam kawa w zmielonej formie? A może jest niezdrowa? Na te pytania odpowiemy w tym artykule.

Czy picie kawy mielonej jest zdrowe?

 

Kawa – czy warto ją pić?

Wielu z nas nie wyobraża sobie dobrego poranka bez kubka doskonałej kawy. Także niektóre narodowości nie mogą się bez z niej obyć. Znane jest umiłowanie Włochów do mocnego i małego espresso. Istnieje błędne przekonanie, że kawa jest niezdrowa, zwłaszcza ta rozpuszczalna. W dużych ilościach owszem, ale jeśli z rozwagą pijemy jej właściwe porcje, wtedy może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Warto wspomnieć, że kawa mielona posiada wiele cennych właściwości, gdyż ziarna ulegają jedynie prostym i krótkim procesom produkcyjnym. A nie od dziś wiadomo, że im mniej ingerencji człowieka w przetwarzanie produktów, tym lepiej dla naszego zdrowia.

Zanim zasiądziemy z filiżanką płynnej dawki energii, warto poświęcić chwilę na znalezienie wysokiej jakości produktów. Tylko sprawdzona kawa mielona, którą kupisz w renomowanych sklepach, jak np. tutaj: https://mokate.com.pl/kawa-mielona, to gwarancja nie tylko smaku, ale również zdrowych składników. Co więc mogą zaoferować nam ziarna kawy, także tej sypanej?

filiżanki różne z kawami

Jaki wpływ na organizm może mieć kawa mielona?

Przede wszystkim wszyscy kojarzymy ją z pobudzającą kofeiną. Ten alkaloid pomaga nam codziennie wstać o poranku lub pobudza nas do podejmowania kolejnych wyzwań. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że każdego dnia powinniśmy maksymalnie wypijać 4 filiżanki kawy, liczące łącznie 400 mg dostarczonej organizmowi kofeiny. Warto wiedzieć, że jeśli pijemy kawę mieloną należy zorientować się, jakie ziarna zmielono, a także, ile kofeiny znajdziemy w 100 ml napoju. Arabika jest słabszą kawą, więc statystycznie jej możemy wypić więcej, niż popularnej robusty. Jednak dziś znajdziemy wiele produktów, w tym kawy sypane, które zawierają mieszankę tych ziaren. Jak zawsze, nieodzowne jest krytyczne czytanie etykiet. Co znajdziemy w mielonej kawie prócz kofeiny?

Naukowcy udowodnili, że w kawie, także tej mielonej znajdziemy szereg miko- i makroelementów, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Filiżanka kawy może dostarczyć nam wielu minerałów, np. wapnia, cynku i magnezu. Z tym ostatnim należy uważać, gdyż zbyt duże ilości wypitej kawy mogą wypłukać magnez z naszego organizmu. W kawie mielonej znajdziemy także antyoksydanty, czyli tak potrzebne przeciwutleniacze hamujące proces starzenia się. Niektórzy jednak, zamiast kawy mielnej wybierają kawę rozpuszczalną, ze względu na łatwoś jej zaparzania. W tym przypadku szczególnie trzeba zwrócić uwagę na to,a by wybrać dobrej jakości rozpuszczalną kawę.

Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że kawa może zapobiegać chorobie Parkinsona, Alzheimera czy wielu nowotworom. A do tego:

  • obniża stres,
  • może podwyższysz poziom serotoniny i dopaminy – tzw. hormonów szczęścia,
  • może poprawiać krążenie krwi,
  • wpływa pozytywnie na pracę wielu organów, w tym serca,
  • wspomaga odchudzanie, pobudzając metabolizm,
  • może poprawiać pamięć i koncentrację.

Ważne jest samo przyrządzenie kawy mielonej. Ta zalana tradycyjnym wrzątkiem, czyli po turecku, może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, gdyż ziarna kawy zawierają liczne kalorie. Zaleca się więc korzystanie z kawiarek i ekspresów ciśnieniowych. Warto także stosować dobrej jakości wodę. Tak przygotowana kawa, spożywana w rozsądnych ilościach może zapewnić nam wiele drogocennych elementów.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (24 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...