Czy można leczyć cukrzycę jedzeniem ?
Czy można leczyć cukrzycę jedzeniem? Wspólnie z dietetykiem Aleksandrą Matułą omawiamy nowy plan żywieniowy metabolic balance® , dzięki któremu koegzystencja z cukrzycą staje się prostsza a insulinoodporność nie będzie zagrożeniem.
Dieta diabetyka to kluczowy element leczenia cukrzycy. Powinna być urozmaicona oraz zbilansowana, aby nie szkodzić. Mówi Aleksandra Matuła: Zasady zdrowego odżywiania u osoby dotkniętej cukrzycą są bardziej restrykcyjne, niż u zdrowego człowieka. Co nie oznacza, że diabetycy muszą jeść nudne i pozbawione smaku pokarmy. Nadrzędną zasadą jest to, aby sięgać po produkty nieprzetworzone, pełnoziarniste, warzywa i właściwe owoce oraz ograniczyć tłuszcze i cukry. Dopełnieniem menu jest systematyczne odżywianie się. Dlatego program żywieniowy metabolic balance® idealnie wpisuje się w konwencję bezpiecznego i smacznego odżywiania się osób chorych na cukrzycę zarówno typu 1. jak i 2.
Czy można leczyć cukrzycę jedzeniem? – metabolic balance®
Metabolic balance® to indywidualny program żywieniowy, który opracowuję na podstawie wyników badań krwi. W przypadku osób z cukrzycą kluczowa do przygotowania właściwej diety jest likwidacja głównej przyczyny zespołu metabolicznego. Prawidłowo skomponowane menu oraz systematyczne spożywanie posiłków normalizuje poziom insuliny. metabolic balance® stworzył dr med. Wolf Funfack, dlatego metoda jest bezpieczna dla osób chorych, nie tylko na cukrzycę. Program bazuje na osiągnięciach naukowych w zakresie endokrynologii, kardiologii, medycyny metabolicznej i żywienia. Dieta cukrzycowa ustalanaw oparciu o program jest skuteczna. Zdarza się, że diabetycy dzięki właściwej diecie zmniejszają ilość przyjmowanych leków. – komentuje Aleksandra Matuła.
Czy można leczyć cukrzycę jedzeniem? – Hormony
Warto wiedzieć, że program metabolic balance® bierze pod lupę gospodarkę hormonalną naszego ciała. Jego celem jest bowiem zdrowe funkcjonowanie hormonów odpowiedzialnych za przemianę materii. Dlatego liczne badania przeprowadzone głównie w Niemczech pozwoliły na odkrycie mechanizmów pozwalających w naturalny sposób kontrolować poziom insuliny. Mówi Aleksandra Matuła: Częste spożywanie posiłków o wysokim ładunku glikemicznym powoduje, że insulina uwalniana jest w sposób ciągły. Proszę pamiętać, że ciągła synteza glikogenu w komórkach mięśniowych oraz odkładanie się tłuszczu w tkance tłuszczowej, powodują zwiększenie masy ciała z jednoczesnym zmniejszeniem się liczby receptorów insulinowych. Podwyższony poziom insuliny prowadzi więc nieuchronnie do wzrostu syntezy tłuszczu w organizmie, równocześnie zmniejszając jego rozpad. W odpowiedzi na to, program metabolic balance® proponuje nie tylko plan żywieniowy bazujący na składnikach o niskim indeksie glikemicznym, ale i spożywanie 3 posiłków co 5 godzin. Jest to istotne biorąc pod uwagę procesy związane właśnie z produkcją insuliny i uczuciem sytości. Stosując właściwe leczenie cukrzycy oraz odpowiednio dobraną dietę cukrzycową, każdy diabetyk może cieszyć się życiem, tak samo jak zdrowy człowiek. Ponadto właściwy plan żywieniowy często wpływa na tyle korzystnie, że osoby chore mogą bezpiecznie odstawić niektóre leki, oczywiście po odpowiednich badaniach i w porozumieniu z lekarzem.
Czy można leczyć cukrzycę jedzeniem? – 3 posiłki
Program żywieniowy zakłada przyjmowanie 3 posiłków co 5 godzin każdego dnia. Kłóci się to z powszechną
i niezwykle popularną zasadą 5 posiłków. Dlaczego zatem metabolic balance® proponuje tylko 3 dania? Większość towarzystw żywieniowych zaleca częste spożywanie małych posiłków, które zwykle mają wysoki ładunek glikemiczny, a to prowadzi do ciągłego uwalniania insuliny. Proszę pamiętać, że podwyższony poziom insuliny prowadzi do nieustannego uczucia głodu, pobudza syntezę tłuszczy oraz hamuje jego rozpad. Program metabolic balance® zaleca spożywanie trzech posiłków o niskim ładunku glikemicznym i przerwie trwającej co najmniej 5 godzin między posiłkami. Zapobiega to przewlekle podwyższonemu poziomowi insuliny we krwi. W konsekwencji uczestnicy programu czują się mniej głodni, a zahamowana synteza tłuszczu sprawia, że jego spalane jest aktywne, co za tym idzie osoby stosujące zasady żywieniowe zgodne z planem chudną. – mówi dietetyk i „Biochemii Piękna”.
Cukrzyca to epidemia XXI wieku. Nie tylko się z nią rodzimy, ale i jest ona efektem niezdrowego stylu życia. U coraz większej liczby osób i w coraz młodszym wieku stwierdza się tą przypadłość. Polecamy również: ABC cukrzycy