Czy jedzenie mięsa jest niezdrowe? Poznaj fakty i mity!

Na całym świecie zapanowała moda na tzw. świadomą konsumpcję. Coraz chętniej oglądamy kulinarne programy, zaglądamy na blogi o gotowaniu i sięgamy po książki kucharskie. Pragnąc żyć zdrowo i w zgodzie z naturą, częściej przechodzimy też na dietę wegetariańską, a nawet wegańską i stronimy od spożywania mięsa w jakiejkolwiek postaci. Jednak  czy rzeczywiście jedzenie mięsa jest takie niezdrowe? Najpopularniejszym opiniom na ten temat przeciwstawiamy odpowiedzi eksperta!

jedzenie mięsa

zdjęcie przesłane przez agencję prasową reprezentującą firmę Gzella

Czy jedzenie mięsa jest niezdrowe? Poznaj fakty i mity!

Przeczytaj także: Przegotowana woda – czy rzeczywiście jest zdrowa?

 

Opinia 1: Mięso jest zbędne organizmowi człowieka

Taki pogląd najczęściej podzielają osoby, które preferują dietę wegetariańską oraz wszystkie jej pochodne. Zdaniem zwolenników spożywania wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego jesteśmy w stanie zapewnić sobie wszystkie składniki niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu, żywiąc się pokarmami roślinnymi. W dużym uproszczeniu jest to możliwe, jednak skomponowanie diety gwarantującej odpowiedni bilans składników jest niezwykle trudne i wymaga w dużej mierze specjalistycznej wiedzy.

– Mięso zwierzęce zawiera pełnowartościowe białko, które cechuje się doskonałą przyswajalnością. Dobrej jakości mięso, w zależności od jego rodzaju, jest przy tym bogactwem aminokwasów, witamin z grupy B czy żelaza. Zawiera również duże pokłady kreatyny. Przy źle skomponowanej diecie wegetariańskiej czy wegańskiej
w organizmie mogą wystąpić niedobory kluczowych składników, co będzie skutkować osłabieniem organizmu, a – w skrajnych przypadkach – nawet powikłaniami chorobowymi
– wyjaśnia Paulina Domagała, dietetyk.

Warto więc skupić się nie tyle na wyeliminowaniu z diety produktów mięsnych, co na wybieraniu mięsa wysokiej jakości i odpowiedniej „mięsności”, aby zbudować codzienne menu spełniające zalecenia dietetyczne.

 

Werdykt eksperta: Jest to mit, chociaż przy poprawnie skomponowanej diecie wegetariańskiej istnieje możliwość zapewnienia organizmowi wielu niezbędnych składników. Błędne stosowanie cząstkowych informacji znalezionych w internecie może okazać się groźne dla zdrowia.

Czy jedzenie mięsa jest niezdrowe? Poznaj fakty i mity!

Zobacz także: Ekspert radzi: Zioła, przyprawy i nie tylko – czyli sposoby na wielkanocne (prze)jedzenie

 

Opinia 2: Mięso z kurczaka jest bardzo wartościowym składnikiem diety

Nie od dziś wiadomo, że mięso drobiowe stanowi podstawę żywienia osób aktywnych sportowo, choć jego wpływ na zdrowie może nie pozostać bez konsekwencji. Z jednej strony wysoka zawartość białka powoduje, że osoby pragnące zbudować muskulaturę chętnie włączają je do swojej diety ze względu na fakt, iż jest ono dobrze przyswajalnym źródłem tego surowca. Z drugiej zaś, Ci którzy myślą o pozbyciu się zbędnych kilogramów, zwracają uwagę na to, iż drób jest wyjątkowo chudym mięsem i pomaga w walce z nadmiarem tłuszczu. Jednym z największych zarzutów w odniesieniu do mięsa drobiowego jest jego suchość i słaba wyrazistość jego smaku. Wynikają one jednak głównie ze złego sposobu obróbki termicznej i nieodpowiedniego marynowania. Mięso poddane temu procesowi na minimum 24 godziny przed planowanym spożyciem nabiera walorów smakowych marynaty, pozostając jednocześnie źródłem wartości odżywczych i mikroelementów, takich jak cynk, potas czy magnez. Osoby wysoko ceniące szybkość i łatwość komponowania posiłków mogą skorzystać z bogatej oferty wędlin drobiowych, które nieustannie zyskują zwolenników. Produkty drobiowe posiada w swojej ofercie m.in. firma Gzella. Możemy znaleźć wśród nich zawierającego 90% mięsa Kurczaka Biesiadnego czy też wyjątkowo aromatyczne propozycje, takie jak Indyk z Kociewskiej Wędzarni.

 

Werdykt eksperta: Fakt, gdyż ze względu na dobrą przyswajalność, lekkość i bogactwo składników odżywczych świetnie nadaje się nie tylko dla osób aktywnych fizycznie. Doskonale sprawdzi się także jako uzupełnienie codziennego menu w celu jego odtłuszczenia.

 

Czy jedzenie mięsa jest niezdrowe? Poznaj fakty i mity!

 

Opinia 3: Mięso tuczy

W tym stwierdzeniu jest ziarenko prawdy, dotyczy ono jednak mięsa mocno przetworzonego bądź też dodatków często stosowanych w celu uatrakcyjnienia jego smaku. Wysoko przetworzone mięso, o niskiej mięsności i z długą listą polepszaczy rzeczywiście wpływa na przybieranie na wadze, jednak problemem nie jest samo mięso jako takie.

Badania udowodniły, że białko przyspiesza metabolizm nawet o 80%, co jest szczególnie widoczne u osób aktywnych sportowo. Nie tylko czują się one lepiej fizycznie, ale i zauważalnie zmniejszają zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, pomimo wzmożonego spożycia pokarmów. Jedząc wyłącznie dobrej jakości mięso, możemy zrobić znaczne postępy w odchudzaniu, gdyż jest ono o wiele bardziej sycące, co z kolei umożliwia zmniejszenie wielkości spożywanego posiłku – mówi Paulina Domagała, dietetyk. Wybierając wędliny warto zwracać więc uwagę na zawartość mięsa oraz rozpoznawalność marki, gdyż drogą naturalnego doboru na rynku pozostają producenci oferujący produkty jak najwyższej jakości.

 

Werdykt eksperta: Mit przeplatany faktem. Mięso może być tuczące, jednak dotyczy to tego charakteryzującego się niską jakością. Nadmierne spożycie mięsa również może powodować zwiększenie masy ciała, jednak podobnie sytuacja ma się z innymi składnikami pożywienia włączając w to makarony, ryże, czy chleb.

Czy jedzenie mięsa jest niezdrowe? Poznaj fakty i mity!

Zajrzyj również: Cynk – minerał piękna i zdrowia. Czy znasz jego działanie?

 

Opinia 4: Trudno dostać w sklepach sieciowych wędliny naprawdę wysokiej jakości 

Zmieniające się trendy żywieniowe sprawiają, że klienci chętniej sięgają po lokalne produkty wytwarzane w małych wędzarniach czy przez osoby prywatne. Poszukiwanie jaj, wyrobów mięsnych czy ziół i warzyw na lokalnych targowiskach lub jarmarkach zyskuje w niektórych polskich miastach dużą popularność, podobnie jak ma to miejsce w krajach na południu Europy. Nigdy nie mamy jednak pewności, jaką technologię przetwarzania mięsa ani jakie standardy zachował lokalny masarz, możemy więc niechcący nabawić się różnych problemów zdrowotnych. W przypadku gdy znamy miejsce wyrobu produktów będzie to oczywiście doskonały wybór, jednak kupno produktów niewiadomego pochodzenia jest więcej niż ryzykowne. Na bazie trendu lokalności pojawiło się błędne przekonanie, że trudno dostać produkty o równie wysokiej jakości w sklepach czy sieciach handlowych.

Przeniesienie sporej części sprzedaży do sieci handlowych jest po prostu znakiem czasów i pokrywa się z oczekiwaniami klientów. Wydłuża się średni czas pracy, klienci chętnie dokonują więc zakupu niewielkich porcji produktu, a pozostając aktywnymi zawodowo, często nie mają czasu na szukanie odpowiednich dla siebie produktów na lokalnym targowisku. Do wysokojakościowych wyrobów zaliczają się nie tylko te wytwarzane w małych manufakturach, ale także te, które produkuje się zgodnie z duchem i tradycją danego regionu.  Poszczególne firmy mogą w procesie wędzenia stosować np. naturalny dym olchowo-bukowy, a każdą mieszankę przypraw starannie sprawdzać pod kątem składników – wyjaśnia Karolina Kawczyńska, dyrektor marketingu firmy Gzella.

 

Werdykt eksperta: Mit, ponieważ wysoka jakość wędlin bierze się nie tylko z lokalnego pochodzenia, ale przede wszystkim z przestrzegania odpowiednich norm na wszystkich etapach produkcji. Wyroby leżące na półce w sieci handlowej to naturalny etap ewolucji rynkowej, wyznaczającej rozwój nowych kanałów dystrybucji.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (77 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aldona81  10 maja 2017 09:43

    U mnie w domu mięsko to podstawa każdego obiadu. Mięsko z kaszą, ryżem, bardzo rzadko z ziemniakami. Lubimy je i wiem że nie potrafiłabym go zastąpić niczym innym. Żle toleruję „zielone” jedzenie ,nie potrafię się nim najeść. Może to niezdrowo ale mięsko musi być 😀.

    Odpowiedz
    • Kika07645  12 maja 2017 14:03

      Tak, mój mąż tez raczej nie wyobraża sobie obiadku bez mięsa 🙂

      Odpowiedz
  2. Anett13  10 maja 2017 09:45

    Ja też zazwyczaj jadam obiady z mięsem, ale za wędlinami nie przepadam i z nich mogłabym bez problemu zrezygnować. Ale kiedys nie jadłam miesa przez kilka lat i przy dobrze skomponowanej diecie nawet dawało radę 😀

    Odpowiedz
    • ewalub  10 maja 2017 10:03

      Mięso jem, ale wędlin prawie wcale. Wolę sery

      Odpowiedz
  3. efffciaa  10 maja 2017 13:24

    Ja jestem typowym mięsożercą 🙂 Nie wyobrażam sobie obiadu , żeby nie było mięsa w jakiejkolwiek postaci , choćby klopsiki pływające w zupie , czy nóżka z kurczaka do obgryzienia 🙂 A drugie danie bez mięska dla mnie wcale nie istnieje 🙂 I choćby nie wiem co mówili w kwestii czy to zdrowe czy to to u mnie to się i tak raczej nie zmieni .

    Odpowiedz
  4. ewelina0393  10 maja 2017 14:31

    Nie potrafiłabym zrezygnować z mięsa. Ważne jednak, by zwracać uwagę na to, jakie mięso kupujemy, przede wszystkim czytać składy. Za ekologicznego kurczaka zapłacimy więcej, ale przynajmniej wiemy co jemy, no i smak jest o wiele lepszy.

    Odpowiedz
  5. Aromer0209  10 maja 2017 15:24

    Przestałam jeść mięso mniej więcej gdy zaczęłam chodzić do podstawówki czyli w wieku 7 lat. Początkowo jadłam tylko poszczególne gatunki np. przez pare miesięcy z mięsa tylko gotowany drób albo np. tylko szynkę z warzywami. Całkowicie zrezygnowałam z mięsa gdy miałam około 12 lat, czyli prawie 12 lat temu. Od niedawna zaczęłam tolerować np. kawałek szynki na pizzy lub zupę gotowaną na mięsie (bo wcześniej wszystko co nawet leżało koło mięsa nie wchodziło w grę). Staram się jeść zdrowo i różnorodnie chociaż nie zawsze to wychodzi.

    Odpowiedz
  6. martucha180  10 maja 2017 16:22

    Kiedyś, gdy byłam dzieckiem, zabijało się świniaka i robiło własne szynki, polędwice, wędliny, kaszanki, świeżynki itp. Smaku kiełbasy robionej przez Tatę nie odnalazłam i chyba nie odnajdę. Co swoje wędzone, to swoje. A kupne, to zupełnie inna bajka…

    Odpowiedz
    • Aldona81  10 maja 2017 19:49

      A my właśnie wędzimy☺i szynki,i kurczaki, nawet ryby które udaje nam się czasami złowić. Mięsko kupujemy od okolicznych rolników którzy nie faszerują prosiaczków antybiotykami, kurki też. I tak sobie podjadamy☺☺☺

      Odpowiedz
      • martucha180  11 maja 2017 08:20

        Zazdraszczam! Ale jeszcze trzeba umieć dobrze doprawić mięso, by potem było niebo w gębie 😉

        Odpowiedz
  7. Wusia  10 maja 2017 18:29

    Jestem mięsolubna i ciężko byłoby mi układać dietę bez mięsa i wędlin.Staram się jeść chude mięso, gotowane, drobiowe, królicze.Ograniczam wędliny i jem tylko te najbardziej naturalne i nie wędzone.

    Odpowiedz
  8. Kika07645  12 maja 2017 14:05

    Moja rodzinka to totalni mięsożercy, obiad bez mięsa to obiad stracony. Ja lubię mięso, ale nie musiałabym go ciagle jeść, za to córcia mogłaby jesc na okrągło

    Odpowiedz
  9. Aneta  25 maja 2017 11:06

    Ja też bardzo lubię mięso, nie wyobrażam sobie zrezygnować z tego rodzaju pożywienia 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.