Czy dieta wegetariańska u dzieci jest zdrowa?

Rodzice coraz częściej decydują się na stosowanie diety opartej na produktach roślinnych także u dzieci, a nawet niemowląt. Czy jednak brak mięsa w diecie najmłodszych to dobry pomysł? Kiedy można stosować dietę roślinną? Czy w każdym wieku jest ona akceptowalna? Czy dieta wegetariańska u dzieci jest zdrowa?

Portret uroczej dziewczynki przygotowującej zdrowe jedzenie w kuchni

fot. freepik

Przede wszystkim odżywianie się produktami pochodzenia roślinnego jest związane z unikaniem produktów odzwierzęcych i wysokoprzetworzonych

Pożywienie niskoprzetworzone powszechnie rozumie się jako pokarmy, które pochodzą bezpośrednio z natury i w procesie obróbki nie straciły zbyt wielu składników odżywczych.

 

Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska jest w stanie zapewnić dziecku wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Białko i żelazo znajdują się nie tylko w mięsie! Pełnowartościowa dieta oparta na produktach roślinnych pozwala wybierać różnego rodzaju warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy lub pestki. Należy jednak pamiętać, iż w przypadku żywności pochodzenia roślinnego może znaleźć się także – szczególnie w menu dzieci – tzw. „jedzenie śmieciowe”. Jest to bezwartościowe jedzenie! Biały chleb, chipsy ziemniaczane czy dietetyczna coca-cola to najgorsze, co możemy podać do jedzenia naszym pociechom. Dlatego należy podkreślić, że aby dietom roślinnym nadać sens, należy spożywać wyłącznie produkty niskoprzetworzone.

Badania naukowe

 

Zgodnie ze stanowiskiem amerykańskich, kanadyjskich i brytyjskich stowarzyszeń dietetyków, amerykańskich i kanadyjskich stowarzyszeń pediatrów oraz Departamentu Zdrowia USA, prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska, w tym wegańska, jest odpowiednia dla człowieka na każdym etapie życia. Stanowiska światowych towarzystw pediatrycznych są jednoznaczne: jest to całkowicie bezpieczna forma żywienia. Należy jednak uwzględnić fakt, iż dzieci i młodzież – tak jak i w innych sferach życia – powinny być kierowane przez dorosłych i to dorośli powinni zadbać o ich prawidłową edukację w tym zakresie. Podstawą diety, która ma przynieść korzyść organizmowi jest jej prawidłowe zbilansowanie, a tego pacjentów uczą dietetycy. Zawsze przed zmianą diety należy udać się po poradę do wykwalifikowanego dietetyka.

O autorze:

dr Piotr Dominik – doktor nauk rolniczych, technolog żywności i żywienia człowieka. Ukończył studia doktoranckie z zakresu oceny jakości żywności. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Doradca Żywieniowy. Wykładowca akademicki SGGW, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Akademii Wychowania Fizycznego, obecnie adiunkt w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji. Opiekun Studenckiego Koła Naukowego „Dietetyk”. Promotor i recenzent prac licencjackich i magisterskich, autor i recenzent badań, opracowań, podręczników i monografii z zakresu żywienia, dietetyki, gastronomii i hotelarstwa. Specjalista ds. szkoleń i kształcenia kadr hotelarsko-gastronomicznych PZH, ekspert do spraw HORECA w Instytucie Wiedzy i Umiejętności oraz Przewodniczący Komisji ds. Kształcenia Kadr Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (158 głosów, średnia: 4,54 z 5)
loading... zapisuję głos...