Czy dania gotowe są zdrowe?
Spis treści:
Brak czasu i szybkie tempo życia to często powód tego, że jemy dużo przetworzonej, błyskawicznej żywności, której skład może pozostawiać wiele do życzenia. Czy zawsze tak jest? Czy gotowe dania to rzeczywiście złe rozwiązanie na szybki obiad?
Dania gotowe – fakty i mity
Decydując się na zakup dania gotowego musimy mieć świadomość, co może być dokładną zawartością słoika, czy też puszki, a która to zawartość za chwilę stanie się naszym obiadem. Oto fakty i mity na temat gotowych dań!
W daniach gotowych są produkty najniższej jakości – mit
Wszystko zależy od źródła pochodzenia dania. Firmy produkujące takie dania na masową skalę rzeczywiście muszą się liczyć z kosztami i często dzieje się to przy rezygnacji z jakości poszczególnych produktów. Jednak inaczej jest w przypadku firm, które skupiają się nie tylko na rozpoznawalności i skali, ale też na jakości swoich dań. Wybierając danie gotowe decyduj się zatem na danie od producentów, którzy transparentnie podają składy swoich dań, nie używają sztucznych substancji poprawiających smaki, nie zasładzają swojego jedzenia i nie używają produktów odpadowej jakości. Gotowe dania, kupione w dobrym miejscu, mogą być smaczne i zdrowe jak w domu.
Gotowe dania mogą być przyrządzane tak, jak w domu – fakt
Należy powtórzyć, że wszystko zależy od źródła pochodzenia dania. Jeśli skupimy się na producentach żywności, dla których ta forma biznesu jest nie tylko formą zarobku, ale również pasją – nie musimy się martwić. Poszczególne dania przyrządzane są zgodnie z tradycyjnymi recepturami, które najczęściej przechodzą z pokolenia na pokolenie w najbardziej tradycyjnych regionach kraju. Jedyne, co odróżnia je od dań domowych, to fakt, że bez nakładu pracy można mieć je na talerzu w kilkanaście minut.
W daniach gotowych znajduje się mnóstwo poprawiaczy smaku – mit
Mit, jeśli wziąć pod uwagę producentów z najwyższej półki. Dobry kucharz – niezależnie od tego, czy gotuje w restauracji, czy też jego jedzenie oferowane jest w formie gotowego dania – operuje przyprawami i ziołami, nie chemicznymi dodatkami. Dlatego w potrawach dobrych firm znajdziesz prawdziwe produkty, które przyprawione są prawdziwymi ziołami. To tam można odnaleźć bogactwo smaków, dlatego najbardziej świadomi producenci nie muszą uciekać się do sztuczek, związanych z wykorzystywaniem chemicznych dodatków.
Wysokiej jakości dania gotowe nie muszą być drogie – fakt
Wystarczy znaleźć firmę, która potrafi wykorzystać dostępne produkty, a następnie zaproponować dobry stosunek jakości do ceny. Dobrej jakości dania gotowe nie muszą być bardzo drogie, ale dobrze wiedzieć, że powinny być nieco droższe, niż dania marketowe. Pieniądze, które wówczas wydajemy, wędrują najczęściej do lokalnych producentów żywności: ogrodników, rolników, hodowców, a następnie także kucharzy. Poszczególne produkty powstają starannie, z pasją, często z miłością. Dzięki temu na naszym talerzu ląduje prawdziwe, pyszne jedzenie. Kupując w ten sposób – wspieramy się nawzajem.