Czerwone kanapki – wyrazisty kolor i smak na talerzu. 5 niecodziennych kuchennych inspiracji
Znudziły ci się już kanapki z serem i szynką, ewentualnie z dodatkiem sałaty i jajka? Wypróbuj coś nowego, a dokładniej sandwiche w odcieniach czerwonego! Mamy dla was 5 przepisów.
Pomidory, cebula, papryka, soczewica, buraki, kawior, łosoś, maliny – to dopiero początek długiej listy produktów w odcieniach czerwieni. Można z nich przygotować ciekawe, pyszne i inspirujące kanapki. Podpowiadamy, które sandwiche zaskoczą twoich gości, a także umilą rodzinne posiłki. Wybraliśmy dla was 5 propozycji. Znajdzie się zarówno coś dla wegetarian, jak i mięsożerców. Kombinacje mogą też być bazą do dalszych pysznych eksperymentów. Z pewnością przetestowaliście już nasze zielone kanapki, o których pisaliśmy jakiś czas temu. Dziś proponujemy zmianę koloru na talerzu.
Czerwone kanapki – wyrazisty kolor i smak na talerzu. 5 niecodziennych kuchennych inspiracji
1) Konfitura z czerwonej cebuli i wołowiną
Proponujemy zestaw, który z pewnością ucieszy mięsożerców, a także wszystkich, którzy uwielbiają wyraziste smaki. Na początek musisz przygotować konfiturę z czerwonej cebuli, co wcale nie jest wielkim wyzwaniem. Dużą cebulę (lub dwie małe) kroisz w piórka i szklisz na oliwie, a następnie dodajesz łyżkę octu balsamicznego i smażąc wszystko na minimalnym ogniu czekasz aż płyn odparuje z patelni. Potem dodajesz łyżkę miodu i dusisz całość przez kilka minut. Potem musisz podsmażyć kawałek wołowiny – do stopnia takiego jak lubisz. Pieczywo, najlepiej pumpernikiel smarujesz paprykowym serkiem topionym, kładziesz na nie mięso, a następnie konfiturę z cebuli.
2) Pieczona papryka i czerwona gouda
Wśród rodzajów serów znajdziemy również wersje czerwone – m.in. holenderską goudę z czerwonym pesto. Ten sam w sobie już jest przepyszny, a gdy połączymy go z upieczoną wcześniej papryką – efekt gwarantowany. Na początek więc warzywo pokrojone w grube plastry wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, z oliwą, wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pieczemy pół godziny w 180 st. C. Chleb razowy maczamy w oliwie, która pozostała w naczyniu, układamy plaster sera i kawałek papryki. Smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło.
3) Kurczak i maliny
Lubisz słone i słodkie? Spróbuj kanapek z usmażoną piersią z kurczaka i malinami. Podsmaż mięso na oleju orzechowym zamarynowanego wcześniej w odrobinie sypkiej czerwonej papryki. Następnie połóż je na kromki bagietki posmarowanej masłem. Dodaj też kilka cienkich piórek cebuli oraz przekrojone na pół maliny. Zamiast świeżych owoców, możesz dodać mus, gotowy dżem lub maliny zmiksowane z odrobiną jogurtu naturalnego, którym polej kurczaka.
4) Pasta z soczewicy
Czerwoną soczewicę najpierw gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy wodę. Potem rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy na niej czerwoną cebulę ze świeżą kolendrą, słodką papryką w proszku, chili i ząbkiem czosnku. Dodaj ugotowaną soczewicę i zalej wszystko bulionem, tak aby zanurzyć w nim składniki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, czekaj aż całość się zagotuje. Następnie zawartość patelni przelej do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę. Smaruj kanapki razowca z ziarnami i udekoruj pomidorkami koktajlowymi oraz kawałkami papryki.
5) Suszone pomidory i salami
Do tej kanapki polecamy chleb śródziemnomorski, bo to właśnie on najlepiej współgra z włoskimi dodatkami. Smarujemy je lekką warstwą sera ricotta, a następnie przykrywamy plastrami salami i kawałkami suszonych pomidorów. To kwintesencja włoskiej kuchni: nieskomplikowanej, a jednocześnie pieszczącej zmysły. Z pewnością myślami przeniesiecie się na ciepłą śródziemnomorską plażę.