Czekoladowy placek z ricottą – wg przepisu Giady De Laurentiis
Składniki:
150g zwykłej mąki
2 łyżki stołowej mąki kukurydzianej
120g orzeszków piniowych, plus 120g smażonych
50g cukru, plus 150g
Szczypta soli
110g niesolonego masła, stopionego i lekko schłodzonego
120ml wody
220g zwykłych dropsów czekoladowych
175g sera ricotta
90g kremowego sera, w temperaturze pokojowej
1 duże jajko
3 żółtka z dużych jaj
Jak przyrządzić – Czekoladowy placek z ricottą :
1) Wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, 120g orzeszków piniowych, 50g cukru i sól w blenderze. Dodaj masło i mieszaj aż powstanie ciasto. Wyłóż ciasto na formie do ciast. Wstaw do lodówki aby się schłodziło, około 30 minut.
2) Podgrzej piekarnik do 180 stopni.
3) Przykryj ciasto folia aluminiową i wypełnij ciężarkami lub suchą fasolą. Piecz na dolnej półce piekarnika, około 25 minut. Delikatnie zdejmij folię i ciężarki. Piecz kolejne 10 minut. Schłodź całkowicie.
4) Połącz resztę cukru oraz 115ml wody na małej patelni. Zagotuj, mieszając aż cukier się roztopi. Delikatnie schłodź syrop.
5) W specjalnym naczyniu roztop czekoladę nad delikatnie gotującą się wodą.
6) Zmiksuj ricotta i serek w blenderze. Dodaj jajko i żółtko, po kolei i mieszaj aż nabierze gładkiej konsystencji. Dodaj stopioną czekoladę i miksuj aż wszystko się połączy. Powoli dodawaj syrop cienkim strumieniem i miksuj aż mieszanka będzie gładka.
7) Wlej custard do foremki i piecz aż się prawie zetnie, około 30 minut. Posyp nadzienie 120g prażonych orzeszków piniowych. Odstaw tartę aby się schłodziła.
8) Tartę można owinąć folia i wstawić do lodówki na 3 dni. Schłodź do temperatury pokojowej przed podaniem.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Giady De Laurentiis można znaleźć w programie „Kuchnia włoska na co dzień”, który jest emitowany na Polsat Food Network.