Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym

ciasto-z-pomaranczami_octim_0

Składniki na: Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym 

  • – 2,5 szklanki mąki pszennej
  • – 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • – 1 szklanka cukru
  • – 3 czubate łyżki kakao
  • – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 2 szklanki gorącej wody
  • – 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • – 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • – 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzony dwukrotnie przez jury)
  • – 2 świeże pomarańcze


Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon i kardamon. Następnie dodajemy sól i cukier, mieszamy wszystkie składniki. Następnie dolewamy powoli olej, ocet jabłkowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Na wierzchu układamy plastry lekko podsuszonej  pomarańczy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.

Przepisem na domowy wypiek o oryginalnym smaku podzieliła się z nami  firma OCTIM – producent nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT Octu jabłkowego. OCTIM przypomina, że wyrób ten nie zawiera substancji konserwujących, posiada natomiast makro- i mikroelementy (takie jak: potas, żelazo i magnez) oraz witaminy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (310 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  6 grudnia 2016 12:03

    Brzmi ciekawie! 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  6 grudnia 2016 12:58

    Ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  3. Madziulka444  6 grudnia 2016 13:55

    Apetycznie wygląda, jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z octem jabłkowym w składzie.

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  6 grudnia 2016 18:55

    Takie przepisy lubię, łatwe w przyrządzaniu.I przyprawy użyte też lubię. Chyba go wypróbuję.Ocet jabłkowy piję codziennie rano na czczo, ale do placka jeszcze nigdy nie dodawałam.Kardamon to czasem sobie do kawy dodaję.

    Odpowiedz
    • linea  7 grudnia 2016 07:20

      Wyglada smakowicie, więc jak już wypróbujesz to koniecznie napisz czy smakuje tak samo dobrze 🙂

      Odpowiedz
      • ewalub  7 grudnia 2016 08:16

        Ładnie wygląda, ale smak nie dla mnie. Nie lubię korzennych smaków i aromatów

        Odpowiedz
        • Joanna007  7 grudnia 2016 10:22

          Ewa czyli pierniczków też nie jesz? Ja uwielbiam takie korzenne przyprawy- im ich więcej tym lepiej 🙂

          Odpowiedz
      • Joanna007  7 grudnia 2016 10:21

        Podpinam się;) Jestem ciekawa czy wyjdzie tak jak na zdjęciu, czy pomarańcze nie opadną, nie spalą się. Gdybym miała sprawny piekarnik to już dzisiaj robiłabym to ciacho 🙂

        Odpowiedz
  5. Jaworka  6 grudnia 2016 21:31

    Ciekawy i łatwy przepis do biszkoptu czasami dodaje octu więc nie dziwi mnie ten dodatek na pewno go wyprobuję aby zobaczyć smak tego wypieku

    Odpowiedz
  6. xtina120  6 grudnia 2016 22:33

    Wygląda mega apetycznie 😉

    Odpowiedz
  7. Hidari11  7 grudnia 2016 04:46

    Wygląda bardzo artystycznie i zachęcająco do spróbowania.

    Odpowiedz
  8. Wusia  7 grudnia 2016 07:13

    Oryginalnie z tym octem, warto spróbować tym bardziej ,że ciasto jest mało pracochłonne.

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  7 grudnia 2016 07:39

    Wygląda fantastycznie. Aż chce się jeść. Mam nadzieję ze któraś z dziewczyn zrobi i da znać czy jest dobre 😆

    Odpowiedz
  10. gogi000  7 grudnia 2016 09:33

    Mhmmmm… Aż chce się jeść 🙂 super połączenie, proste składniki oraz wykonanie. Lubię to 🙂

    Odpowiedz
  11. chensza  7 grudnia 2016 10:27

    Dzisiaj je chyba upiekę!😁

    Odpowiedz
  12. malinowaja  7 grudnia 2016 11:30

    Wygląda i brzmi pysznie 🙂

    Odpowiedz
  13. Bella11  7 grudnia 2016 16:19

    Proste! Zachęcająco wygląda i szybciutko się robi. Wypróbuję!

    Odpowiedz
  14. klaudiaban  7 grudnia 2016 17:39

    Przepis bez jajek, super 🙂

    Odpowiedz
  15. AnnStyl  8 grudnia 2016 22:17

    Wygląda ciekawie i pewnie smakuje również pysznie. To tak akurat na zbliżające się święta, bo smak taki piernikowy.

    Odpowiedz
  16. marcia7  6 stycznia 2017 11:00

    wygląda mega dobrze

    Odpowiedz
  17. efffciaa  11 maja 2017 13:46

    Samo ciasto w sobie wygląda dość ciekawie z tymi plasterkami pomarańczy na wierzchu , jednak w moim przypadku zupełnie odpada , ponieważ nie cierpię octu w żadnej postaci .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany