Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym
Składniki na: Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym
- – 2,5 szklanki mąki pszennej
- – 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- – 1 szklanka cukru
- – 3 czubate łyżki kakao
- – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- – 1 łyżeczka soli
- – 2 szklanki gorącej wody
- – 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- – 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- – 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzony dwukrotnie przez jury)
- – 2 świeże pomarańcze
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon i kardamon. Następnie dodajemy sól i cukier, mieszamy wszystkie składniki. Następnie dolewamy powoli olej, ocet jabłkowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Na wierzchu układamy plastry lekko podsuszonej pomarańczy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.
Przepisem na domowy wypiek o oryginalnym smaku podzieliła się z nami firma OCTIM – producent nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT Octu jabłkowego. OCTIM przypomina, że wyrób ten nie zawiera substancji konserwujących, posiada natomiast makro- i mikroelementy (takie jak: potas, żelazo i magnez) oraz witaminy.
Brzmi ciekawie! 🙂
Ślinka cieknie!
Apetycznie wygląda, jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z octem jabłkowym w składzie.
Takie przepisy lubię, łatwe w przyrządzaniu.I przyprawy użyte też lubię. Chyba go wypróbuję.Ocet jabłkowy piję codziennie rano na czczo, ale do placka jeszcze nigdy nie dodawałam.Kardamon to czasem sobie do kawy dodaję.
Wyglada smakowicie, więc jak już wypróbujesz to koniecznie napisz czy smakuje tak samo dobrze 🙂
Ładnie wygląda, ale smak nie dla mnie. Nie lubię korzennych smaków i aromatów
Ewa czyli pierniczków też nie jesz? Ja uwielbiam takie korzenne przyprawy- im ich więcej tym lepiej 🙂
Podpinam się;) Jestem ciekawa czy wyjdzie tak jak na zdjęciu, czy pomarańcze nie opadną, nie spalą się. Gdybym miała sprawny piekarnik to już dzisiaj robiłabym to ciacho 🙂
Ciekawy i łatwy przepis do biszkoptu czasami dodaje octu więc nie dziwi mnie ten dodatek na pewno go wyprobuję aby zobaczyć smak tego wypieku
Wygląda mega apetycznie 😉
Wygląda bardzo artystycznie i zachęcająco do spróbowania.
Oryginalnie z tym octem, warto spróbować tym bardziej ,że ciasto jest mało pracochłonne.
Wygląda fantastycznie. Aż chce się jeść. Mam nadzieję ze któraś z dziewczyn zrobi i da znać czy jest dobre 😆
Mhmmmm… Aż chce się jeść 🙂 super połączenie, proste składniki oraz wykonanie. Lubię to 🙂
Dzisiaj je chyba upiekę!😁
Wygląda i brzmi pysznie 🙂
Proste! Zachęcająco wygląda i szybciutko się robi. Wypróbuję!
Przepis bez jajek, super 🙂
Wygląda ciekawie i pewnie smakuje również pysznie. To tak akurat na zbliżające się święta, bo smak taki piernikowy.
wygląda mega dobrze
Samo ciasto w sobie wygląda dość ciekawie z tymi plasterkami pomarańczy na wierzchu , jednak w moim przypadku zupełnie odpada , ponieważ nie cierpię octu w żadnej postaci .