Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym
Składniki na: Ciasto czekoladowo-korzenne z pomarańczami i octem jabłkowym
- – 2,5 szklanki mąki pszennej
- – 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- – 1 szklanka cukru
- – 3 czubate łyżki kakao
- – 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- – 1 łyżeczka soli
- – 2 szklanki gorącej wody
- – 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- – 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- – 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- – 2 łyżki octu jabłkowego 6% OCTIM (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”, nagrodzony dwukrotnie przez jury)
- – 2 świeże pomarańcze
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, cynamon i kardamon. Następnie dodajemy sól i cukier, mieszamy wszystkie składniki. Następnie dolewamy powoli olej, ocet jabłkowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą). Na wierzchu układamy plastry lekko podsuszonej pomarańczy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni.
Przepisem na domowy wypiek o oryginalnym smaku podzieliła się z nami firma OCTIM – producent nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT Octu jabłkowego. OCTIM przypomina, że wyrób ten nie zawiera substancji konserwujących, posiada natomiast makro- i mikroelementy (takie jak: potas, żelazo i magnez) oraz witaminy.