Przepis na: czekoladowe trufle z chilli
Autor przepisu: Thomasina Miers (,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network”)
Składniki:
- 1,4 kg ciemnej czekolady (co najmniej 70%)
- 8 goździków, startych
- 2 ususzone papryczki chilli
- 700ml śmietany kremówki
- Kieliszek tequili
- Kilka szczypt soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 50g proszku kakaowego
Przygotowanie:
1. Wysmaruj blaszkę do pieczenia masłem i wyłóż folią spożywczą.
2. Zetrzyj czekoladę lub pokrój na małe kawałki, dzięki czemu czekolada łatwiej się rozpuści.
3. Rozgnieć przyprawy w moździerzu i podgrzej w garnku ze śmietaną i tequilą.
4. Gdy śmietana będzie gorąca (ale nie zagotowana!) dodaj do czekolady w misce i wymieszaj. Jeśli wlejesz zbyt gorącą śmietankę do czekolady, składniki nie połączą się. Dodaj wtedy kilka łyżek zimnej śmietanki aby uratować sytuację.
Jeśli czekolada nie rozpuści się całkowicie, umieść miskę nad wrzącą wodą (tzw. kąpiel wodna) i mieszaj energicznie.
5. Wylej miksturę na blaszkę i uderz kilka razy o blat aby upewnić się, że jest dobrze rozprowadzona. Schładzaj w zamrażarce przez godzinę. Przesiej połowę proszku kakaowego do dużej miski.
6. Pokrój czekoladę na kawałki. Obtaczaj w proszku kakaowym. Przechowuj w plastikowej torbie w lodówce lub zamrażalniku.
Przepis na czekoladowe trufle z chilli pochodzi z programu ,,Świąteczne gotowanie z Polsat Food Network” (na antenie w soboty do 26 grudnia o 22:00) – Hiszpańskie smaki na Boże Narodzenie.