Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

Zabawa z czekoladą to coś, co dzieci lubią najbardziej! I o tyle, o ile słodkie czekolady z nadzieniem zawierają mnóstwo cukru, który prowadzi do otyłości i niszczy zęby, to gorzka czekolada ratuje honor tego smakołyku i można ją od czasu do czasu podać dzieciom. Namów swojego malucha na podróż śladami bohaterów bajki „Charlie i fabryka czekolady”! Zainspiruj się postaciami z bajek i przygotuj czekoladowe naleśniki z syropem klonowym i odrobiną naturalnej wody mineralnej „Jurajska”. Święta zbliżają się wielkimi krokami, a pomysłów na prezenty nigdy nie jest za mało, stwórz zatem swoją domową fabrykę czekolady i przygotuj na święta czekoladki, które podarujesz bliskim w prezencie! Smacznego.

Czekoladowe naleśniki  z syropem klonowym

Czekoladowe naleśniki z syropem klonowym

Składniki na ciasto:

  • 160 g mąki
  • 20 g kakao gorzkiego
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej gazowanej
  • szczypta soli
  • klarowane masło do smażenia

 

Składniki na sos:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g syropu klonowego
  • ekstrakt waniliowy lub migdałowy

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto zmiksować i odstawić, by „odpoczęło”. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści, zdjąć miskę znad pary i dodając cienkim strumieniem syrop klonowy z ekstraktami, mieszać energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej klarowanym masłem, podawać polane sosem czekoladowym.

Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Przepis na grillowane naleśniki ze szpinakiem i hummusem

Składniki: ½ hummusu 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki żytniej ½ szklanki mleka ½ szklanki wody ½ łyżeczki suszonej papryki 3 garści świeżego szpinaku szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 1 cebula

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (359 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Emotikonka  25 listopada 2016 11:53

    Wyglądają smakowicie. Nigdy nie robiłam jeszcze takiej wersji naleśników.

    Odpowiedz
  2. Moniśka  25 listopada 2016 12:18

    Jakie zuo 😉 na talerzu. Aż się nie mogę doczekać kiedy wypróbuje ten przepis. Myślę, że do tego zestawienia dobrze by pasował bana lub gruszka. W każdym razie – dzięki za przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. IwonaLFC  25 listopada 2016 13:15

    Wyglądają obłędnie 🙂 Mama kakao i gorzkiej czekolady to coś w sam raz dla mnie. Z racji tego, że nie lubię zbyt słodkich produktów to byłabym nawet w stanie zrezygnować z syropu klonowego 😀

    Odpowiedz
  4. kasia87g  25 listopada 2016 13:18

    czekoladowych pyszności nigdy dość 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  25 listopada 2016 14:06

    Wyglądają świetnie 🙂 Ale narobiliście mi smaków na naleśniki 🙂 Już nie myślę o niczym innym jak tylko wrócić do domu po pracy i sobie przyrządzić smaczne naleśniki .

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 14:34

      Robiłam te naleśniki z syropem klonowym 🙂 Co ja was tu będę denerwować – po prostu rewelacja 🙂 pychotki , że palce lizać 🙂 a potem się dziwię , że waga skacze w górę …

      Odpowiedz
  6. ewalub  25 listopada 2016 15:37

    Jeszcze takich nie jadłam, ale spodobał mi się pomysł na czekoladowe naleśniki 🙂

    Odpowiedz
  7. Aromer0209  25 listopada 2016 15:53

    Spróbuje 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  25 listopada 2016 17:41

    Czekoladowych naleśników nigdy nie jadłam,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  9. A. czy  25 listopada 2016 19:19

    Ale mam teraz ochotę na nalesniki 😛

    Odpowiedz
  10. marzena23  25 listopada 2016 21:07

    Dziś serwowałam na kolację! Przepyszne!

    Odpowiedz
  11. smieszka  26 listopada 2016 00:03

    A gdzie można kupić syrop klonowy (najlepiej w przystępnej cenie)? Bo chyba nie we wszystkich sklepach są?

    Odpowiedz
    • Ewcia  26 listopada 2016 16:05

      Widziałam w Delikatesach Centrum 😀 Myślę, że można go kupić w spożywczych „sieciówkach” 🙂

      Odpowiedz
  12. martucha180  26 listopada 2016 22:46

    Czekoladowych naleśników jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  13. MelaNika  27 listopada 2016 12:48

    Wyglądają świetnie 🙂

    Odpowiedz
  14. sabciiiaaa  27 listopada 2016 14:18

    O rany ale mam smaka! Jeszcze dziś je zrobie 🙂

    Odpowiedz
  15. Wusia  27 listopada 2016 16:43

    Fajny pomysł na deser.Muszę spróbować, ale zrobię z modyfikacją -ze względu na wysoką cenę syropu -zastąpię go miodem. Będzie taniej i bardziej po polsku😊

    Odpowiedz
  16. Aneta  28 listopada 2016 12:54

    Jak widzę w nazwie „czekolada” to biorę w ciemno! A syropu klonowego jeszcze nie próbowałam nigdy, muszę kiedyś zakupić i spróbować tego, czym się wszyscy zachwycają 🙂

    Odpowiedz
    • Jaworka  28 listopada 2016 21:29

      Mam to samo jeśli czekolada w tym jest to musi być dobre nieraz śmieje się że nawet śledzie w czekoladzie bym zjadła a takiej wersji naleśników nie jadłam i czas najwyższy poddać się smakowi

      Odpowiedz
      • Aneta  29 listopada 2016 10:32

        Ha ha śledzie w czekoladzie, to ciekawe 😀 Może w ciąży będę mieć takie zachcianki 😀 Ale fakt faktem, że nie wiem, co czekolada ma takiego w sobie, że tak uzależnia 🙂

        Odpowiedz
  17. Kamira90  28 listopada 2016 15:35

    ale mi narobiliście smaka!!

    Odpowiedz
  18. xt125x  8 grudnia 2016 18:45

    Ciekawi mnie jak smakują takie czekoladowe naleśniki. Muszę kiedyś wypróbować.

    Odpowiedz
  19. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:47

    Niestety czekoladowych naleśników nie lubię. Ale syrop klonowy do naleśników i omletów to u mnie jak najbardziej jest częstym gościem. Co nie znaczy, że przepis jest zły. O nie. Tylko ja raczej wolę naleśniki bez czekolady w cieście. Już bardziej w formie do posmarowania to chętnie.

    Odpowiedz
  20. marcia7  6 stycznia 2017 11:45

    super takie kolorowe naleśniki

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany