Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami

Jesień zachwyca bogactwem swoich darów! Choć jest zapowiedzią chłodniejszych dni i nadchodzącej zimy, póki trwa warto korzystać z jej dobrodziejstw i cieszyć się złocistym słońcem, przepięknymi kolorami drzew i zapachem deszczu. W kuchni mamy duże pole do popisu! Sezonowe owoce i warzywa już czekają by znaleźć się w naszym jadłospisie. Dynia, bakłażan czy brokuł – świetnie sprawdzą się do dań jednogarnkowych, a jabłka, śliwki i gruszki, możemy wykorzystać do przygotowania przetworów. Na weekendowy, jesienny deser proponujemy czekoladowe ciasto serowe z gruszkami! Połączenie twarożku, czekolady i gruszek daje spektakularny efekt smakowy. Smacznego!!!

czekoladowe-ciasto-serowe-z-gruszkami_

Czekoladowe ciasto serowe z gruszkami

Składniki: 

  • 150 g twarożku kanapkowo – sernikowego np. Mój Ulubiony
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła, miękkiego
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 średnie gruszk

 

Sposób przyrządzania: 

Twarożek dokładnie połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać masło dalej ucierając. Połączyć z twarożkiem wymieszanym z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną na małe kawałeczki czekoladę. Masę przełożyć do wyłożonej papierem keksówki. Gruszki pokrojone w plastry włożyć na sztorc w ciasto, piec około 60 minut w 180 stopniach C. Ostudzić na kratce kuchennej. Podawać lekko oprószone cukrem pudrem, krojone w plastry.

 

 

 

Mój Ulubione dostępny jest w trzech gramaturach:

200g cena około: 2,90 zł; 450g cena około: 5,75 zł; 1kg cena około: 11,60 zł

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (271 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...