Czekoladowa fontanna podczas wesela

Czekoladowe fontanny są bardzo popularnymi atrakcjami weselnymi. W Stanach Zjednoczonych od lat pojawiają się na przyjęciach. Niedawno zaczęły one podbijać także rynek polski, i wyjątkowo szybko zyskały popularność. Nie ma się czemu dziwić- doskonały smak, aromat i widok płynącej z góry czekolady zaspokoi oczekiwania najwybredniejszych gości.

Taka fontanna może być alternatywą do tortu weselnego. Nowożeńcy mają duże możliwości wyboru poszczególnych składników, smaku czekolady, czy dodatków. By zrozumieć dokładniej mechanizm działania fontanny i poznać wszystkie związane z nią możliwości,  zachęcamy do przeczytania dalszej części artykułu.

Czekolada

Do czekoladowej fontanny używa się specjalnej czekolady w pastylkach. Zapewnia to efektywność działania całego mechanizmu i niepowtarzalne doznania smakowe oraz wizualne. Tak na prawdę to smak decyduje o unikalnym charakterze fontanny. Młoda Para może wybierać z całej gamy smakowej- zaczynając od deserowej, mlecznej, białej, karmelowej, a kończąc na smakach owocowych. Wszystkie przysmaki produkowane są z najwyższej klasy belgijskiej czekolady Callebaut.

Przekąski

Wybór przekąsek zależy tylko i wyłącznie od waszej pomysłowości. Najpopularniejsze dodatki to: truskawki, winogrona, melony, ananasy, pianki, wafle, praliny. Musimy pamiętać, że producenci nie polecają maczania ciast i innych kruchych produktów. Ułamane kawałki mogą wpaść do płynącej czekolady, a to spowoduje nieprawidłowości w działaniu całej fontanny.

Działanie fontanny

Fontanna czekolady działa podobnie do fontanny z wodą. Wewnątrz niej znajduje się specjalny mechanizm, który zasysa gorącą czekoladę, aby później wypompować ją u góry. Wtedy czekolada spływa ku dołowi przez kolejne piętra fontanny i działanie się powtarza. Gorąca czekolada spływa, a goście mogą zanurzać w niej wybrane przez siebie smakołyki.
Do działania fontanny konieczne jest ustawienie jej na mocnym, wypoziomowanym stole co zapewni równomierne spływanie czekolady. Fontanna może pracować bez przerwy, co zagwarantowane jest należytym systemem wentylacji.

Miejsce

Fontanna czekolady powinna znajdować się w centralnym miejscu sali weselnej. Stanowi ona atrakcję dla oczu, ale dodatkowo posiada funkcję społeczną. Jeżeli Młoda Para obawia się o integrację między gośćmi, zwłaszcza między rodziną Pana i Panny Młodej, powinna ustawić fontannę w takim punkcie, aby każdy mógł z niej swobodnie korzystać.
Fontanna czekolady nie powinna być użytkowana na powietrzu, ale wyłącznie w pomieszczeniach zamkniętych. Słodki zapach czekolady przyciąga nie tylko ludzi, ale także owady, zwłaszcza pszczoły i osy.

Dla ilu osób?

Wielkość fontanny najlepiej dostosować do liczby zaproszonych gości. Do wyboru zakochanych należy wielkość fontanny- na rynku oferowane są mniejsze (krąży w niej 2,5 kg czekolady) i większe (10 kg). Mniejsze fontanny mogą obsłużyć od 30-60 gości, a większe nawet 100-150 osób. Warto przemyśleć wynajęcie kilku fontann i ustawienie ich w różnych punktach sali.

Koszt

Koszt podstawowej fontanny, wraz z dostarczeniem to ok. 600 zł. Cena wzrasta, jeżeli zostaną wykupimy dodatkowe opcje, np. owoce egzotyczne, rurki, biszkopty, galaretki czy dekoracje ślubne. Dodatkowy efekt wywoła podświetlenie konstrukcji. Profesjonalna obsługa fontanny zapewni należyte i staranne przygotowanie degustacji i zaoszczędzi czasu Młodej Parze.

Fontanna czekolady to idealny i nowoczesny sposób na urozmaicenie wesela. Miła atmosfera, świetna zabawa i wyśmienity smak zapewnią niezapomniane przeżycia podczas wieczoru i będą długo wspominane przez gości.

Wszystkie informacje na temat szczegółowej oferty można znaleźć w Internecie, czy w katalogach firm. Na licznych forach prowadzone są dyskusje o fontannach czekolady- możecie się na nich podzielić swoimi doświadczeniami i dowiedzieć, którzy sprzedawcy oferują najlepszej klasy produkty.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,56 z 5)
loading... zapisuję głos...