Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!

Większość z nas obiera ze skórki owoce i warzywa w obawie przed bakteriami czy pasożytami, czającymi się na jej powierzchni. Często wydaje nam się także, że lepiej pozbyć się zbyt twardej „przeszkody”, która utrudnia spożywanie ulubionych darów ziemi, a przy tym prezentuje się często niezbyt estetycznie, odbierając – szczególnie dzieciom – apetyt. Badania naukowców pokazują niestety, że taki wybór w wielu przypadkach jest błędem. Wraz ze skórką pozbawiamy bowiem owoców i warzyw cennych witamin oraz minerałów, które zamiast do naszego organizmu, trafiają do śmietnika. Sprawdź, czego nie obierać ze skórki i przekonaj się, które produkty roślinne skrywają w swoich łupinkach prawdziwe skarby!

czego nie obierać ze skórki

źródło: www.pixabay.com

Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!

Przeczytaj także: Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich pestycydy?

 

 

1. Ziemniaki

źródło: www.pixabay.com

 

Ziemniaki to jedne z najczęściej obieranych przez nas warzyw, chociaż większość przepisów tradycyjnej kuchni staropolskiej proponuje nam przygotowanie kartofli w mundurkach. Niestety wraz ze skórką, pozbawiamy ziemniaków aż 20 % wszystkich zawartych w nich, wartościowych składników, takich jak błonnik, wiele mikro- i makroelementów, witamina B i E.

Zamiast obierać, lepiej więc dokładnie wyszoruj skórkę ziemniaków za pomocą szczotki, materiału o szorstkiej powierzchni lub specjalnych, szorstkich rękawiczek do warzyw.

 

2. Jabłka

źródło: www.pixabay.com

 

Obieranie jabłek to prawdziwa kulinarna zbrodnia! Ich skórka jest bowiem bardzo ważnym dla naszej codziennej diety źródłem błonnika. Zawiera także witaminy z grupy A, C i K, a także kwas uroslowy, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera aż 4,4 g błonnika. Bez skórki włókna pokarmowego jest to już tylko 2,1 g. 

Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!

Może zainteresuje Cię również: Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!

 

3. Cukinia

źródło: www.pixabay.com

 

Skórka cukinii jest zwykle obierana w przypadku, gdy mówimy o bulwach ogrodowych, które charakteryzuje szczególnie gruba i szorstka łupina. Delikatne, ciemnozielone cukinie (te podobne do ogórków), które kupujemy w sklepie czy na targu, warto jednak pozostawić w skórce, którą odpowiednio dokładnie wyszorujemy przed spożyciem. Skórka cukinii jest bowiem bogata w luteinę czyli substancję zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej oka.

 

4. Winogrona

źródło: www.pixabay.com

 

Wiele z nas ma w nawyku pozostawianie twardych skórek winogron, zwłaszcza, jeżeli ma do czynienia nie z małymi ogrodowymi gronami, lecz dużymi kuleczkami winogron, sprowadzanych z ciepłych krajów. To jednak duży błąd – skórka niepozornych gron zawiera bowiem resweratrol, który znacząco zmniejsza ryzyko chorób krążenia, a nawet raka jelita i prostaty.

Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!

 

5. Bakłażan

źródło: www.pixabay.com

 

Ciemnofioletowa skórka bakłażana zawiera nasunin – silny przeciwutleniacz , który chroni  komórki przed wolnymi rodnikami, wywołującymi choroby i przyspieszającymi procesy starzenia. Warto więc przygotowywać go np. w formie zapiekanych połówek, wypełnionych farszem i ciągnącym się żółtym serem, który ma się ochotę zjeść razem ze skórką!

 

6. Ogórek

źródło: www.pixabay.com

 

To warzywo, które nauczyłyśmy się z biegiem lat kroić w plasterki razem ze skórką – np. na kanapki, jednakże często obieramy je do mizerii, sałatek czy zapiekanek z makaronem. Zielona skórka ogórka skrywa tymczasem mnóstwo antyoksydantów oraz błonnik, podczas gdy sam miąższ nie zawiera zbyt wielu cennych składników. To właśnie łupinka ogórka jest źródłem steroli, które obniżają poziom cholesterolu i wpływają korzystnie na układ krążenia, chroniąc przed miażdżycą i nadciśnieniem. 

 

7. Marchewka

źródło: www.pixabay.com

 

To lubiane ze względu na chrupkość i słodki smak, pomarańczowe warzywo pełne jest antyoksydantów, które jednak znajdują się przede wszystkim w skórce i tuż pod jej powierzchnią. Żeby uniknąć wyjałowienia marchewki z tych cennych skarbów, najlepiej więc po prostu dobrze ją wyszorować!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (177 głosów, średnia: 4,88 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Komentująca  2 września 2017 10:17

    Ciężko jest wyszorować marchewkę 🙁 ale porady cenne

    Odpowiedz
  2. martucha180  2 września 2017 10:30

    Świeża marcheweczka prosto z pola jest najlepsza.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  4 września 2017 16:56

    Ziemniaki i marchewkę zawsze obieram chyba że ziemniaki z ogniska lub z grilla a owoców nie obieram

    Odpowiedz
    • ewalub  5 września 2017 14:39

      Również zawsze obieram ziemniaki i marchewkę. Owoce tylko wtedy, gdy już są trochę przywiędłe i skórka nie jest już taka fajna

      Odpowiedz
  4. macierzanka  4 września 2017 19:28

    Ciekawe informacje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany