Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!
Większość z nas obiera ze skórki owoce i warzywa w obawie przed bakteriami czy pasożytami, czającymi się na jej powierzchni. Często wydaje nam się także, że lepiej pozbyć się zbyt twardej „przeszkody”, która utrudnia spożywanie ulubionych darów ziemi, a przy tym prezentuje się często niezbyt estetycznie, odbierając – szczególnie dzieciom – apetyt. Badania naukowców pokazują niestety, że taki wybór w wielu przypadkach jest błędem. Wraz ze skórką pozbawiamy bowiem owoców i warzyw cennych witamin oraz minerałów, które zamiast do naszego organizmu, trafiają do śmietnika. Sprawdź, czego nie obierać ze skórki i przekonaj się, które produkty roślinne skrywają w swoich łupinkach prawdziwe skarby!
Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!
Przeczytaj także: Jak myć owoce i warzywa, by usunąć z nich pestycydy?
1. Ziemniaki
Ziemniaki to jedne z najczęściej obieranych przez nas warzyw, chociaż większość przepisów tradycyjnej kuchni staropolskiej proponuje nam przygotowanie kartofli w mundurkach. Niestety wraz ze skórką, pozbawiamy ziemniaków aż 20 % wszystkich zawartych w nich, wartościowych składników, takich jak błonnik, wiele mikro- i makroelementów, witamina B i E.
Zamiast obierać, lepiej więc dokładnie wyszoruj skórkę ziemniaków za pomocą szczotki, materiału o szorstkiej powierzchni lub specjalnych, szorstkich rękawiczek do warzyw.
2. Jabłka
Obieranie jabłek to prawdziwa kulinarna zbrodnia! Ich skórka jest bowiem bardzo ważnym dla naszej codziennej diety źródłem błonnika. Zawiera także witaminy z grupy A, C i K, a także kwas uroslowy, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Średniej wielkości jabłko ze skórką zawiera aż 4,4 g błonnika. Bez skórki włókna pokarmowego jest to już tylko 2,1 g.
Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!
Może zainteresuje Cię również: Owoce i warzywa bez chemii – poznaj zdrową piętnastkę, najmniej narażoną na toksyny!
3. Cukinia
Skórka cukinii jest zwykle obierana w przypadku, gdy mówimy o bulwach ogrodowych, które charakteryzuje szczególnie gruba i szorstka łupina. Delikatne, ciemnozielone cukinie (te podobne do ogórków), które kupujemy w sklepie czy na targu, warto jednak pozostawić w skórce, którą odpowiednio dokładnie wyszorujemy przed spożyciem. Skórka cukinii jest bowiem bogata w luteinę czyli substancję zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej oka.
4. Winogrona
Wiele z nas ma w nawyku pozostawianie twardych skórek winogron, zwłaszcza, jeżeli ma do czynienia nie z małymi ogrodowymi gronami, lecz dużymi kuleczkami winogron, sprowadzanych z ciepłych krajów. To jednak duży błąd – skórka niepozornych gron zawiera bowiem resweratrol, który znacząco zmniejsza ryzyko chorób krążenia, a nawet raka jelita i prostaty.
Czego nie obierać ze skórki? Sprawdź, które warzywa i owoce kryją skarb w łupince!
5. Bakłażan
Ciemnofioletowa skórka bakłażana zawiera nasunin – silny przeciwutleniacz , który chroni komórki przed wolnymi rodnikami, wywołującymi choroby i przyspieszającymi procesy starzenia. Warto więc przygotowywać go np. w formie zapiekanych połówek, wypełnionych farszem i ciągnącym się żółtym serem, który ma się ochotę zjeść razem ze skórką!
6. Ogórek
To warzywo, które nauczyłyśmy się z biegiem lat kroić w plasterki razem ze skórką – np. na kanapki, jednakże często obieramy je do mizerii, sałatek czy zapiekanek z makaronem. Zielona skórka ogórka skrywa tymczasem mnóstwo antyoksydantów oraz błonnik, podczas gdy sam miąższ nie zawiera zbyt wielu cennych składników. To właśnie łupinka ogórka jest źródłem steroli, które obniżają poziom cholesterolu i wpływają korzystnie na układ krążenia, chroniąc przed miażdżycą i nadciśnieniem.
7. Marchewka
To lubiane ze względu na chrupkość i słodki smak, pomarańczowe warzywo pełne jest antyoksydantów, które jednak znajdują się przede wszystkim w skórce i tuż pod jej powierzchnią. Żeby uniknąć wyjałowienia marchewki z tych cennych skarbów, najlepiej więc po prostu dobrze ją wyszorować!