Czarny Sum – potrawa rybna z programu „Kulinarne podróże z Guyem Fierim”
Składniki:
- 2 łyżki stołowe papryki
- 1 łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka proszku chili
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 (170g) filety z ryby sum
- 2 łyżki stołowe oleju canola
- 30g masła
- 4 kawałki cytryny
Jak przyrządzić potrawę Czarny Sum:
1) Na talerzu wymieszaj paprykę, cayenne, tymianek, proszek chili, czosnek w proszku, kmin rzymski, sól i pieprz tworząc czarną mieszankę.
2) Podgrzej dużą żeliwną patelnię na wysokim ogniu.
3) Dodaj olej. Gdy olej zacznie trochę dymić, wrzuć filety i obsmaż z każdej strony, około 2-3 minuty. Smaż partiami i przenoś do wcześniej podgrzanego do 95 stopni piekarnika.
4) Przed podaniem nałóż po 10g masła na każdy filet i podawaj z cytryną.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Guya Fieriego można znaleźć w programie „Kulinarne podróże z Guyem Fierim”, który jest emitowany na Polsat Food Network.
To mi przypomniało, że już dawno sum nie gościł na moim stole.
Mięso suma jest przepyszne , zupełnie o nim zapomniałam , ponieważ bardzo dawno go nie jedliśmy , ale bardzo chętnie bym sobie przyrządziła takiego „czarnego suma” .
Ojciec ,jak żył to też kiedyś łowił, i jadłam, ale to było tak dawno. A mama go przyżądzała, a że to duża ryba, to na różne sposoby. Był pyszniutki, nawet klopsy robiła w zalewie octowej.
Jak ja nie lubię takich przepisów… I co zrobić z tą „czarną mieszanką”? Dodać na patelnię, opanierować w niej rybę, później posypać?