Czarny Sum – potrawa rybna z programu „Kulinarne podróże z Guyem Fierim”

Czarny Sum

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe papryki
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka proszku chili
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 (170g) filety z ryby sum
  • 2 łyżki stołowe oleju canola
  • 30g masła
  • 4 kawałki cytryny

Jak przyrządzić potrawę Czarny Sum:

1) Na talerzu wymieszaj paprykę, cayenne, tymianek, proszek chili, czosnek w proszku, kmin rzymski, sól i pieprz tworząc czarną mieszankę.

2) Podgrzej dużą żeliwną patelnię na wysokim ogniu.

3) Dodaj olej. Gdy olej zacznie trochę dymić, wrzuć filety i obsmaż z każdej strony, około 2-3 minuty. Smaż partiami i przenoś do wcześniej podgrzanego do 95 stopni piekarnika.

4) Przed podaniem nałóż po 10g masła na każdy filet i podawaj z cytryną.

 

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Guya Fieriego można znaleźć w  programie „Kulinarne podróże z Guyem Fierim”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  4 grudnia 2013 19:59

    To mi przypomniało, że już dawno sum nie gościł na moim stole.

    Odpowiedz
  2. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:20

    Mięso suma jest przepyszne , zupełnie o nim zapomniałam , ponieważ bardzo dawno go nie jedliśmy , ale bardzo chętnie bym sobie przyrządziła takiego „czarnego suma” .

    Odpowiedz
  3. stokrotkapolna  18 listopada 2016 08:28

    Ojciec ,jak żył to też kiedyś łowił, i jadłam, ale to było tak dawno. A mama go przyżądzała, a że to duża ryba, to na różne sposoby. Był pyszniutki, nawet klopsy robiła w zalewie octowej.

    Odpowiedz
  4. Joanna007  18 listopada 2016 11:32

    Jak ja nie lubię takich przepisów… I co zrobić z tą „czarną mieszanką”? Dodać na patelnię, opanierować w niej rybę, później posypać?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany