Czarny bez w kuchni – 6 przepisów, które wzmocnią zdrowie i zachwycą smakiem

Czarny bez – łagodzi objawy przeziębienia i grypy, a zwłaszcza gdy dokucza nam gorączka czy zatkane zatoki. Zaradzi też na zapalenie ucha, uśmierzy ból głowy, złagodzi stany zapalne skóry, przyspieszy przemianę materii i ogólnie wzmocni nasz organizm. Okazuje się, że czarny bez możemy wykorzystać w kuchni, pod rozmaitymi postaciami. Będzie smacznie i zdrowo!

Spis treści:

nalewka z czarnego bzu

Czarny bez – zdrowie zaklęte w kwiatach i owocach

Sezon na czarny bez to idealny moment, by sięgnąć po przepisy, które łączą smak z naturalną troską o zdrowie. Już od maja możemy cieszyć się białymi kwiatostanami, a późnym latem – dojrzewającymi owocami. W obu przypadkach bez oferuje coś więcej niż tylko aromat – to bogactwo witamin, właściwości przeciwzapalnych i inspiracji kulinarnych. Od domowych syropów, przez kwiatowe lemoniady i naleśniki, aż po nalewkę i konfiturę – przygotowaliśmy dla Ciebie 6 wyjątkowych przepisów, które pokażą pełnię jego możliwości.

Biały bez w kuchni – aromatyczna strona natury w 6 przepisach

Kwiaty białego bzu zachwycają nie tylko zapachem – mogą być także inspiracją do stworzenia wyjątkowych, domowych przysmaków. Ich delikatny, kwiatowy aromat doskonale sprawdza się w syropach, deserach i napojach, wprowadzając do kuchni nutę lata i świeżości. Oto kilka prostych pomysłów, jak wykorzystać biały bez w kulinariach.

1. Syrop z białych kwiatów na gorączkę

50 kwiatostanów zerwanych z krzewu bzu bez łodyżek opłucz wodą. W dużym garnku podgrzewaj 1,5 litra wody z kilogramem cukru, do momentu, aż się rozpuści. Zdejmij naczynie z gazu, a następnie dodaj kwiaty oraz dwie duże cytryny pokrojone w ćwiartki. Odstaw do ostygnięcia, a potem przełóż na dobę do lodówki. Po upływie tego czasu wystarczy przecedzić wywar i przelać do słoiczków, które będziemy gotować w temperaturze ok. 60 st. C w celu pasteryzacji. Gdy ostygną,  syrop odnajdzie się w szklanej butelce. Gdy będziesz cierpiała na gorączkę, pij 3 razy dziennie po łyżeczce.

2. Orzeźwiająca lemoniada

Orzeźwiająca lemoniada z czarnego bzu

Ten przepis ochłodzi cię w upalne dni, dodatkowo wzmacniając organizm. Kwiaty czarnego bzu pozbawione łodyg można opłukać wodą, albo rozłożyć na kilkanaście minut na gazecie – aby zeszły z niego wszyscy przyniesieni z zewnątrz lokatorzy. Na litr wody potrzebnych będzie kwiatostanów w ilości półlitrowego słoika. Umieszczamy je w dzbanku wraz z pokrojoną w ćwiartkę cytryną. Wszystko zalewamy ciepłą (ale nie gorącą) wodą, w której uprzednio rozpuściliśmy 5 – 6 łyżek miodu. Zasłaniamy naczynie ściereczką i pozostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Później napój przecedzamy i rozlewamy do butelek, które wystarczy schłodzić. Podajemy ze świeżą cytryną i pomarańczą.

3. Białe naleśniki

To doskonały pomysł na deser, do którego potrzebnych ci będzie tyle kwiatostanów czarnego bzu, ile akurat masz ochotę zjeść. Poza tym ciasto na naleśniki robisz jak zwykle. Na ok. 10 kwiatów (nie zapomnij o łodyżkach, które ułatwią smażenie) proponujemy najpierw w wysokim naczyniu wymieszać jajko, 1\4 szklanki mleka, tyle samo wody gazowanej i odrobinę soli. Później dodajemy pół szklanki mąki i blendujemy na gładką masę. Ciasto odstawiamy na 20 minut, potem na patelni podgrzewamy olej, obtaczamy kwiatostany i smażymy obracając trzymając za łodyżkę. Aby pozbyć się tłuszczu odkładamy na pergamin, odcinamy ogonki i posypujemy cukrem pudrem.

4. Szampan na zdrowy wieczór z przyjaciółmi

koszyk z kwiatami czarnego bzu

Przygotowujemy suche kwiaty bzu w ilości dwóch dużych blach do pieczenia. W litrze wody rozpuszczamy 120 gram cukru, czym zalewamy kwiaty, pokrojoną w ćwiartki cytrynę i dodajemy łyżkę octu jabłkowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwa dni. Jeżeli w międzyczasie nie powstanie piana oznaczająca naturalne drożdże, posiłkujemy się kupnymi, np. winiarskimi – dodając odrobinę. Następnie przecedzamy nasz wywar, znów zakrywamy i pozostawiamy na dwa tygodnie – aby kwiaty oddały się fermentacji. Gdy ustanie, przelewamy go do szklanej butelki z dwiema łyżkami miodu, korkujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Później kwiatowy szampan należy przenieść do chłodniejszego otoczenia.

5. Nalewka z czarnego bzu

nalewka z czarnego bzu

1, 3 kg cukru zagotowujemy litrem wody. Syrop odstawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie w cienkie plasterki kroimy sparzone wcześniej cytryny.  W słoiku układamy na przemian warstwę cytryny i warstwę kwiatostanów bzu (wyjdzie ich ok. 30), a następnie zalewamy przestudzonym syropem. Zatykamy całość gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 dni, w międzyczasie 3 razy mieszając. Po procesie fermentacji przelewamy wszystko do słoika tzw. balona i zalewamy litrem spirytusu (można mniej – jeśli lubicie lżejsze trunki) i dodajemy sok z wyciśniętych dwóch limonek. Zakręcamy, mieszamy wstrząsając i pozostawiamy na 7 tygodni. Później przecedzamy, przelewamy do butelek i poddajemy dalszemu leżakowaniu.

6. Konfitura z owoców czarnego bzu

czarny bez dżem

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (bez szypułek)
  • 500–700 g cukru (w zależności od preferencji)
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 1 jabłko (dla naturalnej pektyny), laska cynamonu lub kawałek imbiru

Przygotowanie:

  1. Oczyść owoce, dokładnie oderwij je od baldachów (zielone części są trujące).
  2. Przepłucz owoce na sitku i przełóż do garnka.
  3. Podduś przez około 10 minut na małym ogniu, aż puszczą sok i zmiękną.
  4. Opcjonalnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się skórek i pestek.
  5. Dodaj cukier, sok z cytryny oraz opcjonalne dodatki (jabłko, przyprawy).
  6. Gotuj na małym ogniu przez 30–40 minut, aż masa zgęstnieje (sprawdź kroplą na talerzyku).
  7. Przelej gorącą konfiturę do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem lub pasteryzuj przez 10 minut.

Pomysły na wykorzystanie:

  • Do jogurtu, serów pleśniowych, naleśników.
  • Jako baza do sosu do dziczyzny lub gęsi.
  • Jako naturalne wsparcie odporności – 1 łyżeczka dziennie jesienią i zimą.

Bez w słoiku, szklance i na talerzu

Czarny bez to roślina pełna aromatu, tradycji i kulinarnego potencjału. Od intensywnej konfitury, przez syrop o działaniu wzmacniającym, aż po lekkie desery i kwiatowe napoje – każdy z przepisów pokazuje inne oblicze tej wyjątkowej rośliny. Jeśli masz dostęp do świeżych baldachów lub dojrzałych owoców, sięgnij po jeden z pomysłów i pozwól, by zapach bzu na chwilę zatrzymał lato w Twojej kuchni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (148 głosów, średnia: 4,55 z 5)
loading... zapisuję głos...