Czarna porzeczka jest najzdrowsza! Jakie kryje w sobie właściwości, a jakie jej koleżanki z krzaczka obok? (Plus słodki przepis!)

Omijasz porzeczki szerokim łukiem na rzecz czereśni, malin czy borówek? To wielki błąd! Te owoce bowiem mają również niezliczone pokłady witamin i mikroelementów, a najcenniejsza spośród nich jest wersja czarna.

Spis treści:

Nasze ogrody również dzięki nim są kolorowe, smaczne i co najważniejsze – są jednym z elementów zdrowego odżywiania. Mowa o porzeczkach zamkniętych w wiszących na zielonych krzaczkach kulkach. I choć wszystkie dostarczają nam sporych witaminowych dawek, czarna porzeczka jest najzdrowsza. Podpowiadamy jakie dokładnie ma właściwości, a jakie kuleczki w pozostałych barwach – czerwonej i białej. Które lubicie najbardziej?

czarna porzeczka

źródło: www.pixabay.com

Czarna porzeczka jest najzdrowsza! Jakie kryje w sobie właściwości, a jakie jej koleżanki z krzaczka obok? Dodatkowo mamy dla Was słodki przepis z wykorzystaniem porzeczek!

Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek

Eksperci nie mogą się mylić i skoro stawiają czarną porzeczkę na samym szczycie podium – najwyraźniej sobie na to zasłużyła. Oto dowody! 100 gram tego owocu dostarcza aż czterokrotnie więcej witaminy C niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Przyswajamy ją tym lepiej, ponieważ w porzeczkach jest też dużo rutyny, czyli witaminy P. Co jeszcze? Spore pokłady kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, przeciwnowotworowe karotenoidy. Nie brakuje też żelaza, wapnia, potasu, magnezu czy cennych mikroelementów (mangan, jod, bor).  Owoce działają moczopędnie, napotnie, a także przeciwzapalnie. Pomaga przy leczeniu chorób nerek oraz w czasie antybiotykowej terapii. Walczą z wirusami i grzybami, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie oraz pobudzają apetyt. Czarna porzeczka ma też korzystny wpływ na urodę. Pomaga bowiem walczyć ze zmianami trądzikowymi, a także wpływa na lepszą kondycję włosów i paznokci. Nie możemy też zapominać o liściach z tego krzaka, napar z których okaże się zbawienny dla żołądka, przy chorobach dróg moczowych, migrenach i kolkach.

czarna porzeczka

źródło: www.pixabay.com

Porzeczki białe i czerwone – poznaj różnice

Fakt, iż lista zalet płynących z jedzenia czarnej porzeczki się nie kończy, nie oznacza, iż nie powinniśmy sięgać też po inne odmiany tych owoców. Wzbogaćmy też naszą dietę o białe i czerwone wersje, które również mają moc witamin i minerałów, a co za tym idzie – cennych dla zdrowia właściwości. Tutaj najwięcej mamy witaminy C i PP, wapń, fosfor, magnez, potas, a także antyoksydanty. Co więcej, czerwona porzeczka pomaga w odchudzaniu (czarna wzmaga apetyt, jak wyżej wspomniałyśmy). Specjalność odmian białych i czerwonych to też walka z zaparciami, chorobami jelit i wątroby, a także ze zgagą. Tutaj również cenne są liście, wywar z których pomaga walczyć z wysypką i trądzikiem.

czerwona porzeczka

źródło: www.pixabay.com

 

Porzeczkowa inspiracja – przepis na serniczki na zimno z porzeczką

Porzeczki świetnie sprawdzają się w dżemach i sokach – ale to już doskonale wiecie. Dodatkowo przypominamy, że to świetna baza oraz dodatek do deserów, przez co przyswajanie witamin będzie dla was jeszcze smaczniejsze. A oto pomysł na: wytworne serniczki na zimno z porzeczką.

Potrzebujesz:

– kubeczek czarnej porzeczki
– 1/4 kubka wody
– pół łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżki brązowego cukru
– 300 g twarogu sernikowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– łyżeczka miodu
– łyżeczka cukru waniliowego
– 4 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
W garnuszku dusimy owoce zalane wodą z cukrem i sokiem z cytryny – do momentu aż woda wyparuje, a konsystencja zgęstnieje. Zalewamy żelatynę odrobiną wody, aby napęczniała, a następnie odcinamy 1/3 i mieszamy z 6 łyżkami gorącego, przygotowanego w garnku sosu. Chłodzimy aż całość się zetnie, a następnie ostrożnie mieszamy widelcem z serem, jogurtem, miodem i cukrem waniliowym. Przekładamy do małych foremek. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z masą serową, którą przykrywamy wierzch ściętych zawartości foremek. Na wierz wylewamy pozostały sos porzeczkowy i chłodzimy w lodówce. Gdy całość będzie sztywna wyjmujemy na talerzyki i ozdabiamy świeżą porzeczką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (137 głosów, średnia: 4,58 z 5)
loading... zapisuję głos...