Czarna porzeczka jest najzdrowsza! Jakie kryje w sobie właściwości, a jakie jej koleżanki z krzaczka obok? (Plus słodki przepis!)
Omijasz porzeczki szerokim łukiem na rzecz czereśni, malin czy borówek? To wielki błąd! Te owoce bowiem mają również niezliczone pokłady witamin i mikroelementów, a najcenniejsza spośród nich jest wersja czarna.
Spis treści:
Nasze ogrody również dzięki nim są kolorowe, smaczne i co najważniejsze – są jednym z elementów zdrowego odżywiania. Mowa o porzeczkach zamkniętych w wiszących na zielonych krzaczkach kulkach. I choć wszystkie dostarczają nam sporych witaminowych dawek, czarna porzeczka jest najzdrowsza. Podpowiadamy jakie dokładnie ma właściwości, a jakie kuleczki w pozostałych barwach – czerwonej i białej. Które lubicie najbardziej?
Czarna porzeczka jest najzdrowsza! Jakie kryje w sobie właściwości, a jakie jej koleżanki z krzaczka obok? Dodatkowo mamy dla Was słodki przepis z wykorzystaniem porzeczek!
Właściwości zdrowotne czarnych porzeczek
Eksperci nie mogą się mylić i skoro stawiają czarną porzeczkę na samym szczycie podium – najwyraźniej sobie na to zasłużyła. Oto dowody! 100 gram tego owocu dostarcza aż czterokrotnie więcej witaminy C niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Przyswajamy ją tym lepiej, ponieważ w porzeczkach jest też dużo rutyny, czyli witaminy P. Co jeszcze? Spore pokłady kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, przeciwnowotworowe karotenoidy. Nie brakuje też żelaza, wapnia, potasu, magnezu czy cennych mikroelementów (mangan, jod, bor). Owoce działają moczopędnie, napotnie, a także przeciwzapalnie. Pomaga przy leczeniu chorób nerek oraz w czasie antybiotykowej terapii. Walczą z wirusami i grzybami, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie oraz pobudzają apetyt. Czarna porzeczka ma też korzystny wpływ na urodę. Pomaga bowiem walczyć ze zmianami trądzikowymi, a także wpływa na lepszą kondycję włosów i paznokci. Nie możemy też zapominać o liściach z tego krzaka, napar z których okaże się zbawienny dla żołądka, przy chorobach dróg moczowych, migrenach i kolkach.
Porzeczki białe i czerwone – poznaj różnice
Fakt, iż lista zalet płynących z jedzenia czarnej porzeczki się nie kończy, nie oznacza, iż nie powinniśmy sięgać też po inne odmiany tych owoców. Wzbogaćmy też naszą dietę o białe i czerwone wersje, które również mają moc witamin i minerałów, a co za tym idzie – cennych dla zdrowia właściwości. Tutaj najwięcej mamy witaminy C i PP, wapń, fosfor, magnez, potas, a także antyoksydanty. Co więcej, czerwona porzeczka pomaga w odchudzaniu (czarna wzmaga apetyt, jak wyżej wspomniałyśmy). Specjalność odmian białych i czerwonych to też walka z zaparciami, chorobami jelit i wątroby, a także ze zgagą. Tutaj również cenne są liście, wywar z których pomaga walczyć z wysypką i trądzikiem.
Porzeczkowa inspiracja – przepis na serniczki na zimno z porzeczką
Porzeczki świetnie sprawdzają się w dżemach i sokach – ale to już doskonale wiecie. Dodatkowo przypominamy, że to świetna baza oraz dodatek do deserów, przez co przyswajanie witamin będzie dla was jeszcze smaczniejsze. A oto pomysł na: wytworne serniczki na zimno z porzeczką.
Potrzebujesz:
– 1/4 kubka wody
– pół łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżki brązowego cukru
– 300 g twarogu sernikowego
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– łyżeczka miodu
– łyżeczka cukru waniliowego