Cytrynowe muffinki z serową pianką

cytrynowe_muffinki_z_serowa_pianką

Składniki na: Cytrynowe muffinki z serową pianką 

Ciasto (około 10 sztuk)

• 3/4 szklanki cukru

• 1 szklanka mleka

• 1/4 szklanki oleju

• 2 jajka

• 2 szklanki mąki

• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

• sok z 1 cytryny

• skórka z 1 cytryny

Pianka:

• 150ml śmietanki 30%

• 100g serka Cremetta marki Lactima

• 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób  przygotowania:

Ciasto:

Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Pianka:

Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki.

Muffinki udekoruj serową pianką.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (276 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...