Cytrynowe muffinki z serową pianką
Składniki na: Cytrynowe muffinki z serową pianką
Ciasto (około 10 sztuk)
• 3/4 szklanki cukru
• 1 szklanka mleka
• 1/4 szklanki oleju
• 2 jajka
• 2 szklanki mąki
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• sok z 1 cytryny
• skórka z 1 cytryny
Pianka:
• 150ml śmietanki 30%
• 100g serka Cremetta marki Lactima
• 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Przygotuj dwie miski (na składniki mokre i suche). Do jednej wlej olej, mleko i sok z cytryny i wbij jajka. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Do drugiej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz startą skórkę z cytryny, całość wymieszaj. Składniki suche wsyp do masy jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do papierowych papilotek na 2/3 wysokości, a następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Pianka:
Śmietankę ubij na sztywno. Wsyp cukier puder i dodaj serek. Dokładnie połącz składniki.
Muffinki udekoruj serową pianką.