Cytrynowe ciasteczka
Składniki na: Cytrynowe ciasteczka
- – 2 słoiczki Cytrynek z rumem ETERNO (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie”)
- – sok wyciśnięty z 1 cytryny
- – 150g miękkiego masła
- – 2 jajka
- – 200g mielonych migdałów
- – 100g cukru
- – 200g mąki
- – cukier kryształ do posypania
Sposób wykonania:
Ciasto przyrządzamy na 3 godziny przed pieczeniem. W drobną kostkę kroimy 3 plastry cytrynek ze słoiczka. Następnie ucieramy na gładką masę masło z 1 jajkiem, dodajemy mielone migdały, cukier, mąkę oraz pokrojone wcześniej cytrynki. Dodajemy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 2 łyżeczki syropu ze słoiczka. Zagniatamy ciasto i formujemy 2 wałeczki o średnicy około 6 cm każdy, po czym zawijamy je w folię i odkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po tym czasie wałeczki ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 5-7mm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko smarujemy rozmąconym żółtkiem i kładziemy na nim plasterek cytrynki ze słoiczka. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu posypujemy odrobiną cukru.