Cydrowy grzaniec
Cydrowy grzaniec
Składniki:
– 500 ml cydru Dzik
– 1 pałeczka cynamonu
– 1 rozgniecione nasienie kardamonu
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 goździki
– 1 ziarno ziela angielskiego
– 1-2 gwiazdki anyżowe
– 90 ml rumu lub brandy
– starta skórka z ¼ cytryny lub pomarańczy
– kilka ćwiartek pomarańczy lub jabłek
Wykonanie:
Wlewamy do naczynia cydr, dodajemy przyprawy i startą skórkę, a następnie podgrzewamy. Przecedzamy cydr do nowego naczynia. Dodajemy rum lub brandy, wrzucamy kawałki pomarańczy lub jabłek do dekoracji.
Komentarze
Brzmi kuszaco.
Uwielbiam grzańce, ale takiego jeszcze nie piłam. Muszę koniecznie spróbować
Łyczek bym spróbowała…
Nie dla mnie…
Idealny na tą porę roku, ale nie dla mnie. Nie lubię cynamonu, więc odpadają wszystkie potrawy, do których jest dodawany.
W takim razie polecamy dodać np. imbir , doda cytrusowej, rozgrzewającej nuty, lub zupełnie odpuścić sobie cynamon 🙂
Szczerze nie wpadłam na to, aby zrobić grzańca z cydru. Musi być ciekawy w smaku.