Cydrowy grzaniec

cydrowy-grzaniecCydrowy grzaniec

Składniki:

– 500 ml cydru Dzik

– 1 pałeczka cynamonu

– 1 rozgniecione nasienie kardamonu

– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

– 3 goździki

– 1 ziarno ziela angielskiego

– 1-2 gwiazdki anyżowe

– 90 ml rumu lub brandy

– starta skórka z ¼ cytryny lub pomarańczy

– kilka ćwiartek pomarańczy lub jabłek

Wykonanie:

Wlewamy do naczynia cydr, dodajemy przyprawy i startą skórkę, a następnie podgrzewamy. Przecedzamy cydr do nowego naczynia. Dodajemy rum lub brandy, wrzucamy kawałki pomarańczy lub jabłek do dekoracji.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (133 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  6 stycznia 2015 12:30

    Brzmi kuszaco.

    Odpowiedz
  2. as_sa  6 stycznia 2015 13:30

    Uwielbiam grzańce, ale takiego jeszcze nie piłam. Muszę koniecznie spróbować

    Odpowiedz
  3. martucha180  6 stycznia 2015 14:04

    Łyczek bym spróbowała…

    Odpowiedz
  4. bbo  6 stycznia 2015 14:23

    Nie dla mnie…

    Odpowiedz
  5. Kmakolagwa  16 lutego 2015 18:11

    Idealny na tą porę roku, ale nie dla mnie. Nie lubię cynamonu, więc odpadają wszystkie potrawy, do których jest dodawany.

    Odpowiedz
    • Ewa Redakcja  16 lutego 2015 21:28

      W takim razie polecamy dodać np. imbir , doda cytrusowej, rozgrzewającej nuty, lub zupełnie odpuścić sobie cynamon 🙂

      Odpowiedz
  6. AnnStyl  21 grudnia 2015 08:07

    Szczerze nie wpadłam na to, aby zrobić grzańca z cydru. Musi być ciekawy w smaku.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany