Cukinia – niezastąpiona w letnim menu!

Wakacyjne dni to czas, by wprowadzić do kuchni cukinię. Jej wspaniały smak docenia wielu, dlatego warto dowiedzieć się, jak szerokie zastosowanie ma to warzywo w kuchni! W jaki sposób wprowadzić cukinię do codziennego menu, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Murawski!

Cukinie

Ojczyzną cukinii są Włochy i tam warzywo to zyskało szczególne uznanie, stając się nieodłącznym składnikiem tamtejszej kuchni. Należy do rodziny dyniowatych, o czym świadczy także włoska nazwa cukinii – „zucchino”, oznaczająca „małą dynię”. W zależności od odmiany na polskich straganach najczęściej spotkamy się z cukiniami o barwie od żółtej do ciemnozielonej. „Jednak niezależnie od koloru ich smak jest podobny – delikatny, raczej neutralny, znakomicie komponujący się z czosnkiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny” – opowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

„Cukinia jest niezwykle wdzięcznym warzywem, bo możemy ją smażyć, dusić, piec, gotować, także podawać na surowo, a nawet grillować. Ze względu na swój neutralny smak pomoże nam ona wyczarować potrawy zarówno łagodne, jak i bardziej pikantne, a nawet słodkie, bo cukinia to znakomity składnik ciast i słodkich placuszków. Co więcej, z jej pomocą możemy przyrządzić proste szybkie przekąski, dania obiadowe, ale też mamy możliwość pokusić się o potrawy o prawdziwie wyrafinowanym smaku” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Prosto i smacznie!

Cukinia sprawdzi się doskonale w prostych, ale jednocześnie pysznych daniach. Pomysłem na szybką popołudniową przekąskę może być na przykład Cukinia z oliwą bazylikową, czyli lekko podsmażona i uduszona na patelni. Plastry cukinii możemy przyrządzać w ten sposób, tworząc kompozycje z innymi składnikami. W rezultacie rodzinie zaserwujemy na przykład Plastry cukinii z pomidorami i cynamonem. Także letnia Zielona sałatka z cukinii, w której warzywo zjemy na surowo, to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o wakacyjne menu. Nieco więcej czasu na przygotowanie to z kolei możliwość podania Sałatki z grillowanych warzyw, w której główne role odgrywają cukinia oraz inne warzywa sezonowe: bakłażan i czerwona papryka. A może Chrupiąca cukinia? Nic prostszego – wystarczy obtoczyć ją w cieście i podsmażyć na patelni.

 Zupa z cukinii

Obiadową porą

Cukinia w porze obiadowej to równie dobry pomysł. Pozwala bowiem stworzyć zarówno pyszne zupy o intrygującej zielonej barwie, jak i wyszukane drugie danie. I tak na przykład możemy zaproponować rodzinie placuszki z cukinii, idealne na upalne dni. Świetnym rozwiązaniem będzie także Tarta z ciasta filo z cukinią i serem cheddar lub Zapiekanka z cukinii. Warto przygotować i ratatouille, w którym wykorzystamy warzywa sezonowe, a cukinia odegra znaczącą rolę. Możemy ją dodać także do dań makaronowych, przyrządzając na przykład Tagliatelle z cukinią.

Wyrafinowany smak

Cukinia, choć często wydaje nam się tak zwyczajna, pomoże nam stworzyć w domowej kuchni naprawdę wyrafinowane dania i przekąski. Takie możliwości daje grillowana cukinia, której smakiem wielu jest zaskoczonych. Warto takie zgrillowane plastry warzywa połączyć z pastą powstałą z połączenia serków kremowego i pleśniowego. Taka przekąska potrafi zaskoczyć gości! Podobnie jak Łosoś z cukinią, także przyrządzony na grillu.

Cukinia znajdzie swoje miejsce również w daniach mięsnych. Szaszłyki wieprzowe z cukinią czy Gulasz jagnięcy z cukinią uczynią z nas mistrzów kuchni!

Smacznego!

Cukinia z czerwona cebula i pomidorami

Cukinia z czerwoną cebulą i pomidorami

ilość porcji: 3-5
czas przygotowania: 1/2 h

Składniki:

  • 1 sztuka Sosu sałatkowego 2 w 1 Sałatka Gyros
  • 1 sztuka sałaty radicchio (czerwona)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 cukinie
  • 200 g pomidorków koktajlowych (cherry)
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki i 1/2 pęczka mięty
  •  3 łyżki oleju
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Umyj sałatę i porwij liście na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski sałatkowej. Dodaj przekrojone na pół pomidorki.

2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż przez chwilę na oleju. Gdy cebula nabierze rumianego koloru, dodaj cukinię uprzednio pokrojoną w plastry. Dodaj do sałaty.

3. Posiekaj liście mięty i natkę pietruszki, dodaj do reszty składników.

4. Wymieszaj Sos sałatkowy Knorr z ketchupem i jogurtem oraz z cynamonem. Tak przygotowanym sosem polej warzywa i posyp grzankami Knorr.

źródło: www.przepisy.pl

Inspirujące przepisy z wykorzystaniem cukinii znajdziecie na stronie  www.przepisy.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (291 głosów, średnia: 4,80 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  5 sierpnia 2013 19:02

    uwielbiam cukinie!

    Odpowiedz
  2. Masza  5 sierpnia 2013 21:18

    Ja również ją bardzo lubię.Ostatnio przyrządzałam placki z cukinią,pycha.Teraz wypróbuję przepis na sałatkę z pomidorami.

    Odpowiedz
  3. gusia.  9 sierpnia 2013 19:47

    Jak pięknie wygląda zupa.Lubię,cukinia dla mnie mniam,mniam.

    Odpowiedz
  4. dayzi  13 sierpnia 2013 17:20

    ten przepis na sałatkę na pewno wypróbuje 🙂

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  28 maja 2016 14:35

    Uwielbiam cukinię i jem ją przez cały rok. Najlepsza jest ta młoda, delikatna i świetna do chrupania na surowo. Ja mogę taką młodziutką jeść jak jabłka ze skórką. A w okresie kiedy jest najtańsza zaprawiam sobie w słoiki na zimę kiedy wiadomo w sklepach jest droga. Robię leczo i w słoiki, a w zimie jak znalazł i nawet na zimno ze słoika jako sos do makaronu czy ziemniaczków się nadaje. Ot wygoda i oszczędność.

    Odpowiedz
  6. monicitia  29 czerwca 2016 09:00

    Wolę z grilla zamiast karkówki:)

    Odpowiedz
    • Joanna007  29 czerwca 2016 09:38

      O, właśnie, plastry cukinii w cieście naleśnikowym- pycha! I uwielbiam bigos z cukinii;) Dzisiaj natomiast będę robić sałatkę z cukinii w słoikach na zimę.

      Odpowiedz
      • linea  26 listopada 2016 10:19

        Plastry cukinii smażone w cieście też sama często robię. Pychotka uwielbiam to danie. Moja koleżanka zawsze robi też na zimę sos cukiniowy i potem wykorzystuje go do pizzy.

        Odpowiedz
    • linea  26 listopada 2016 10:21

      Też wolałabym jednak chyba cukinię zamiast karkówki 🙂

      Odpowiedz
      • monicitia  17 stycznia 2017 18:31

        hi hi

        Odpowiedz
  7. marcia7  15 sierpnia 2016 20:56

    moje ukochane warzywo

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 października 2016 15:49

    Ja wrzucam często cukinię do sałatek i do zup . Moim zdaniem rewelacyjna jest zupa rybna ( z tuszki szczupaka ) z dodatkiem warzyw – między innymi cukinii .

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  25 listopada 2016 06:27

    Też bardzo lubie cukinię, zwłaszcza młodą.Hoduję ją sama na działce. Z młodej robię sałatki, albo smażę panierowaną. Starszą, jesienią dodaję do lecza, jest wtedy pyszne.

    Odpowiedz
    • linea  26 listopada 2016 10:20

      Też dodaję cukinię do lecza. Cukinię mogłabym jeść cały czas i pod każdą postacią 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany