Cukinia nadziewana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami

cukinia-nadziewana-mięsem

Ilość porcji: 4

Składniki na danie: Cukinia nadziewana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami 

  • · 2 średnie cukinie
  • · 500 g mięsa mielonego wołowego
  • · 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
  • · 1 słoiczek kaparów marki Ponti
  • · 1 duża szalotka
  • · garść pomidorów koktajlowych
  • · 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • · 50 g mozzarelli
  • · sól, pieprz
  • · 2 łyżki oleju
  • · 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)

Wykonanie:

1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.

2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.

3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.

4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.

5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.

6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.

7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.

8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  15 września 2016 15:02

    Moja cukinia była miekka i wodnista…

    Odpowiedz
  2. luna341  15 września 2016 18:54

    Pychota 🙂 Martucha za długo ja piekłaś .

    Odpowiedz
  3. macierzanka  15 września 2016 19:57

    Bardzo lubię potrawy z cukinii.Mam ją na działce w dużych ilościach. Robię z niej zupki-krem ,leczo,bigosy i różne zapiekanki.W takiej wersji nie robiłam,więc z chęcią spróbuję.

    Odpowiedz
  4. Hidari11  15 września 2016 21:16

    Wygląda po prostu „wow.” Mozarella to jeden z moich ulubionych serów. Uwielbiam ten smak. Przepis znakomity, wypróbuję na jakąś okazję. Grunt, żeby cukinia była dobra, najlepiej swojska, z ogródka własnego.

    Odpowiedz
  5. agasam9  15 września 2016 23:21

    wygląda bosko, muszę sprawdzić jak smakuje 🙂

    Odpowiedz
  6. kasia87g  16 września 2016 08:50

    musi byc pyszne

    Odpowiedz
  7. Jaworka  18 września 2016 19:53

    Uwielbiam z cukinii placki ziemniaczane a nadziewana robię troszkę inaczej bo dodaje też ryż i i tą cukinie wydrążoną ze środka oraz paprykę i marchewkę i jest przesmaczyste wtedy

    Odpowiedz
  8. Aneta  21 września 2016 12:04

    Muszę wreszcie zrobić to danie! 🙂

    Odpowiedz
  9. Margaretkaw  6 marca 2017 19:03

    Wygląda pysznie 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  11 maja 2017 16:25

    Za samą cukinią nie przepadam , jak dla mnie jest zbyt wodnista , jednak samo nadzienie … palce lizać . Ja stosuję to nadzienie do papryki czerwonej – jest wyśmienita 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany