Cukinia nadziewana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami
Ilość porcji: 4
Składniki na danie: Cukinia nadziewana mięsem, pomidorami suszonymi i kaparami
- · 2 średnie cukinie
- · 500 g mięsa mielonego wołowego
- · 1 słoik pomidorów suszonych marki Ponti
- · 1 słoiczek kaparów marki Ponti
- · 1 duża szalotka
- · garść pomidorów koktajlowych
- · 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- · 50 g mozzarelli
- · sól, pieprz
- · 2 łyżki oleju
- · 2 łyżki świeżego rozmarynu (drobno pokrojone)
Wykonanie:
1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Olej rozgrzej i zeszklij szalotkę.
2. Dodaj na patelnię mięso i smaż do lekkiego zarumienienia.
3. Pomidory suszone osącz z oleju. (Olej zachowaj, świetnie nadaje się do sałatek, dresingów, czy maczania w nich chleba). Pokrój je w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
4. Kapary osącz z zalewy i dodaj na patelnię wraz z koncentratem. Całość wymieszaj, dodaj rozmaryn i smaż chwilkę. Dopraw solą i pieprzem.
5. Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż środek (przy pomocy łyżki). W wydrążenie przełóż farsz. Cukinie przełóż do foremki do zapiekania.
6. Pomidorki poprzekrawaj ułóż po kilka na cukiniach. Resztę ułóż między cukiniami.
7. Mozzarellę pokrój ułóż na cukiniach.
8. Piekarnik nagrzej do 200°C i piecz cukinię przez ok. 20 minut. Cukinia powinna być lekko chrupiąca.
Moja cukinia była miekka i wodnista…
Pychota 🙂 Martucha za długo ja piekłaś .
Bardzo lubię potrawy z cukinii.Mam ją na działce w dużych ilościach. Robię z niej zupki-krem ,leczo,bigosy i różne zapiekanki.W takiej wersji nie robiłam,więc z chęcią spróbuję.
Wygląda po prostu „wow.” Mozarella to jeden z moich ulubionych serów. Uwielbiam ten smak. Przepis znakomity, wypróbuję na jakąś okazję. Grunt, żeby cukinia była dobra, najlepiej swojska, z ogródka własnego.
wygląda bosko, muszę sprawdzić jak smakuje 🙂
musi byc pyszne
Uwielbiam z cukinii placki ziemniaczane a nadziewana robię troszkę inaczej bo dodaje też ryż i i tą cukinie wydrążoną ze środka oraz paprykę i marchewkę i jest przesmaczyste wtedy
Muszę wreszcie zrobić to danie! 🙂
Wygląda pysznie 🙂
Za samą cukinią nie przepadam , jak dla mnie jest zbyt wodnista , jednak samo nadzienie … palce lizać . Ja stosuję to nadzienie do papryki czerwonej – jest wyśmienita 🙂