Cukier przyczyną Twojej depresji?

W XXI w. coraz więcej osób korzysta z usług psychologów i psychiatrów. Codzienny stres i przemęczenie dają w końcu o sobie znać. Diagnoza – depresja. Co jeszcze wywołuje Twoje złe samopoczucie, senność i zawroty głowy? Okazuje się, że przyczyną wielu dolegliwości psychicznych i fizycznych jest cukier.

cukier-smierc

Cukier nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią. W latach 50. ubiegłego wieku został sklasyfikowany, jako trucizna przez dra Williama Coda Martina. Cukier, który spożywany jest w codziennej diecie ma szkodliwy wpływ na wszystkie organy ludzkiego organizmu. Mało tego, może również doprowadzić do ruiny psychicznej.

Spożycie dziennie większej, niż zalecana dawka cukru rafinowanego szkodzi wątrobie, która magazynuje glikogen. Jego nadmiar powraca do obiegu krwionośnego w postaci kwasów tłuszczowych. Te odkładają się w różnych częściach ciała w formie tłuszczu, osłabiając funkcje poszczególnych organów np. serca i nerek. Efekt? Zaburzenia ciśnienia krwi, uszkodzenia układu krążenia, układu nerwowego i wiele innych.

Cukier a układ nerwowy

Cukier wywołuje pogorszenie stanu psychicznego z kilku powodów. Głównym jest to, że hamuje aktywność hormonu BDNF. Jego niski poziom jest obserwowany powszechnie u osób ze schizofrenią i chorych na depresję. Jeśli więc cierpiąc na stany depresyjne i inne zaburzenia psychiczne spożywa się nadmiar cukrów, stany te ulegają pogłębieniu.

Dieta składająca się z przetworzonych węglowodanów może doprowadzić do znacznych zaburzeń nastroju. Wywołuje ona najpierw zubożenie flory bakteryjnej w jelitach, co skutkuje ubytkiem witaminy B w organizmie, która wytwarzana jest przez symbiotyczne bakterie. Witamina B jest niezwykle istotna w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. To ona odpowiada za podział kwasu glutaminowego na składniki, które stymulują reakcje mózgu (działanie i kontrolę). Nadmiar cukru objawia się dużą sennością i spadkiem zdolności oceny oraz zapamiętywania.

Zbyt duża dawka cukru powoduje uszkodzenia parasympatycznego układu nerwowego i podległych mu narządów, w tym móżdżku. W końcu następuje osłabienie układu krążenia i limfatycznego. Jakość czerwonych krwinek obniża się (może powstać anemia), natomiast ilość białych ciałek zwiększa się. Odporność organizmu drastycznie spada, człowiek przestaje odpowiednio reagować na zewnętrzne otoczenie.

Nowatorskie badania okazują się szokujące (rozpoczęte w pierwszej połowie XX w. przez dra Johna Tintera). Związek między trudnościami w przyswajaniu cukru a późniejszymi chorobami układu nerwowego jest udowodniony. Organizmy dzieci nadaktywnych i psychotycznych miały problem z kontrolowaniem cukrów – wykazywały się funkcjonalną hipoglikemią lub zbyt wysokim jego poziomem. Ponadto badania wykazały, że osoby cierpiące na schizofrenię stosowały dietę składającą się w większości ze słodyczy i produktów bogatych w właśnie w cukier.

Niepokojące objawy

Jakie wyciągnąć z tej wiedzy wnioski? Otóż objawy takie jak, nadaktywność, brak dyscypliny, ignorancja, pojawiające się w różnym wieku (również w okresie dojrzewania) powinny skłonić do natychmiastowego przeprowadzenia testu tolerancji glukozy. Dieta bogata w cukry pogarsza stany lękowe i utrudnia zdolność radzenia sobie z sytuacjami stresowymi. Towarzyszyć mogą temu objawy takie, jak zmęczenie, zaburzenia koncentracji, myślenia, które potęgują uczucie lęku.

cukierJak wyeliminować cukier?

W trosce o swoje zdrowie warto zastanowić się nad tym, co zrobić, by uchronić się przed przykrymi objawami nadmiaru cukru w organizmie. Warto sięgnąć po naturalne zamienniki cukru. Do takich produktów zaliczyć można:
– syrop klonowy,
– miód,
– stewię,
– melasę,
– cukier kokosowy.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez firmę https://www.cosdlazdrowia.pl/ specjalizującej się w produkcji zdrowej żywności

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (166 głosów, średnia: 4,52 z 5)
loading... zapisuję głos...