DIY: cukier lawendowy – aromatyczny dodatek do herbaty i wypieków

Hodujesz lawendę, ale nie masz pomysłu do czego (oprócz poduszeczek do szafy) ją wykorzystać, by cieszyć się jej aromatem i właściwościami przez cały rok? Wykonaj cukier lawendowy – pyszny i zdrowy dodatek do herbaty, ciast i deserów!

Cukier lawendowy to domowy smakołyk, który czerpie swoją moc – oraz rzecz jasna zniewalający aromat – prosto z natury. Jeśli więc jesteście posiadaczkami ogródka, w którym co roku podziwiacie fioletowe rabaty, będące miniaturową wersją prowansalskich pól i nie zamierzacie poprzestać na popularnych lawendowych wyrobach, takich jak zapachowe saszetki do szaf i szuflad czy lecznicze poduszki wypełnione ziołami, przygotujcie słodką i wielofunkcyjną lawendowo-cukrową przyprawę!

DIY: cukier lawendowy – aromatyczny dodatek do herbaty i wypieków

Jak zrobić cukier lawendowy?

 

Składniki:

  • 10 łyżek lawendy bez łodyg i liści (najlepiej z własnego ogródka)
  • 350 g cukru

 

Przygotowanie:

Czysty i suchy słoik wypełnij na przemian centymetrowymi warstwami cukru i lawendy. Szczelnie zakręć słoik i odstaw go w ciemne miejsce na ok 4-6 tygodni (jeśli jednak nie wytrzymasz tak długo, możesz spróbować cukru już po 2 tygodniach). Po upłynięciu tego czasu, przesyp mieszankę przez sitko, by oddzielić kwiaty i pozostawić sam cukier, mający teraz piękny zapach i delikatny posmak lawendy. Lawendowy cukier przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku, by nie nabrał wilgoci. 

Uwaga: jeśli chcesz przygotować więcej lawendowego cukru, np. w prezencie dla przyjaciółki lub mamy, wykorzystaj przesiane kwiaty ponownie! Jeszcze raz zasyp je cukrem, a uzyskasz podobny efekt jak za pierwszym razem!

www.pixabay.com

Gotowego cukru możesz używać zarówno do wypieków, jak i deserów, dżemów, konfitur czy koktajli. Wspaniale urozmaica także aromat herbaty. Trzeba tylko pamiętać, aby używać go z rozwagą, ponieważ intensywny zapach lawendy może zdominować całą kompozycję smakowo-zapachową potrawy, nadając jej nieco „mydlany” posmak!

 

A może któraś z Was próbowała już przygotować cukier lawendowy albo korzysta z niego na co dzień? Jeśli tak, zachęcamy do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami i najlepszymi pomysłami na jego wykorzystanie! 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (104 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  27 lipca 2018 11:26

    Tylko mi lawendy brak.

    Odpowiedz
    • Wusia  27 lipca 2018 14:59

      Można niedrogo kupić suszoną w sklepach zielarskich.

      Odpowiedz
  2. macierzanka  27 lipca 2018 12:44

    Nigdy nie robiłam cukru lawendowego ,ale ta propozycja bardzo mi się podoba.

    Odpowiedz
  3. Wusia  27 lipca 2018 15:00

    Czy obojętne jest czy będzie to lawenda prosto z grządki czy suszona?

    Odpowiedz
  4. janka1312  27 lipca 2018 22:34

    a czy ktoś widział taki cukier w sklepie?

    Odpowiedz
  5. Erra Mood  8 lipca 2019 18:32

    Jestem bardzo ciekawa tego smaku 🙂

    Odpowiedz
  6. Blodka  8 lipca 2019 20:50

    Nie lubię lawendy więc i cukier lawendowy jakoś nie bardzo mnie kręci. Ale za to robię sama cukier waniliowy i wychodzi super. No i najważniejsze, że to cukier waniliowy a wanilinowy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany