Crumpety – brytyjskie naleśniki już w Polsce

Ulubione naleśniki Brytyjczyków, produkowane przez firmę Warburtons, są teraz dostępne w Polsce, w sieci sklepów Tesco. Crumpety na słono lub słodko, to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Są to niewielkie puszyste naleśniki produkowane z mąki i drożdży. Tradycyjnie serwowane w Wielkiej Brytanii na śniadanie lub podwieczorek – jako przekąska do herbaty podczas five o’clock.

Crumpety – brytyjskie naleśniki juz w Polsce

Wspaniale smakują najprostsze – tostowane i posmarowane masłem, ale bardzo dobrze komponują się też ze słodkimi (miód, dżem, czekolada), a także słonymi dodatkami – serem żółtym lub pleśniowym, łososiem, kawiorem czy pastą jajeczną.

Poza walorami smakowymi i wieloma możliwościami podawania, Crumpety wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. W połączeniu z owocami (np. bananem, truskawkami) i syropem kolonowym lub czekoladą, są smaczną przekąską na każdą porę dnia.

Ponieważ Crumpety są już gotowe i wymagają tylko podgrzania (najlepiej smakują opieczone w tosterze), idealnie nadają się do przygotowania szybkiej, oryginalnej przekąski na przyjęcie – można je podać na przykład z łososiem i pastą jajeczną (przepis poniżej).

Crumpety z pomidorami i serem

Crumpety

Crumpety z kiełbasą pepperoni, papryka i serem

 

Skąd pochodzą Crumpety?

Przepis na Crumpety wywodzi się z kultury Anglo-Saskiej. Początkowo były to smażone na patelni naleśniki o zwartej konsystencji, które ewoluowały do obecnej postaci miękkich i puszystych placuszków, kiedy w czasach epoki Wiktoriańskiej zaczęto dodawać do nich drożdze. Charakterystyczne dziurki Crumpety zawdzięczają proszkowi do pieczenia, który został włączony do receptury przez mieszkańców środkowej Anglii oraz Londyńczyków.

Crumpety Warburtons

Producent Crumpetów, brytyjska firma Warburtons, to rodzinna piekarnia o 135-letnim doświadczeniu w produkcji pieczywa. Obecnie już piąte pokolenie Warburtonsów zajmuje się wypiekami, które trafiają na stoły w całej Europie. Codziennie z piekarni Warburtons wyjeżdża ponad 2 mln sztuk pieczywa, a Warburtons jest drugą największą marką spożywczą w Wielkiej Brytanii. W swoim portfolio firma posiada szeroką gamę pieczywa tostowego, bułeczek, brioszek oraz muffinów produkowanych ze zbóż najwyższej jakości.

Więcej informacji o produktach i ich dostępności, a także przepisy można znaleźć na stronie www.warburtons.pl.

Pomysł na Brytyjskie śniadanie z Crumpetami

Składniki:

  • 8 średnich jajek
  • 100 ml śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła oraz dodatkowa porcja do posmarowania
  • 200 g wędzonego łososia
  • garść posiekanego koperku
  • 4 Crumpety Warburtons
Crumpety z łososiem i pastą jajeczną

Przygotowanie:

  • Do miski wbij jajka, wlej śmietanę
    i przyprawy. Ubij widelcem
    aż składniki się połączą.
  • Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Mieszaj powoli, przez 1-2 minuty lub do ścięcią jajek. Utrzymuj w cieple, kiedy będziesz podgrzewać Crumpety.
  • Po podgrzaniu Crumpetów posmaruj je masłem, a następnie ułóż na nich jajecznicę, plastry wędzonego łososia, trochę koperku i dodatkowo posyp mielonym pieprzem. Podawaj od razu. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (176 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Katarzyna  13 lipca 2012 13:12

    Z opiekacza, posmarowane masełkiem – pycha!

    Odpowiedz
  2. Masza  29 lipca 2013 10:10

    Nie jadłam,ale spróbuję.

    Odpowiedz
  3. girlblack  15 kwietnia 2015 22:14

    nie jadłam ale wyglądają zachęcająco:)

    Odpowiedz
  4. framboise  9 listopada 2015 13:18

    ciekawe

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany