Crumpety – brytyjskie naleśniki już w Polsce
Ulubione naleśniki Brytyjczyków, produkowane przez firmę Warburtons, są teraz dostępne w Polsce, w sieci sklepów Tesco. Crumpety na słono lub słodko, to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Są to niewielkie puszyste naleśniki produkowane z mąki i drożdży. Tradycyjnie serwowane w Wielkiej Brytanii na śniadanie lub podwieczorek – jako przekąska do herbaty podczas five o’clock.
Wspaniale smakują najprostsze – tostowane i posmarowane masłem, ale bardzo dobrze komponują się też ze słodkimi (miód, dżem, czekolada), a także słonymi dodatkami – serem żółtym lub pleśniowym, łososiem, kawiorem czy pastą jajeczną.
Poza walorami smakowymi i wieloma możliwościami podawania, Crumpety wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. W połączeniu z owocami (np. bananem, truskawkami) i syropem kolonowym lub czekoladą, są smaczną przekąską na każdą porę dnia.
Ponieważ Crumpety są już gotowe i wymagają tylko podgrzania (najlepiej smakują opieczone w tosterze), idealnie nadają się do przygotowania szybkiej, oryginalnej przekąski na przyjęcie – można je podać na przykład z łososiem i pastą jajeczną (przepis poniżej).
Skąd pochodzą Crumpety?
Przepis na Crumpety wywodzi się z kultury Anglo-Saskiej. Początkowo były to smażone na patelni naleśniki o zwartej konsystencji, które ewoluowały do obecnej postaci miękkich i puszystych placuszków, kiedy w czasach epoki Wiktoriańskiej zaczęto dodawać do nich drożdze. Charakterystyczne dziurki Crumpety zawdzięczają proszkowi do pieczenia, który został włączony do receptury przez mieszkańców środkowej Anglii oraz Londyńczyków.
Producent Crumpetów, brytyjska firma Warburtons, to rodzinna piekarnia o 135-letnim doświadczeniu w produkcji pieczywa. Obecnie już piąte pokolenie Warburtonsów zajmuje się wypiekami, które trafiają na stoły w całej Europie. Codziennie z piekarni Warburtons wyjeżdża ponad 2 mln sztuk pieczywa, a Warburtons jest drugą największą marką spożywczą w Wielkiej Brytanii. W swoim portfolio firma posiada szeroką gamę pieczywa tostowego, bułeczek, brioszek oraz muffinów produkowanych ze zbóż najwyższej jakości.
Więcej informacji o produktach i ich dostępności, a także przepisy można znaleźć na stronie www.warburtons.pl.
Pomysł na Brytyjskie śniadanie z Crumpetami
Składniki:
- 8 średnich jajek
- 100 ml śmietany
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka masła oraz dodatkowa porcja do posmarowania
- 200 g wędzonego łososia
- garść posiekanego koperku
- 4 Crumpety Warburtons
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajka, wlej śmietanę
i przyprawy. Ubij widelcem
aż składniki się połączą. - Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Mieszaj powoli, przez 1-2 minuty lub do ścięcią jajek. Utrzymuj w cieple, kiedy będziesz podgrzewać Crumpety.
- Po podgrzaniu Crumpetów posmaruj je masłem, a następnie ułóż na nich jajecznicę, plastry wędzonego łososia, trochę koperku i dodatkowo posyp mielonym pieprzem. Podawaj od razu. Smacznego!