Croissanty migdałowe
Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.
Przepis na 6 croissantów:
- 2 łyżek stołowych mielonych migdałów
- 1 ½ łyżki stołowej cukru
- 2 łyżeczki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 8 uncji ciasta do croissantów
- 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody, do smarowania
- Płatki migdałów do posypania
- Cukier puder, do poprószenia
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj mielone migdały, cukier, masło oraz ekstrakt w małej misce i odstaw na bok.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 9 cali. Potnik ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
- Nałóż łyżeczkę mieszanki migdałowej na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony. Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
- Podgrzej piekarnik do 375 °F. Posmaruj croissanty jajkiem, posyp płatkami migdałów i piecz przez około 15 minut aż staną się złocistobrązowe. Odstaw aby się schłodziły, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.
Zobacz także: