Crème Brûlée z winem lodowym (przepis bez jajek)

Crème Brûlée z winem lodowym (przepis bez jajek)

fot. mat. prasowe

Ta wersja crème brûlée nie zawiera jajek. Śmietana ścinana jest dzięki kwasowatości wina lodowego, które jest bardzo słodkie. Nie pieczemy deseru więc może być pięknie podawany w kieliszkach do wina. Jest to przepis Anny Olson, amerykańskiej cukierniczki i gospodyni programów kulinarnych, prezentowany w programie Wypieki z Anną Olson – Polsat Food Network.

Przepis na 6 porcji

Masa:

  • 2 ½ szklanki śmietany do ubijania
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki Wina Lodowego lub innego słodkiego wina deserowego
  • 2 Łyżki stołowe  soku z cytryny

Brûlée:

  • ¼ szklanki     syropu klonowego
  • 3 Łyżki stołowe  płatków owsianych
  • 1 ½ szklanki mieszanych świeżych jagód, malin, borówek, truskawek, porzeczek

Sposób przyrządzenia:

  1. Podgrzej śmietanę i cukier na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj wino i sok z cytryny. Odstaw mieszankę na 15 minut, następnie ostrożnie wlej do naczyń (można użyć kieliszków do wina, szampana lub innych atrakcyjnych naczyń, deser nie będzie opalany).  Odstaw do schłodzenia na noc (minimum osiem godzin)
  2. Podgrzej piekarnik do 190 °C.  Wyłóż formę do ciasta folia i spryskaj olejem.
  3. Wymieszaj syrop klonowy i płatki owsiane i wlej mieszankę do formy tworząc równą, cienką warstwę. Piecz przez 15 do 20 minut, aż pojawią się pęcherzyki
    i całość zbrązowieje na bokach. Schłodź do temperatury pokojowej.
  4. Przed podaniem delikatnie posyp jagodami, połam brûlée na płatki i połóż na jagodach. Podawaj natychmiast.

Deser, bez dekoracji, można trzymać w lodówce do 3 dni.

 

logo

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Anny Olson można znaleźć w  programie “Wypieki z Anną Olson” emitowanym od poniedziałku do piątku o 10:00, 14:00 I 18:00 na Polsat Food Network.

 

Sprawdź także inne przepisy na Crème Brûlée:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (180 głosów, średnia: 4,62 z 5)
loading... zapisuję głos...