Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami

malma_conchiglie_rigate_z_szafranem

Składniki na danie – Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami:

  • 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
  • 3 łodygi selera
  • oliwa z oliwek
  • 20 g orzeszków pinii
  • 20 g kaparów małych
  • 6 dużych zielonych oliwek
  • Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 50 g rodzynek
  • 20 g posiekanej pietruszki
  • Starta skórka cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył, oraz ocet winny.

Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  5 stycznia 2015 11:34

    Ja dziś właśnie na obiad robię duże conchiglie faszerowane:-). Ten przepis bardziej orientalny.

    Odpowiedz
  2. bbo  6 stycznia 2015 14:24

    Bez rodzynek bym zjadła 🙂

    Odpowiedz
    • monicitia  7 sierpnia 2016 23:06

      ja też

      Odpowiedz
  3. scrabble  13 kwietnia 2015 17:51

    Ja też wolałabym bez rodzynek ale z orzeszkami wygląda pysznie.

    Odpowiedz
  4. girlblack  20 kwietnia 2015 20:08

    ładnie wygląda:)

    Odpowiedz
  5. efffciaa  18 kwietnia 2016 14:51

    Chociaż za makaronami nie przepadam specjalistycznie jednak ten przepis mi się podoba i z pewnością w któryś dzień przyrządzę takie danie swojej rodzinie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany