Colostrum – skuteczny sposób zapobiegania infekcjom
Colostrum jest specyficznym rodzajem mleka produkowanego przez gruczoły mlekowe ssaków do kilkudziesięciu godzin po porodzie. Określa się je również mianem siary lub młodziwa. Obfituje w składniki odżywcze niezbędne młodemu organizmowi i substancje wspierające układ odpornościowy. W jaki sposób colostrum pomaga zapobiegać infekcjom?
Colostrum a niedojrzały układ odpornościowy
W colostrum znajduje się nawet czterdzieści razy więcej związków o wysokiej aktywności biologicznej niż w mleku wytwarzanym później. Bogactwo substancji immunologicznych zapewnia ochronę przed działaniem czynników wywołujących infekcje. Nowonarodzony organizm nie produkuje jeszcze własnych przeciwciał, dlatego jego odporność zależy od mleka matki, a w pierwszych dniach to właśnie colostrum odpowiada za jego zdrowie. Błony śluzowe są najbardziej narażone na zainfekowanie, dlatego w pierwszych miesiącach życia najczęściej występującymi problemami zdrowotnymi są infekcje układu pokarmowego, układu oddechowego i ucha. Częstą przyczynę biegunek nie tylko u dzieci, ale również u dorosłych, stanowi zakażenie bakterią E. coli. Noworodki karmione mlekiem matki rzadziej cierpią z powodu biegunki niż karmione sztucznym mlekiem. Młodziwo zawiera łatwo przyswajalne składniki odżywcze i związki aktywne, dlatego wykorzystuje się je w profilaktyce oraz leczeniu niemowląt i dorosłych. Dostępne suplementy wspomagają walkę z różnego rodzaju infekcjami. Siara wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
Przeciwbakteryjne działanie colostrum
Zawarta w colostrum laktoferyna skutecznie zwalcza bakterie. Doprowadza do uszkodzenia ściany komórkowej, a następnie śmierci bakterii poprzez uwolnienie lipo-polisacharydów lub przyłączenie do białek purynowych. Blokuje wiązanie się bakterii z komórkami organizmu, ponieważ prowadzi do destrukcji adhezyn bakteryjnych. Wiąże wolne żelazo, które jest bakteriom potrzebne do rozwoju. Powoduje też zwiększenie ich wrażliwości na antybiotyki. Laktoferyna charakteryzuje się działaniem wybiórczym, co oznacza, że hamuje wzrost patogenów, ale bez szkody dla pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. O korzyściach płynących ze stosowania colostrum można się dowiedzieć więcej, wchodząc na stronę Genactiv.eu. Sięgając po nie, wspiera się zachowanie równowagi mikroflory jelitowej. Działanie antybakteryjne, szczególnie w połączeniu z laktoferyną, mają również lizozym i laktoperoksydaza. Ze względu na bezpieczeństwo jej stosowania siara jest składnikiem odżywek dla niemowląt.
Młodziwo w walce z wirusami
Za przeciwwirusowe działanie siary odpowiada m.in. laktoferyna. Zapobiega wnikaniu wirusów do komórek, ponieważ dysponuje mechanizmami wychwytującymi i wchłaniającymi niezwykle małe cząsteczki. Przeciwdziała namnażaniu się wirusów, blokując aktywność ich enzymów. Podobnie działa laktoalbumina i kazeina.
Właściwości przeciwgrzybicze
O właściwościach przeciwgrzybiczych colostrum decyduje głównie obecność laktoferyny, która stymuluje aktywność leukocytów i zwiększa wrażliwość komórek na leki przeciwgrzybicze.