Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!
Uwielbiasz kawę i wydaje Ci, że próbowałaś już wszystkich jej rodzajów? Przygotowujesz ją w aeropressie, frenchpressie i chemexie? Kawa z olejem kokosowym i masłem nie ma przed tobą tajemnic? Poznaj kawę Cold Brew, która za chwilę stanie się ulubionym napojem gwiazd – podobnie jak kawa z masłem i – co najlepsze – sprawdzi się idealnie w upalne letnie dni!

Kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odniesienia do konkretnych profili są osadzone w tekście
Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!
Zobacz także: Kawa na ławę – obalamy najpopularniejsze mity na temat kawy
Cold brew coffee to kawa „parzona” na zimno, co należy rozumieć dosłownie, bowiem zgodnie z tą praktyką przygotowywania kawy, zmielonych ziaren nie poddaje się działaniu wysokiej temperatury, lecz zalewa je na kilkanaście godzin wodą o temperaturze pokojowej. W rezultacie dochodzi do zupełnie nowego procesu chemicznego, którego efektem jest kawa o oryginalnym smaku. Kawa cold brew wyróżnia się przede wszystkim delikatnym orzeźwiającym smakiem pozbawionym nieprzyjemnej kwasowości. W zależności od użytych ziaren kawy, mogą występować w niej nuty cytrusowe, orzechowe, a nawet kwiatowe.
Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!
Zajrzyj również: Czy wiesz, co to jest kuloodporna kawa? To kawa z masłem i olejem kokosowym! Spróbujesz?
Jak przygotować kawę metodą cold brew?
- Weź kawę w ziarnach (najlepiej świeżo paloną) i zmiel jej ziarna na grube lub przynajmniej średnie drobinki (na 1 litr wody będziesz potrzebować ok. 200 g kawy; uwaga: mielona kawa z paczki nie nada się do przygotowania kawy na zimno, jako że jej ziarenka są zbyt drobno zmielone).
- Wsyp zmieloną kawę do szklanego naczynia, np. do słoika lub butelki i zalej wodą o pokojowej temperaturze (może to być zarówno woda źródlana, jak i ta z kranu), zamieszaj i odstaw na 12 godzin – w międzyczasie zamieszaj ją jeszcze kilka razy.
- Przecedź kawę przez papierowy filtr, bardzo gęste sitko lub naciągniętą na zwykłe sitko gazę opatrunkową.
- Przelej kawę do szklanek z lodem i – zgodnie z upodobaniami – uzupełnij mlekiem (zwykłym lub roślinnym, np. kokosowym)/cukrem.
Smacznego!
Apetycznie wygldaja. Zwlaszcza ta pierwsza late <3
Takiej jeszcze nie piłam
Ciekawe. Ale nie spróbuję, nie mam młynka. Choć strasznie mnie ciekawi smak takiej kawy.
Coś dla mej mamy.
Coś dla mnie 🙂
Smacznie 🙂
Zrobię taką kawę,bo ciekawi mnie jej smak.
Oj Oj -to nie nowość. Kawa parzona na zimno znana jest juz od dawna
muszę spróbować
Czy ta kawa ma taką samą zawartość kofeiny jak zaparzona normalne? Czyli na gorąco? Bo smak smakiem ale od kawy oczekuję przysłowiowego kopa. Albo przynajmniej jasności umysłu. Choć letnią porą z przyjemnością pije się mrożoną kawę 😉
Miałam okazję pić, bardzo mi smakowała 🙂
Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takim sposobie przyrządzania kawy. Niestety sama nie będę mogła takiej przygotować ponieważ nie mam młynka…a szkoda bo jestem jej bardzo ciekawa
Ciekawa jestem jak smakuje
Nie wyobrażam sobie poranka bez mocnej , słodkiej aromatycznej parzonej kawy 😉 jak to się mówi ” dzień zacznij od słodkiej kawy a potem już można się odchudzać ” 😉