Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!

Uwielbiasz kawę i wydaje Ci, że próbowałaś już wszystkich jej rodzajów? Przygotowujesz ją w aeropressie, frenchpressie i chemexie? Kawa z olejem kokosowym i masłem nie ma przed tobą tajemnic?  Poznaj kawę Cold Brew, która za chwilę stanie się ulubionym napojem gwiazd – podobnie jak kawa z masłem i – co najlepsze – sprawdzi  się idealnie w upalne letnie dni!

cold brew

Kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odniesienia do konkretnych profili są osadzone w tekście

Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!

Zobacz także: Kawa na ławę – obalamy najpopularniejsze mity na temat kawy

 

Cold brew coffee to kawa „parzona” na zimno, co należy rozumieć dosłownie, bowiem zgodnie z tą praktyką przygotowywania kawy, zmielonych ziaren nie poddaje się działaniu wysokiej temperatury, lecz zalewa je na kilkanaście godzin wodą o temperaturze pokojowej. W rezultacie dochodzi do zupełnie nowego procesu chemicznego, którego efektem jest kawa o oryginalnym smaku. Kawa cold brew wyróżnia się przede wszystkim delikatnym orzeźwiającym smakiem pozbawionym nieprzyjemnej kwasowości. W zależności od użytych ziaren kawy, mogą występować w niej nuty cytrusowe, orzechowe, a nawet kwiatowe. 

 

 

Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!

Zajrzyj również: Czy wiesz, co to jest kuloodporna kawa? To kawa z masłem i olejem kokosowym! Spróbujesz?

 

Jak przygotować kawę metodą cold brew?

 

  1. Weź kawę w ziarnach (najlepiej świeżo paloną) i zmiel jej ziarna na grube lub przynajmniej średnie drobinki (na 1 litr wody będziesz potrzebować ok. 200 g kawy; uwaga: mielona kawa z paczki nie nada się do przygotowania kawy na zimno, jako że jej ziarenka są zbyt drobno zmielone). 
  2. Wsyp zmieloną kawę do szklanego naczynia, np. do słoika lub butelki i zalej wodą o pokojowej temperaturze (może to być zarówno woda źródlana, jak i ta z kranu), zamieszaj i odstaw na 12 godzin – w międzyczasie zamieszaj ją jeszcze kilka razy.
  3. Przecedź kawę przez papierowy filtr, bardzo gęste sitko lub naciągniętą na zwykłe sitko gazę opatrunkową.
  4. Przelej kawę do szklanek z lodem i – zgodnie z upodobaniami – uzupełnij mlekiem (zwykłym lub roślinnym, np. kokosowym)/cukrem.

Smacznego!

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Amaretta  22 lipca 2017 07:26

    Apetycznie wygldaja. Zwlaszcza ta pierwsza late <3

    Odpowiedz
  2. Kinia  22 lipca 2017 12:05

    Takiej jeszcze nie piłam

    Odpowiedz
  3. Kathe  22 lipca 2017 13:52

    Ciekawe. Ale nie spróbuję, nie mam młynka. Choć strasznie mnie ciekawi smak takiej kawy.

    Odpowiedz
  4. martucha180  22 lipca 2017 13:58

    Coś dla mej mamy.

    Odpowiedz
    • ewalub  24 lipca 2017 12:55

      Coś dla mnie 🙂

      Odpowiedz
  5. karynka  22 lipca 2017 19:44

    Smacznie 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  22 lipca 2017 19:52

    Zrobię taką kawę,bo ciekawi mnie jej smak.

    Odpowiedz
  7. luna341  22 lipca 2017 22:22

    Oj Oj -to nie nowość. Kawa parzona na zimno znana jest juz od dawna

    Odpowiedz
  8. malgosia  24 lipca 2017 07:25

    muszę spróbować

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  25 lipca 2017 21:47

    Czy ta kawa ma taką samą zawartość kofeiny jak zaparzona normalne? Czyli na gorąco? Bo smak smakiem ale od kawy oczekuję przysłowiowego kopa. Albo przynajmniej jasności umysłu. Choć letnią porą z przyjemnością pije się mrożoną kawę 😉

    Odpowiedz
  10. Aneta  15 listopada 2017 14:55

    Miałam okazję pić, bardzo mi smakowała 🙂

    Odpowiedz
  11. as_sa  31 maja 2018 11:49

    Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takim sposobie przyrządzania kawy. Niestety sama nie będę mogła takiej przygotować ponieważ nie mam młynka…a szkoda bo jestem jej bardzo ciekawa

    Odpowiedz
  12. Jaworka  18 lipca 2018 17:17

    Ciekawa jestem jak smakuje

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany