Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!

Uwielbiasz kawę i wydaje Ci, że próbowałaś już wszystkich jej rodzajów? Przygotowujesz ją w aeropressie, frenchpressie i chemexie? Kawa z olejem kokosowym i masłem nie ma przed tobą tajemnic?  Poznaj kawę Cold Brew, która za chwilę stanie się ulubionym napojem gwiazd – podobnie jak kawa z masłem i – co najlepsze – sprawdzi  się idealnie w upalne letnie dni!

cold brew

Kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odniesienia do konkretnych profili są osadzone w tekście

Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!

Zobacz także: Kawa na ławę – obalamy najpopularniejsze mity na temat kawy

 

Cold brew coffee to kawa „parzona” na zimno, co należy rozumieć dosłownie, bowiem zgodnie z tą praktyką przygotowywania kawy, zmielonych ziaren nie poddaje się działaniu wysokiej temperatury, lecz zalewa je na kilkanaście godzin wodą o temperaturze pokojowej. W rezultacie dochodzi do zupełnie nowego procesu chemicznego, którego efektem jest kawa o oryginalnym smaku. Kawa cold brew wyróżnia się przede wszystkim delikatnym orzeźwiającym smakiem pozbawionym nieprzyjemnej kwasowości. W zależności od użytych ziaren kawy, mogą występować w niej nuty cytrusowe, orzechowe, a nawet kwiatowe. 

 

 

Nowość dla miłośniczek kofeiny: Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno!

Zajrzyj również: Czy wiesz, co to jest kuloodporna kawa? To kawa z masłem i olejem kokosowym! Spróbujesz?

 

Jak przygotować kawę metodą cold brew?

 

  1. Weź kawę w ziarnach (najlepiej świeżo paloną) i zmiel jej ziarna na grube lub przynajmniej średnie drobinki (na 1 litr wody będziesz potrzebować ok. 200 g kawy; uwaga: mielona kawa z paczki nie nada się do przygotowania kawy na zimno, jako że jej ziarenka są zbyt drobno zmielone). 
  2. Wsyp zmieloną kawę do szklanego naczynia, np. do słoika lub butelki i zalej wodą o pokojowej temperaturze (może to być zarówno woda źródlana, jak i ta z kranu), zamieszaj i odstaw na 12 godzin – w międzyczasie zamieszaj ją jeszcze kilka razy.
  3. Przecedź kawę przez papierowy filtr, bardzo gęste sitko lub naciągniętą na zwykłe sitko gazę opatrunkową.
  4. Przelej kawę do szklanek z lodem i – zgodnie z upodobaniami – uzupełnij mlekiem (zwykłym lub roślinnym, np. kokosowym)/cukrem.

Smacznego!

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (340 głosów, średnia: 4,63 z 5)
loading... zapisuję głos...