Co zrobić ze skórkami owoców i warzyw, fusami z herbaty i skorupkami jajek? Genialne pomysły na eko recykling!
Jeśli należysz do osób, którym dobro naszej planety szczególnie leży na sercu, na pewno zastanawiasz się czasem, czy możesz być na co dzień bardziej ekologiczna i wykorzystywać resztki, które zostają Ci w kuchni, na przykład po obieraniu owoców, warzyw bądź ugotowanych jajek. Oczywiście już samo wrzucanie ich do kompostownika jest dobrym wyborem, który wspiera naturalne procesy oczyszczania się środowiska. Okazuje się jednak, że z wielu z nich można zrobić jeszcze lepszy użytek. Jaki? Przekonaj się!
Recykling w kuchni to bardzo satysfakcjonujące i użyteczne zjawisko. Nie tylko pomaga nam ograniczyć ilość odpadów produkowanych każdego dnia, ale wspiera również inne działania na rzecz kreowania przytulnej domowej przestrzeni. Jeśli chcesz się poczuć niczym perfekcyjna pani domu, a jednocześnie zrobić coś dobrego dla środowiska, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami! Sprawdź, co zrobić ze skórkami owoców i warzyw, fusami po herbacie i skorupkami jajek. Przekonasz się, że resztki, które dotąd wyrzucałaś mogą znacząco przysłużyć się wszystkim domownikom!
Co zrobić ze skórkami owoców i warzyw, fusami z herbaty i skorupkami jajek? Genialne pomysły na eko recykling!
Co zrobić ze skórkami owoców i warzyw?
- Skórki cytrusów – obierki z cytrusów to jedne z najczęściej wyrzucanych resztek w kuchni. Tymczasem mają one doskonałe właściwości antyseptyczne i działają odtłuszczająco, co pozwala wykorzystać je do czyszczenia. Wystarczy, że zalejesz skórki pomarańczy czy cytryny octem i odstawisz je na kilka dni w ciemne miejsce. Później wystarczy rozcieńczyć go wodą i wlać do pryskacza. Mikstury możesz używać do ścierania kurzu, przecierania blatów czy usuwania tłustych plam i zacieków.
- Obierki z ogórka – są nieodzowne, gdy w domu lub w ogródku zalęgną się mrówki, podgryzające nasze rośliny lub buszujące po szafkach. Wystarczy, że rozłożyć kilka skórek po ogórku blisko ich siedliska, a niechciane owady szybko uciekną.
- Skórki jabłka – często zostają nam po jabłkach na szarlotkę albo karmieniu dziecka, które za żadne skarby nie chce zjeść skórki. Na szczęście można z nich przygotować naturalną jabłkową herbatę. Jak to zrobić? Wystarczy, że drobno pokroisz skórki i wysuszysz je, na przykład w piekarniku. Teraz wystarczy tylko przełożyć je do słoiczka i w zalewać wrzątkiem w kubku. Jeśli nie odpowiada Ci smak tak minimalistycznej herbatki, świetnym pomysłem będzie też zmieszanie skórek z dowolną herbatą, którą masz w domu.
- Skórka z banana – jest wręcz stworzona do odżywiania roślin i nabłyszczania liści storczyków. Wystarczy, że każdy z liści kwiatu przetrzesz wewnętrzną stroną skórki banana, a następnie wypolerujesz ją ściereczką. Kurz zniknie, a liście będą lśnić pełnią blasku!
Co zrobić ze skorupkami po jajkach?
Skorupki jajek to naturalne skarbnice cennego wapnia, żelaza, krzemu, cynku, a także siarki i fluoru. Można więc wykorzystać je jako nawóz, krusząc je, mieszając z ziemią i wysypując na dno doniczki w trakcie przesadzania roślin. Spowoduje to stopniowe uwalnianie wartościowych substancji przez dłuższy czas. Jeśli jednak chcesz nawieźć skorupkami rośliny, które masz już w odpowiednich doniczkach, po prostu zalej skorupki wodą i odstaw na kilka dni. W ten sposób otrzymasz nawóz, którym możesz podlewać swoje kwiaty.
Pragniesz uchronić przydomową warzywną grządkę przed inwazją ślimaków? Boisz się, że szkodniki schrupią Twoją fasolę, pomidory czy cukinię? Pokrusz skorupki jajek i rozsyp je przy krzaczkach z jadalnymi roślinami. Nie tylko obronisz je przed ślimakami, ale też uregulujesz pH gleby. Ostatecznie skorupki wydziobią ptaki, które lubią się nimi odżywiać.
Co zrobić z fusami po herbacie?
Stworzyliśmy już dla Was artykuł o cennych właściwościach fusów, jakie zostają po wypiciu kawy. Czas na odczarowanie fusów herbacianych, które mają wspaniały wpływ na rośliny, ale nie tylko! Co z nimi zrobić? W sytuacji gdy właśnie przesadzasz kwiaty doniczkowe, warto wymieszać podłoże doniczki z fusami lub nawet wyłożyć nimi całe dno. Bardzo dobrze utrzymują one bowiem wilgoć w ziemi, odżywiając jednocześnie osadzoną w niej roślinę. Fusy zalane letnią wodą po odczekaniu doby stworzą świetny płynny nawóz do paproci. Rozsypane dookoła wrzosów, róż, azalii, hortensji czy owocowych krzewów będą zasilać glebę cennymi mikroelementami, za każdym razem, gdy zmoczy je deszcz.
Torebki po herbacie mogą być również wykorzystane podczas mycia szyb i innych gładkich powierzchni (np. luster). Wystarczy po prostu wrzucić je do wody, a następnie przetrzeć zabrudzone powierzchni. Gwarantujemy, że nie pozostaną na nich smugi!
Jak podobają się Wam zebrane przez nas pomysły na kuchenny recykling? A może macie jakieś własne triki, którymi chętnie się podzielicie? Jesteśmy bardzo ciekawi!