Co zamiast szampana można podać gościom w Sylwestra?

Nie lubisz smaku musujących win typu Igristoje, którymi Polacy zwykli raczyć się o północy w ostatnią noc roku? A może chciałabyś zaskoczyć swoich gości trunkiem o podobnym, ale bardziej wykwintnym smaku? Przedstawiamy kilka propozycji gotowych odpowiedzi na trudną do rozwiązania kwestię „co zamiast szampana”!

W Polsce zwykliśmy określać musujące wino mianem szampana, choć tak naprawdę szampany należą do znacznie bardziej kosztownych trunków. Jeżeli nawet nie możesz sobie pozwolić na drogie francuskie bąbelki buzujące na dnie kieliszków, które zderzają się w świetle świec czy barwnych reflektorów, nadal masz szansę dokonać bardziej oryginalnego wyboru niż tradycyjne wino. Podpowiadamy, co zamiast szampana sprawdzi się w sylwestrowy wieczór!

co zamiast szampana

Kolaż własny redakcji, źródło zdjęć: www.pinterest.com; odnośniki do konkretnych profili są osadzone w tekście

Co zamiast szampana można podać gościom w Sylwestra?

 

Lambrusco

To włoskie, czerwone wino delikatnie musujące (frizzante), produkowane z odmian winorośli właściwej, należącej do grupy o tej samej nazwie. Świetnie zgra się z daniami kuchni włoskiej, serami i mięsnymi potrawami. Można wybierać spośród wersji wytrawnych, słodkich, a nawet pikatno-cierpkich o różanej nucie.

 

Prosecco

To cieszące się ostatnio coraz większą popularnością nie tylko na salonach (przypomnijmy, że wśród modnych gwiazdkowych prezentów furrorę robiły w tym roku kalendarze adwentowe z prosecco i wielki różowy kielich z napisem 'Prosecco Queen”) białe włoskie wino musujące i lekko musujące – wytrawne lub półwytrawne. Włosi traktują je jak tańszą wersję szampana, gdyż technologia produkcji obu trunków jest trochę podobna i chętnie serwują w towarzystwie śledzi. Równie świetnie skomponuje się jednak także ze smakiem owoców morza, białych ryb, szynki parmeńskiej połączonej z melonem czy deserów. Wśród innych alkoholi zestawienie idealne stworzy z Aperolem.

 

Sekt 

Sekt jest odmianą niemieckich win musujących wytrawnych i półwytrwanych, produkowanych na bazie win sprowadzanych z Hiszpanii, Francji lub Włoch. Rzadziej sekt powstaje w stu procentach z winogron niemieckich. Ten rodzaj wina charakteryzuje się owocowym aromatem. Świetnie zgra się z kurczakiem i pieczonym indykiem. Można zaserwować je również do deserów.

 

Sprawdź także: 

 

Cava

I jeszcze coś dla wielbicieli win hiszpańskich – białe wino produkowane w winnicach Penedés, ze szczepów winogron Macabeo, Xarello i Parellada. Do ich wytwarzania stosuje się metodę szampańską. Ponadto dojrzewają od minimum dziewięciu do nawet trzydziestu miesięcy, zanim trafią do sprzedaży. Cava sprawdzi się podczas kolacji pełnej mięsnych dań (szczególnie pieczeni), najlepiej mocno przyprawionych i niewielkich przekąsek o intensywnym smaku, takich jak dojrzewające szynki, chorizo, ostrygi czy wędzony łosoś.

 

 

A może znacie jakieś inne propozycje na wyjątkowy sylwestrowy wieczór? Podzielcie się nimi w komentarzach!

 

A jeśli szukasz przepisów na oryginalne drinki, zajrzyj tutaj:

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (281 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...