Co warto dodać do kawy latte? Kilka pomysłów

Kawa i mleko to doskonałe połączenie. Mocne aromatyczne espresso i kremowa mleczna pianka tworzą duet doskonały, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Aby nieco urozmaicić smak delikatnego latte, wystarczy wykorzystać różne oryginalne dodatki – syropy, rozdrobnione suszone owoce czy wiórki czekoladowe. W jaki sposób możemy je ze sobą połączyć, aby powstało latte doskonałe? Podpowiadamy!

 

Z czego składa się klasyczne caffè latte?

Pochodzące ze słonecznych Włoch caffè latte to napój, który składa się z espresso oraz podgrzanego (może być też lekko spienione) mleka. Powstająca na jego wierzchu piana nie powinna przekraczać 1 cm grubości. Latte najczęściej serwuje się w wysokiej szklance na spodku oraz z długą łyżeczką. A jak smakuje klasyczne latte? Po prostu doskonale! Dodanie do espresso dużej ilości mleka znacznie łagodzi charakterystyczny smak czarnej kawy, czyniąc ją subtelną i bardziej wyważoną.

 

Najlepsze dodatki do caffè latte

Mleko jest podstawowym składnikiem kawy latte. Oczywiście, w zależności od naszych upodobań, możemy je zastąpić mlekiem roślinnym (np. kokosowym, migdałowym, ryżowym lub sojowym). Warto jednak pamiętać, że nieco zmieni ono smak napoju i raczej nie będzie pienić się tak dobrze jak mleko krowie.

Jeśli chcemy nadać kawie nieco innego smaku, wystarczy dodać do niej odrobinę syropu. Do latte świetnie pasują syropy o smaku waniliowym, orzechowym, karmelowym, imbirowym czy klonowym. Smak napoju mogą zmienić także syropy owocowe (bananowy, malinowy) lub niewielka ilość miksowanych albo drobno pokrojonych owoców.

Suszone i rozdrobnione owoce idealnie nadają się do dekoracji pianki. Latte wspaniale smakuje z dodatkiem mielonych orzechów, wiórków kokosowych, cząstek migdałów, a także karmelizowanych płatków różanych. Z kolei dodanie utartej czekolady (gorzkiej lub mlecznej) zamieni proste latte w kremowy napój cudownie pachnący kakao.

Jeśli chcemy użyć dodatku, który nie zmieni całkowicie charakteru latte, a jedynie doda delikatnej nutki smakowej, posypmy wierzch kawy szczyptą mielonego cynamonu, goździków albo kardamonu. Przygotowane w ten sposób latte zyska jedynie lekki posmak wybranej przyprawy, a dodatkowo będzie się prezentowało wyjątkowo elegancko i apetycznie.

 

Znakomite latte bananowe

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych oryginalnym napojem, przygotuj dla nich pyszne latte o smaku bananowym. Zacznij od zaparzenia espresso – wykorzystaj w tym celu automat do kawy oraz kapsułki od Nespresso. Gdy kawa będzie gotowa, przelej ją do wysokiej szklanki i dodaj dwie łyżki skondensowanego mleka. Następnie spień około 80 ml mleka, dodaj do niego odrobinę syropu bananowego i delikatnie zamieszaj. Przygotowaną w ten sposób piankę przelej do szklanki z resztą składników. Wierzch napoju udekoruj plasterkami suszonego banana. Gotowe!

 

Zaskakujące latte jaśminowo-anyżowe

Latte z dodatkiem anyżu niewątpliwie zaskoczy smakiem każdego, kto go spróbuje. Do przyrządzenia napoju potrzebujesz: kawy z kapsułki do Nespresso, 20 ml syropu anyżowego, 250 ml mleka oraz torebki zielonej herbaty o smaku jaśminu. Najpierw nagrzej automat do kawy i zaparz ulubione espresso w wysokiej szklance. Następnie do kawy dodaj syrop anyżowy, po czym delikatnie zamieszaj. Następnie mocno podgrzej mleko, z czego większość (około 200 ml) przelej do kawy, a w pozostałej części zaparz herbatę. Kiedy mleko nabierze delikatnego aromatu jaśminowego, wyrzuć torebkę, a mleko spień i dodaj do przygotowanego napoju. Powstałą na wierzchu latte warstwę pianki udekoruj gwiazdką anyżu. Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (47 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  23 marca 2020 11:38

    Aż nabrałam ochoty na latte, chyba zaraz sobie zrobię :))

    Odpowiedz
  2. Neon  23 marca 2020 16:10

    Podoba mi się propozycja jaśminowo-anyżowa 🙂

    Odpowiedz
    • agasam9  23 marca 2020 20:33

      mi także przypadła do gustu 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany