Co to jest Sushi? Przeczytaj z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi -18 czerwca

Międzynarodowy Dzień Sushi jest obchodzony 18 czerwca .  Oto historia tego wykwintnego japońskiego dania. Planujesz przygotować samodzielnie sushi? Mamy dla Was także prosty  poradnik na ten temat.

 

sushi

Tradycja, sięgająca ponad 5000 lat wstecz głosi, że sushi pochodzi od praktyki konserwowania ryb przez fermentację ich w ryżu przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Oryginalne japońskie sushi jest wykonane z gotowanego ryżu z octem i różnych dodatków, którymi najczęściej są owoce morza, ale także mięso, warzywa lub jajka. Nadzienie sushi zwykle jest surowe, ale może też być gotowane lub marynowane. Kawałki sushi zwykle macza się w sosie sojowym, dokładając do niego ostry chrzan wasabi i przegryzając plasterkami marynowanego imbiru dla oczyszczenia kubków smakowych.

Pierwotny japoński termin „sushi” odnosi się jednak do ryżu, a nie do ryby. Nic dziwnego, gdyż dla adeptów sztuki robienia sushi to właśnie przygotowanie ryżu jest najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne. Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję i lepkość, nie bez znaczenia jest także jego właściwe przyprawienie.

Nigiri czy maki?

Istnieje wiele rodzajów sushi, a cechą wspólną każdego jest niepowtarzalny smak
i precyzja, z jaką zostało przygotowane. Do najbardziej popularnych zaliczamy nigiri, maki czy tempura. Dla tych, którym czasem mylą się te nazwy, mamy specjalny przewodnik po najbardziej popularnych (i najsmaczniejszych) rodzajach sushi.

Jeżeli nie wiesz gdzie możesz zjeść smaczne sushi w mieście, możesz skorzystać z internetowych serwisów, gdzie internauci dzielą się opiniami i wystawiają rekomendacje lokalom wartym polecenia. Adresy najlepszych restauracji serwujących sushi możesz znaleźć np. na stronie foodpanda.pl.

Według danych wspomnianego serwisu foodpanda, Polacy najchętniej wybierają futomaki sushi z tuńczykiem i łososiem. Co ciekawe potrawa ta jest najchętniej zamawiana w weekendy, a dokładnie w niedzielę. To właśnie na koniec tygodnia serwis foodpanda notuje najwięcej zamówień. Niemal 20% wszystkich zamówień specjałów kuchni japońskiej przypada na ten dzień.

rodzaje sushi
Zrób to sam

Cierpliwych zachęcamy także do spróbowania swoich sił w samodzielnym przyrządzeniu sushi. Poniżej w kilku krokach zdradzamy jak się do tego zabrać.

Jak przygotować domowe sushi:

  1. Ugotuj ryż, większość zestawów nori ma już odpowiednie przyprawy, które pozwolą przygotować ryż o odpowiedniej konsystencji i smaku.
  2. Posiekaj warzywa i przygotuj ryby.
  3. Umieścić nori na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu.
  4. Zdejmij z kuchenki ryż i przełóż do miski i dodaj odrobinę octu.
  5. Rozłóż ryż na nori pozostawiając około dwucentymetrowy odstęp od krawędzi, następnie umieść na środku składniki wcześniej przygotowane.
  6. Zwiń wszystko w rolkę przy pomocy maty bambusowej.
  7. Tak przygotowaną rolkę krój zwilżony nożem na kawałki.
  8. Wyłóż na talerz i ciesz się domowym sushi!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (257 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  18 czerwca 2014 14:37

    Oj nie wiem, czy bym zjadła…

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  18 czerwca 2014 16:29

    Ja nie lubię sushi, ale jeśli ktoś lubi to życzę hucznego obchodzenia tego dnia!:-)

    Odpowiedz
  3. as_sa  19 czerwca 2014 00:24

    Mnie też jakoś sushi nie zachwyciło, a miałam okazję próbować w restauracji w Londynie. Co kto lubi…

    Odpowiedz
  4. bbo  20 czerwca 2014 20:19

    Jeszcze nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  5. Joanna007  10 grudnia 2016 17:09

    Uwielbiam sushi. Nie mam problemów z jedzeniem surowych owoców morza i ryb. Najbardziej lubię nigiri z krewetką, ale nigdy nie używam wasabi.

    Odpowiedz
    • ewalub  10 grudnia 2016 21:40

      Tylko raz jadłam sushi. Znajomi mnie namówili, bo jakoś bałam się spróbować. Nie było takie złe jak się spodziewałam, ale też nie było efektu wow :-). Ale podobno za drugim razem smakuje jeszcze bardziej 🙂

      Odpowiedz
      • Joanna007  10 grudnia 2016 22:14

        Tak, to jest prawda! Jak pierwszym razem jadłam to zastanawiałam się jak to możliwe że wszyscy się tym zachwycają. Mój tak samo a teraz sam kupuje 😉

        Odpowiedz
  6. martuska665  17 czerwca 2017 13:44

    warto byłoby wspomnieć o tym że ryż powinien być przestudzony…

    Odpowiedz
  7. efffciaa  21 czerwca 2017 11:37

    A ja nie lubię sushi , chociaż kocham jedzenie rodem z Azji , ale sushi zdecydowanie mnie nie urzekło , chociaż próbowałam go w jego rodowitych stronach i muszę stwierdzić , że jest zupełnie inne ( lepsze ) niż to kupowane u nas 🙂

    Odpowiedz
  8. Skosa Sandra  20 sierpnia 2020 13:59

    Nie umiem się przekonać, żeby spróbować sushi.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany