Co to jest mikrobiom skóry? Czyli o tym jak dbać o dobre drobnoustroje i cieszyć się zdrową skórą

Czy wiecie, że bakterie, grzyby, wirusy i roztocza zasiedlają naszą skórę? I o ile występują one w równowadze ilościowej i gatunkowej nie mamy się czym martwić, to w przeciwnym wypadku ich obecność może się wiązać z różnymi skórnymi zaburzeniami. Jak zwykle, w takich przypadkach, kluczowa jest odpowiednia pielęgnacja i dieta, a także styl życia. Ale co to dokładnie oznacza?

Skóra to potężny organ, którego ochronna rola ma dla zdrowia człowieka ogromne znaczenie. Stanowi ona swoistą barykadę przed szkodliwymi patogenami, mogącymi zaburzyć równowagę naszego organizmu. Jest ona możliwa dzięki mikroorganizmom, które skolonizowały każdy centymetr naszego ciała. To właśnie mikrobiom skóry, który odpowiada za jej zdrowie, ale także ładny wygląd. Ale i jego równowagę łatwo zaburzyć, doprowadzając do takich zaburzeń jak trądzik, AZS czy inne alergie. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak utrzymać odpowiedni poziom mikroorganizmów na swojej skórze, koniecznie czytaj dalej!

co to jest mikrobiom skóry

Źródło: unsplash.com

Co to jest mikrobiom skóry? Czyli o tym jak dbać o dobre drobnoustroje i cieszyć się zdrową skórą

Co to jest mikrobiom skóry i jakie funkcje pełni?

Mikrobiom skóry to ekosystem, składający się z mikroorganizmów, zasiedlających jej powierzchnię. Szacuje się, że na 1 centymetrze kwadratowym skóry żyje około miliard mikrobów. Spełniają one pożyteczną rolę, zapewniając skórze harmonijne funkcjonowanie. Co ciekawe, mikrobiom skóry u każdego człowieka jest inny, ma swój indywidualny skład. Zależy on między innymi od poszczególnych obszarów skóry, jej grubości, a także wilgotności i temperatury. Inna zatem będzie mikroflora na szyi, a inna brzuchu. Na jego specyficzne ukształtowanie wpływa również styl życia, aktywność fizyczna, używki czy stres.

Zadaniem skóry jest integracja ze środowiskiem zewnętrznym oraz ochrona przed patogenami, które próbują przeniknąć do wnętrza ciała. Dzięki swojej budowie, suchej, szorstkiej i często złuszczającej się powierzchni nie jest przyjaznym środowiskiem dla szkodliwych mikroorganizmów. Oprócz tego w jej skład wchodzą substancje (takie jak na przykład łój zawierający trójglicerydy), które blokują niekorzystne drobnoustroje, a do tego wzmacniają mechanizmy układu odpornościowego. Jeśli jednak dojdzie do zaburzenia prawidłowo funkcjonującej mikroflory, to groźne patogeny mają szansę skolonizować wybrane obszary skóry i wywołać stany zapalne, alergie i choroby.

 

Jak dbać o skórę, by zapewnić jej odpowiednia mikroflorę?

Przede wszystkim należy zwracać uwagę na kosmetyki oraz zabiegi, które stosujemy. Najlepsze są preparaty o prostym składzie – bez konserwantów, barwników i zapachów. Obecność alkoholu czy substancji antybakteryjnych może usuwać z powierzchni skóry potrzebne jej bakterie, a tym samym zaburzać równowagę mikrobiomu. Ponadto istotne jest pH kosmetyków, powinno oscylować pomiędzy 4,5 a 6,5 – tak by delikatnie oczyścić cerę, a nie nie zdzierając przy tym naturalnego płaszcza hyrdolipidowego.

Innym zagrożeniem mogą być specyfiki z kwasami i retinolem. Choć poprawiają stan cery, to przez nieumiejętne stosowanie dają często odwrotny efekt. Nadmierne używanie bowiem może prowadzić do podrażnień i nadwrażliwości. Co ciekawe, woda może być także niekorzystna dla skóry – dlatego nie warto myć twarzy kilka razy dziennie, gdyż jej zasadowy odczyn może powodować przerost patogenów.

Długotrwałe stosowanie zewnętrzne antybiotyków (często wykorzystywane na przykład w leczeniu trądziku) bezpowrotnie zmienia skład mikrobiomu. I niestety trudno później odbudować jego strukturę. Zanim więc zdecydujemy się na konkretny rodzaj leczenia warto rozważyć inne, mniej inwazyjne opcje.

Stan mikrobiomu możesz poprawić za pomocą prebiotyków i probiotyków, które stymulują dobre drobnoustroje i pomagają w zachowaniu równowagi mikroflory i właściwego pH. Pierwsze znajdziemy w naturalnych składnikach diety (skrobia, celuloza) oraz bakterie rozdzielone na małe cząstki, zaś probiotyki to żywe szczepy bakterii (przetwory mleczne, kapusta kwaszona).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (88 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Jaworka  24 kwietnia 2020 09:11

    Przydatny artykuł

    Odpowiedz
  2. agasam9  24 kwietnia 2020 20:29

    na 1 cm – miliard mikrobów??? toż to szok

    Odpowiedz
  3. magda12ziom  8 czerwca 2020 13:03

    Ciekawy artykuł!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany