Co to jest anemia i jakie daje objawy? Jaki sport uprawiać przy anemii?

Spis treści:

kobieta uprawiająca sport

Zawroty i bóle głowy, osłabienie i bladość skóry to jedne z objawów anemii. Czym jest anemia i czy chorując na nią, można uprawiać sport? Przeczytaj nasz artykuł, aby poznać odpowiedzi na te pytania.

Co to jest anemia?

Anemia (inaczej niedokrwistość) to stan, który charakteryzuje się zmniejszeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Może towarzyszyć mu zmniejszona wartość hematokrytu (stosunku objętości erytrocytów do objętości pełnej krwi) i zmniejszona liczba erytrocytów.

Niedokrwistość występuje dość często. Szacuje się, że około 10% osób powyżej 65. roku życia i 20% powyżej 85. roku życia ma anemię. Zazwyczaj jest to łagodna postać, która wynika z niedoborów żelaza lub witamin z grupy B (witaminy B9 i B12) lub niedokrwistość spowodowana przewlekłą chorobą nerek.

Do innych przyczyn anemii należą:

  • zaburzenia wchłaniania żelaza (np. w przebiegu chorób zapalnych jelit, celiakii),
  • ostra lub przewlekła utrata krwi (np. krwawienia z dróg moczowych, obfite miesiączki),
  • zwiększony rozpad erytrocytów spowodowany działaniem wrodzonych lub nabytych czynników (np. zakażeń),
  • zaburzenia produkcji erytrocytów (np. z powodu niedoboru żelaza, chorób przewlekłych).

U osób intensywnie uprawiających sport może wystąpić tzw. anemia sportowa. Jej przyczyną jest stan zapalny, zwiększone wydalanie żelaza z potem czy kontuzja.

Objawy anemii

Jakie są objawy anemii? Niedokrwistość prowadzi m.in. do:

  • bólów i zawrotów głowy,
  • duszności,
  • kołatania serca,
  • osłabienia,
  • bladości skóry i błon śluzowych,
  • pieczenia i bólu języka,
  • nieregularnych miesiączek,
  • trudności ze skupieniem uwagi,
  • suchości skóry,
  • skurczów mięśni.

Nie są to bardzo charakterystyczne objawy. Jak rozpoznać czy faktycznie wynikają z niedokrwistości? W celu postawienia diagnozy należy skonsultować się z lekarzem, który zleci badania, w tym morfologię krwi i oznaczenie poziomu ferrytyny.

Anemia a sport

Niedokrwistość u sportowców ma niekorzystny wpływ na wydolność organizmu, sprawność fizyczną, odporność na infekcje i funkcjonowanie układu nerwowego. Tym samym może przekładać się na gorsze wyniki sportowe.

Grupą szczególnie narażoną na anemię sportową są osoby, które uprawiają biegi długodystansowe. Po zdiagnozowaniu anemii nie powinny one kontynuować intensywnych treningów. Zaleca się, aby na czas leczenia zmodyfikowały plan treningu na mniej obciążające. Sprawdź również artykuł: https://alabsport.pl/blog/anemia-a-sport/.

Oprócz zmiany planu treningowego ważne jest przestrzeganie zaleceń dietetycznych. Osoby z anemią powinny zwrócić szczególną uwagę na produkty bogate w żelazo, takie jak:

  • ryby i mięso, które są źródłem lepiej przyswajalnego żelaza hemowego;
  • nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki, które zawierają żelazo niehemowe;

Leczenie anemii zależy od przyczyny, dlatego tak ważne jest, aby ustalić ją w pierwszej kolejności. Metody leczenia nie zawsze ograniczają się do wprowadzenia zmian w treningach i diecie. W niektórych przypadkach konieczne jest wdrożenie leczenia choroby podstawowej (np. przewlekłej choroby nerek) i podawanie preparatów z żelazem.

Bladość skóry, ciągłe zmęczenie, bóle czy zawroty głowy mogą wskazywać na anemię, dlatego warto skonsultować je z lekarzem i wykonać badania krwi (w celu oceny ogólnej kondycji organizmu można skorzystać z gotowego pakietu badań https://alabsport.pl/pakiety/sportowy-ogolny). Jeśli okaże się, że przyczyną gorszego samopoczucia jest niedokrwistość, nie zawsze trzeba całkowicie rezygnować z aktywności fizycznej – jednak decyzję w tej sprawie należy podjąć w porozumieniu z lekarzem. Jeśli ten da zielone światło, należy pamiętać o tym, aby wybierać mniej intensywne formy ruchu np. jogę czy spacery.

 

[1] Chełstowska, Monika, and Krzysztof Warzocha. „Objawy kliniczne i zmiany laboratoryjne w diagnostyce różnicowej niedokrwistości.” Onkologia w praktyce klinicznej 2.3 (2006): 105-116.

[2] Lipiński, Paweł, et al. „Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza w diecie.” Kosmos 63.3 (2014): 373-379.


Artykuł sponsorowany

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
loading... zapisuję głos...