Co robić, gdy bolą stawy? Pomoże ci także dieta! Przepis na zupę odbudowującą kolagen

Jeśli Twoim problemem są zniszczone i bolące stawy to oprócz dobrego ortopedy i fizjoterapeuty zdecydowanie potrzebujesz dobrego dietetyka.

bolące-stawy-co-robić

Elementem terapii musi być odbudowa kolagenu – bo ten jest głównym budulcem pozakomórkowej struktury szkieletowej. Pamiętaj że suplementacja wapniem i witaminą D nie przyniesie poprawy bez jednoczesnej odbudowy kolagenu.

A kolagen nie jest białkiem jednorodnym. Wyodrębniono z tkanek ludzkich 19 typów kolagenu zbudowanego z 30 różnych łańcuchów polipeptydowych. Chociaż wiele z typów kolagenu występuje w śladowych ilościach, ich funkcja jest kluczowa w  kształtowaniu fizycznych właściwości tkanek.

Oczywiście możesz kolagen uzupełniać za pomocą suplementów lub możesz podejść do sprawy systemowo przygotowując wywary na bazie rozgotowanych produktów zawierających kolagen. Dziś daje przepis na fajną zupę rybą – z całej ryby (to ważne żeby była z głową i wszystkimi ośćmi). Ważne też żeby ryba i warzywa była z hodowli organicznych. Gotujemy wywar przez 2-3 h.

Pamiętajcie też o witaminie C np. o świeżej pietruszce do posypania zupy. To źródło witaminy C niezbędnej żeby Wasz  kolagen „dojrzewał”. Enzymy odpowiedzialne za te reakcje to hydroksylazy (lizylona i prolinowa) . Będą pracować dobrze, tylko jeśli dostarczysz witaminę C w optymalnej ilości. Poważnym błędem wielu osób jest suplementacja preparatami z kolagenem bez witaminy C .To zupełnie bez sensu i NIE przyniesie żadnego wymiernego skutku.

Składniki:

  • dorsz – zostawić głowę i korpus
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, koper
  • ryż
  • przyprawy:
    liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pierz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa

Do posypania : natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Rybę gotować w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i plastrami pomarańczy przez 3-4 h. Bardzo dokładnie przecedzić, do wywaru dodać obrane i pokrojone tak jak do rosołu warzywa. Gotować do miękkości, wyjąć warzywa, wsypać ryż, gotować, dodać pozostałe przyprawy, gotować do miękkości makaronu, dodać śmietanę i drobno posiekany koperek, można dodać pokrojoną w kostkę lub półkrążki marchewkę – będzie bardziej kolorowa. Posypać natką pietruszki.
Autor: Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

PrEwa-Stachowskaof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. Właściciel poradni Dietetica  www.dietetica.com.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (114 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...